Uvećani kapaciteti cetinjskog vrtića

"Dosadašnje iskustvo ukazuje da postoji veća potreba roditelja za uključivanjem djece u organizovane oblike vaspitno-obrazovnog rada i njege, s toga se ustanova fleksibilno prilagođava datim zahtjevima i na taj način su postojeći kapaciteti uvećani za 20 odsto“,
77 pregleda 3 komentar(a)
djeca, vrtić, Foto: Shutterstock
djeca, vrtić, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.02.2016. 13:21h

Kapaciteti javno-predškolske ustanove (JPU) „Zagorka Ivanović“ uvećani su za 20 odsto, jer postoji veća potreba roditelja za uključivanjem djece u organizovane oblike vaspitno-obrazovnog rada i njege.

Kako je saopšteno iz te JPU, cetinjski vrtić ima tri vaspitne jedinice - Novi vrtić, Jabučka ulica i Centralni vrtić u ulici Vojvode Boža.

Iz tog vrtića su agenciji Mina kazali da je u dvije vaspitne jedinice vrtića upisano 534 djece koja su raspoređena u 19 vaspitnih grupa, od toga šest jaslica i 13 grupa vrtića.

"Dosadašnje iskustvo ukazuje da postoji veća potreba roditelja za uključivanjem djece u organizovane oblike vaspitno-obrazovnog rada i njege, s toga se ustanova fleksibilno prilagođava datim zahtjevima i na taj način su postojeći kapaciteti uvećani za 20 odsto“, rekli su iz te ustanove.

Iz cetinjskog vrtića precizirali su da je radno vrijeme ustanove za cjelodnevni boravak je od šest do 17 sati, a vaspitno-obrazovni program realizuje se kao cjelodnevni program, od šest do 11 sati.

Redovna djelatnost predškolske ustanove obuhvata, kako su objasnili, vaspitno-obrazovni rad, ishranu, njegu i preventivnu zaštitu djece, a realizuje se kroz rad dječijih vrtića i jaslica kao organizacionih formi rada.

"Osnovni cilj koji se nastoji postići kroz vaspitno obrazovni rad je stvaranje uslova za skladan i svestran razvoj djeteta“, poručili su iz cetinjske predškolske ustanove.

Oni su naveli da svakodnevni vaspitno-obrazovni rad sa djecom predškolskog uzrasta podrazumijeva ravnomjerno smjenjivanje aktivnosti, odmora i rekreacije.

"Pored redovnih, aktivnosti, odmora u vrtiću, obaveznog boravka na vazduhu, organizuju su i druge oblike odmora i rekreacije, u skladu sa interesovanjima - zimovanje, ljetovanje, jednodnevni izleti i ekskurzije“, pojasnili su iz vrtića „Zagorka Ivanović“.

Oni su najavili da je ove godine planiran boravak u dječijem odmaralištu na Ivanovim koritima tokom zimskog perioda za djecu starijeg uzrasta.

Iz cetinjskog vrtića kazali su da su njihove vaspitne jedinice adekvatno opremljene inventarom, didaktičkim materijalom, stručnom literaturom i igračkama.

Prema njihovim riječima, značajna su i ulaganja na planu poboljšanja uslova života i rada u vaspitnim jedinicama tokom prethodnih godina.

Tome, kako su dodali, svjedoči renoviranje cijele vaspitne jedinice "Centralni vrtić" kroz donaciju Japanske ambasade 2013. godine, dograđivanje radne sobe uz podršku Prijestonice Cetinje 2014. godine i adaptacija grijanja i instalacija.

"Sve ovo radi se u cilju obezbjeđivanja uslova za zdrav, siguran i kvalitetan boravak i učenje“, objasnili su iz te JPU.

Oni su ukazali da je JPU “Zagorka Ivanović” od 2003. godine osnivač manifestacije Smotra dječijeg folklornog stvaralaštva.

Na toj smotri se, kako su precizirali, okupi 200 mališana iz predškolskih ustanova Crne Gore i šire.

Oni su naveli da su osnivači i manifestacije hor "Bašta mašte" koji je osnovan 1993. godine, na 90-godišnjicu postojanja Ustanove i dodali da hor okuplja djecu srednjeg i starije uzrasta.

Iz cetinjskog vrtića kazali su da su obnovili "Kolonije dječjeg prijateljstva" koja se obilježava u više gradova iz regiona.

"Manifestacija traje šest dana i za to vrijeme gosti imaju priliku da upoznaju znamenitosti Crne Gore“, objasnili su iz te JPU.

Oni su podsjetili da su u prošlosti na Cetinju živjeli vladari, nalazio se kraljevski prijesto i dvor.

Iz cetinjskog vrtića ukazali su da su se u vrijeme vladavine kralja Nikole na Cetinju nalazile brojne ambasade koje predstavljaju svoju državu.

"Tako je daleke 1903. godine na inicijativu Sofije Petrovne – načelnice "Đevojačkog instituta" na Cetinju, a pod pokroviteljstvom kćerke kralja Nikole, Milice Nikolajevne u Prijestonici Crne Gore, osnovana prva predškolska ustanova "Đetski sad" Milice Nikolajevne“, saopštili su iz vrtića.

Oni su kazali da je rad „Đetskog sada“ uživao velike simpatije stanovnika Cetinja i precizirali da je 1959. godine "Đetski sad" preimenovan u Dječji vrtić "Zagorka Ivanović" koji je dobio ime po Cetinjanki, narodnom heroju.

Kako su naveli, prva Galerija dječijeg likovnog stvaralaštva "Bašta mašte" osnovana je 2001. godine, a, u okviru te manifestacije, organizovane su izložbe radova osnovnoškolaca i srednjoškolaca Cetinja, međunarodna izložba likovnih radova koji su nagrađeni od Galerije likovnih radova iz Celja.

Organizuju se, kako su precizirali iz cetinjskog vrtića, izložbe najkreativnijih i najljepših torti i kolača. Torta koja dobije najbolje komplimente namijenjena je Dječijem domu "Mladost" iz Bijele.

Prema njihovim riječima, ta JPU predstavila je muzičko, scensko i dramsko stvaralaštvo i izvan granica Crne Gore - na Zmajevim dječijim igrama u Novom Sadu, Festivalu Dramskog stvaralaštva u Šabacu i Festivalu Muzičko-scensko stvaralaštvo u Lajkovcu.

JPU "Zagorka Ivanović" se, kako su saopštili, predstavila i na stručnim susretima medicinskih sestara Srbije, stručnim susretima vaspitača Srbije i na Balkanskom savezu udruženja vaspitača sa radovima djece jaslenog uzrasta, sa horom "Bašta mašte".

O radu Ustanove, kako su naveli, svjedoče brojne nagrade, priznanja i diplome.

"Posebnu čast predstavlja najprestižnija nagrada iz oblasti obrazovanja i vaspitanja "Oktoih" za 2013.godinu“, kazali su iz cetinjskog vrtića.

Prema njihovim riječima, time je potvrđen veliki rad, odnosno izuzetni rezultati u oblasti djelovanja.

Nagrada "13 novembar", dodali su, uručena je od Prijestonice Cetinje i predstavlja priznanje za doprinos njenom razvoju.

"Dakle, tradicija ranog obrazovanja, građanska svijest stanovnika, neposredan suživot vrtića sa djecom, porodicama i okruženjem, otvorenost i dostupnost svih objekata potrebama svojih korisnika dovodi do snažne svijesti roditelja o važnosti uključivanja djece u predškolsko obrazovanje“, naveli su iz te cetinjske JPU.

Bonus video: