Najviše će koristi imati Prva banka

MANS radi na objedinjavanju dokumentacije koju će dostaviti tužilaštvu
107 pregleda 14 komentar(a)
flamingosi solana, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
flamingosi solana, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Ažurirano: 06.02.2016. 18:50h

Najveću korist od odluke Ustavnog suda imaće akcionari Prve banke jer je skidanjem Solane sa liste zaštićenih područja u Prostornom planu Crne Gore, vrijednost zemljišta višestruko povećana, smatraju u MANS-u, dok iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) upozoravaju da će se sada na udaru naći i druga područja koja su takođe prepoznata kao zaštićena.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, međutim, tvrde da sudska odluka ne utiče na proces zaštite u planskim dokumentima nižeg reda i da niko ni od Opštine ni od Ministarstva ne može tražiti izdavanje bilo kakve građevinske dozvole za taj prostor, jer ne postoje planski preduslovi za to.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, navodi da su hipoteke nad zemljištem Solane u korist Prve banke, ali i CKB, nezakonito upisane i da tužilaštvo mora odmah ispitati ko je odgovoran za situaciju da su se privatne banke uknjižile po osnovu hipoteka za kredite na državnom zemljištu.

On smatra da tadašnji vlasnik Eurofonda, Veselin Barović, takvu "operaciju otimanja državne imovine" nije mogao sam izvesti, već je morao imati pomagače u bankama, ali prije svega u ulcinjskom katastru.

“U tom smislu, MANS već radi na objedinjavanju dokumentacije koja će biti dostavljena tužilaštvu na dalje procesuiranje koje će, nadamo se, konačno ukazati na sve one koji su krivi zbog situacije u kojoj se Solana trenutno nalazi”, saopštio je Milovac.

Zemljište Solane, 14 miliona kvadrata na Velikoj plaži, u katastru je upisano kao državno, a kompanija ima pravo korišćenja. Eurofond je pokrenuo incijativu da im Savjet za privatizaciju izda mišljenje da je prilikom privatizacije Solane u procjenu vrijednosti akcija računato i zemljište i da su za njega platili pravičnu vrijednost. Ako bi dobili takvo mišljenje, onda bi zemljište mogli upisati kao vlasništvo Solane i tražiti dozvole za gradnju.

Preduzeće Solana, ali i privatna firma članova uprave Eurofonda je tokom proteklih godina zemljište Solane, bez obzira što je državno, davalo kao hipoteku za nekoliko kredita kod CKB i Prve banke. Kod Prve banke se odnosi 70 odsto zaloga, a kod CKB 30 odsto. Ako Savjet donose odluku koja će omogućiti upis zemljišta na Solanu, banke mogu aktivirati zalog.

Iz CZIP-a su saopštili da su preduzeli sve mjere obavještavanja relevantnih međunarodnih institucija i organizacija počev od Evropske komisije i parlamenta do sekretarijata konvencija (Bern, Bon i Ramsar), kao i organizacija koje se već više od decenije bave zaštitom ovog područja (Euronatur, BirdLife International, MAVA fondacija). CZIP smatra da čak ni ovako negativan razvoj situacije ne mora biti poguban po zaštitu ulcinjske Solane dok god EK zaštitu ovog prostora drži kao preduslov za otvaranje poglavlja 27 u pregovorima o pristupanju Crne Gore.

„Pored podrške EK vjerujemo da će i Ministarstvo održivog razvoja i turizma spremnije ući u dalje napore za zaštitu Solane, te da će konačno sa deklarativnih izjava preći na konkretna djela“, kazala je Jovana Janjušević iz CZIP.

Iz Ministarstva su saopštili da nemaju mandat, ni namjeru da komentarišu odluke suda, ali cijeneći važnost tog područja, opredjeljenje Ministarstva i drugih resornih institucija za zaštitu je nesporno. Iz resora na čijem je čelu Branimir Gvozdenović kazali su da u tom pravcu idu svi planski dokumenti koje predlaže Ministarstvo, ili na koje daje mišljenje, baš kao i planovi da se sa Solanom predstave na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture u Veneciji, dajući tako dodatnu međunarodnu, održivu dimenziju ovom kompleksnom pitanju.

Navode da se sudskom odlukom ne utiče na proces zaštite u planskim dokumentima nižeg reda.

Oni su istakli da dio Nacrta odluke o proglašenju Solane spomenikom prirode opštine Ulcinj, koja predstavlja osnovu za stavljanje pod nacionalnu zaštitu, čini i Studija zaštite, kojom se predviđa da budući upravljač Solanom organizuje proizvodnju soli. Studija, kako navode, nije dala model finansijske održivosti budućeg zaštićenog područja, pa su tražene dodatne analize, za šta je Ministarstvo angažovalo međunarodne i domaće eksperte.

Specijalni tužilac da iz fioke izvadi slučaj Solane

Nezavisni poslanik Dritan Abazović apelovao je na specijalnog tužioca da konačno izvadi iz fioke slučaj Solane, jer smatra da će biti vrlo interesantan sa više aspekata - vlasništva, zemljišta i zaštite.

On je za “Vijesti” kazao da što se tiče odluke Ustavnog suda ako je bilo proceduralne greške ona se može ispraviti, ali najviše brine što je lokalna vlast pokrenula inicijativu za proglašenje Solane parkom prirode, a ne može da dobije saglasnost Ministarstva održivog razvoja, “koje cijelo vrijeme opstruira tu odluku”.

Prema njegovim riječima, to govori da kumu premijera Mila Đukanovića, koji je upropastio Solanu i premijerovom bratu, koji nakon odluke Savjeta za privatizaciju i datih kredita treba da preuzme zemljište Solane, na mala vrata treba da se omogući da jedan dio područja Solane izgrade i steknu enormni profit na nešto u šta su uložili smiješne pare. Abazović smatra da situacija ipak nije tragična jer je dobila međunarodni karakter.

“Evropski parlamentarci su se angažovali oko Solane i imamo jasnu izjavu ambasadorke Njemačke da će ta država blokirati otvaranje poglavlja 27 ako se situacija sa Solanom ne riješi na način da ona bude zaštićena ne ulazeći u vlasničku strukturu”, kazao je Abazović.

Predviđena “izgradnja na manjem dijelu područja Solane”

Iz Ministarstva su kazali da Nacrt Prostornog plana posebne namjene za obalno područje, predviđa zaštitu ovog lokaliteta i izgradnju komplementarnih turističkih sadržaja (posmatranja flore i faune i eko rizort) na manjem dijelu Solane, na kojem i sada postoji građevinsko područje od svega šest hektara (od ukupno skoro 1500 ha koliko obuhvata Solana), pa nema ni govora o velikim turističkim ili drugim kapacitetima.

“Na tim principima izrađen je i Prostorni plan opštine Ulcinj koji je u fazi Predloga. Na kraju, i sami državni plan nije predviđao pretvaranje kompleksa Solane u građevinsko područje. Nacrt Prostornog plana za obalno područje, koji je sada u fazi javne rasprave, predviđa širu razvojnu turističku zonu od 70 hektara, ali ona najvećim dijelom obuhvata prostor van granica Solane”, naveli su iz Ministarstva.

Jovović: Otvara se mogućnost za prodaju imovine

Stečajni upravnik Solane Ognjen Jovović ocijenio je za „Vijesti“ da se nakon odluke Ustavnog suda lokalnim vlastima u Ulcinju otvara mogućnost da „komotnije“ prostornim planom urede taj prostor.

„Ako u prostorni plan uđu i turistički sadržaji i uporedo s tim se riješe i svojinska pitanja na način što bi bilo potvrđeno da je za akcije Solane plaćena tržišna vrijednost, realno je očekivati rast interesovanja investitora i prodaju ove imovine“, objasnio je Jovović.

Do sada je zbog neriješenih imovinskih pitanja i sporne odluke Skupštine Crne Gore propalo čak 14 javnih oglasa za prodaju imovine ulcinjske kompanije. Prodajna cijena za ovu imovinu pala je na 149 miliona eura.

Bonus video: