Savjet za građansku kontrolu policije: Mijenjati negativnu praksu u zakonskoj proceduri

Učesnici konferencije su iskazali zadovoljstvo na pruženoj mogućnosti i obezbjeđenom forumu za razmjenu mišljenja, iskustava i prakse
169 pregleda 1 komentar(a)
Savjet za građansku kontrolu, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Savjet za građansku kontrolu, Foto: Savjet za građansku kontrolu rada policije
Ažurirano: 05.02.2016. 16:46h

Negativnu praksu u primjeni policijskih ovlašćenja treba mijenjati u zakonom utvrđenoj proceduri, kroz kontinuirano i zajedničko ukazivanje nadležnim institucijama na loša rješenja u zakonima, podzakonskim aktima ili u praksi, ocijenjeno je na Konsultativnoj konferenciji Savjeta za građansku kontrolu policije sa predstavnicima nevladinih organizacija (NVO).

Kako je saopšteno iz Savjeta, Konsultativna konferencija "Građanska kontrola policije i primjedbe javnosti" okupila je predstavnike 20 organizacija za ljudska prava i demokratsku tranziciju.

Konferencija je, kako se navodi, obezbijedila razgovor sa predstavnicima vodećih NVO o kapacitetima policije, primjeni policijskih ovlašćenja i poštovanju ljudskih prava, mogućnostima međusobne saradnje, a njen rad je bio usmjeren i na pribavljanje konkretnih predloga za unaprjeđenje budućih aktivnosti i rada Savjeta.

„Članovi Savjeta su se upoznali sa dosadašnjim iskustvima predstavnika NVO sektora u odnosu na primjenu policijskih ovlašćenja, a posebna pažnja je bila usmjerena na iznijete primjedbe, uz zajedničku konstataciju da je negativnu praksu u toj oblasti neophodno mijenjati u zakonom utvrđenoj proceduri kroz kontinuirano i zajedničko ukazivanje nadležnim institucijama na loša rješenja u zakonima ili podzakonskim aktima ili u praksi“, kaže se u saopštenju.

Učesnici konferencije su iskazali zadovoljstvo na pruženoj mogućnosti i obezbjeđenom forumu za razmjenu mišljenja, iskustava i prakse, posebno se fokusirajući na probleme sa kojima su suočeni u radu i iznošenje predloga i mišljenja s tim u vezi za njihovo prevazilaženje.

Saša Mijović iz NVO For Life pohvalio je odnos Savjeta prema ciljnoj grupi sa kojom radi ta organizacija.

„Zavisnici od droga su pod stalnim negativnom pritiskom da priznaju krivična djela koja nijesu izvršili. U brojnim slučajevima im se ne dozvoljava pristup ljekarskoj zaštiti“, kazao je Mijović.

Zoran Vujičić iz Građanske alijanse rekao je da su se od protesta pokazale sve slabosti policije koje su ranije očigledno bile uspješno prikrivane, i ukazao na problematičan odnos Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Uprave policije prema ocjenama i zaključcima Savjeta.

„MUP mora mnogo ozbiljnije da shvati ulogu i značaj građanske kontrole policije“ ocijenio je Vujičić.

On je istakao važnom ulogu Savjeta u izbornom procesu i čuvanju policije od gubljenja kredibiliteta.

Nada Koprivica iz SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić govorila je o tome da se moraju jačati kapaciteti policije za problematuiku nasilja u porodici.

„Centar bezbjednosti Nikšić je pozitivan primjer primjene zakona o zaštiti od nasilja u porodici, ali treba osigurati da to ne zavisi samo od jednog čovjeka“, kazala je Koprivica.

Mirjana Radović iz Akcije za ljudska prava smatra da je važno govoriti o apsolutnoj zabrani torture i mučenja.

Ona je podsjetila da Komitet protiv torture (CPT) konstantno prepoznaje policiju kao slabu tačku.

Radović je poručila da je važan proaktivan pristup Savjeta, i zatražila je da to tijelo povede računa o preporukama CPT (2013), posebno prilikom posjeta organizacionim jedinicama.

Dina Bajramspahić iz Instituta Alternativa je ukazala da Savjet ima najskromnija ovlašćenja i da to treba mijenjati.

„S druge strane, Savjet ima ogroman entuzijazam i želju da kvalitetno radi i treba napraviti balans u pogledu jačanja ovlašćenja“, dodala je Bajramspahić.

Biljana Zeković iz SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica kazala je da za tu NVO nijesu problem nedovoljne ingerencije Savjeta, već to tijelo treba svojim profesionalnim nastupom da vrši javni pritisak i češće koristiti institut javne prozivke.

Miroslava Ivanović iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore ukazala je na ozbiljan problem nepristupačnosti službenih prostorija policije i opreme, konkretno motornih vozila, koje koristi policija za osobe sa invaliditetom.

Aleksandar Mašković iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora založio se za zakonsko poboljšanje ovlašćenja Savjeta i definisanje odnosa MUP i Uprave policije prema ocjenama i zaključcima Savjeta, posebno rokova i prekršajnih odredbi.

On je zatražio da Savjet za građansku kontrolu policije ostvari preventivnu ulogu po pitranju zloupotreba policije u predstojećem izbornom procesu, što je podržala i Anđelija Kovačević Lučić iz Centra za demokratsku tranziciju.

Ana Jaredić iz Centra za ženska prava i Budislavka Saveljić iz Sigurne ženske kuće govorile su o konkretnim primjerima postupanja policije u domenu nasilja u porodici i važnosti nastavka konferencija slučajeva o zaštiti od nasilja u porodici koje se u sklopu CB Podgorica održavaju na osnovu preporuka Savjeta za građansku kontrolu policije.

Tamara Milaš iz Centra za građansko obrazovanje ukazala je na važnost zakonodavne inicijative Savjeta i potrebu da se kroz zakonske izmjene osnaži pozicija Savjeta za građansku kontrolu policije.

Elmir Đoković iz LGBTIQ Socijalnog Centra zatražio je konkretne rezultate policije u otrkrivanju i gonjenju izvršilaca prekršajnih i krivičnih djela na štetu LGBT osoba i uništavanja imovine, posebno kulturnih centara i javnih okupljališta.

Na konferenciji je diskutovano i o procesu suočavanja policije sa sopstvenom prošlošću i potrebi upućivanja javnog izvinjenja i postavljanja spomen obilježja na službenim prostorijama policije povodom deportacije izbjeglica iz Bosne i Hercegovine.

Bonus video: