Pomen crnogorskim rodoljubima sa "Brindisija"

Potpredsjednik Opštine Ulcinj Vaso Radović kazao je na pomenu najavljena izgradnja spomen-obilježja svim žrtvama tragedije.
1215 pregleda 0 komentar(a)
Članovi ronilačkog kluba "D'Olcinium", Foto: Privatna arhiva
Članovi ronilačkog kluba "D'Olcinium", Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 06.01.2019. 17:19h

U blizini albanske luke Medova, danas je održan pomen povodom 103. godišnjice pogibije blizu 400 crnogorskih rodoljuba iz Sjeverne Amerike i Kanade, koji su se na Badnji dan 1916, italijanskim brodom „Brindisi“ zaputili ka zavičaju da pomognu domovini u borbi protiv okupatora.

Parobrod je tog jutra naletio na podvodnu minu i brzo potonuo a među poginulim, bili su i članovi misije Crvenog krsta Amerike na čelu sa Stefani Hempl iz Bronksa. Brodolom je preživio manji broj putnika, koji su se po hladnom vremenu i uprkos ledenoj vodi, ipak domogli albanske obale.

Potpredsjednik Opštine Ulcinj Vaso Radović kazao je da je na pomenu, koji je organiovala Zajednica Crnogoraca iz Elbasana sa predsjednikom Marinkom Ćulafićem, najavljena izgradnja spomen-obilježja svim žrtvama tragedije.

Polaganju cvijeća i vijenaca u more, po hladnom i vjetrovitom vremenu, prisustvovali su i predstavnci crnogorskih udruženja iz Makedonije, Matice Crnogorske, Opštine Ulcinj, ronilačkog kluba „D'Olcinium“ i veliki broj Crnogoraca koji žive u Albaniji.

Ostatke broda „Brindisi“ na oko 2,5 nautičkih milja od obale, otkrili su ronioci ronilačkog kluba „D'Olcinium“ na čelu sa Ilirom Čapunijem, sadašnjim predsjednikom lokalnog parlamenta. Ostaci broda rasuti su na dubini od 14 do 30 metara.

Parabrod „Brindisi", koji je bio vlasništvo „Societa Anonima di Navigazione a Vapore Puglia" iz Barija, izgrađen je u brodogradilištu „Fratelli Orlando" u Livornu. Porinut je u more 25. februara 1895. Nosivost mu je bila 863 tona. Bio je dugačak 62,63 metra a širok 8,40 metara. Pogonila ga je parna mašina sa trostrukom ekspanzijom ukupne snage od 122 NHp. Imao je dva pomoćna jedra. Maksimalna brzina bila mu je 11 čvorova. Obavljao je ulogu poštanskog broda na Južnom Jadranu, a ulaskom Italije u Prvi svjetski rat brod je rekviriran za potrebe Ratne mornarice Italije.

Bonus video: