AKEM:Predlog lidera SDP-a URE i Demosa čisto politikanstvo

„Naročito onima koji su bili vlast, organizovali izbore i kojima regulator tada nije smetao. Sada bi da preuzmu ulogu nezavisnog regulatora isključivo zarad sopstvenih interesa i tako pokušaju da unište mukom sticani međunarodni ugled i ugroze medijske standarde po kojima je Crna Gora duže već u porodici evropskih naroda“, navode iz AKEM-a
0 komentar(a)
Sastanak opozicije, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Sastanak opozicije, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.02.2016. 16:31h

Predlog lidera Socijaldemokratske partije (SDP), URE i Demosa da na listi onih koji su navodno zloupotrijebili dosadašnji izborni proces bude i Agencija za elektronske medije (AEM) čisto je politikanstvo, smatraju u Asocijaciji komercijalnih elektronskih medija (AKEM).

„Predlog lidera SDP-a, Ranka Krivokapića, URE, Žarka Rakčevića, i Demosa, Miodraga Lekića, da na listu onih koji su zloupotrijebili navodno dosadašnji izborni proces stavi i AEM smatramo čistim politikanstvom i nastojanjem da naprave haos u medijskoj sferi“, kaže se u saopštenju AKEM-a.

AEM je, kako se navodi, nezavisni regulator, i to je jasno svakome ko je prisutan na crnogorskoj političkoj sceni.

„Naročito onima koji su bili vlast, organizovali izbore i kojima regulator tada nije smetao. Sada bi da preuzmu ulogu nezavisnog regulatora isključivo zarad sopstvenih interesa i tako pokušaju da unište mukom sticani međunarodni ugled i ugroze medijske standarde po kojima je Crna Gora duže već u porodici evropskih naroda“, navode iz AKEM-a.

Kako se navodi, ugrožavanje nezavisnosti AEM-a od "onih koji su glasni u podršci i odbrani samo onih medija koji se jasno deklarišu protiv interesa Crne Gore, samo je jalov pokušaj koji na najbolje način slika one čija je inicijativa prag ispod koga se politički, ali i etički, teško može".

„Udar na medije, na njihovu slobodu i nezavisnost pod plaštom navodnih priprema za buduće fer i slobodne izbore, kroz uzimanje pod patronat garantovane nezavisnosti regulatora, namjera je trojca da obesmisli sistem koji funkcioniše i da tako pokuša sve da elektronske medije učini svojom produženom političkom rukom“, poručeno je iz AKEM-a.

To, kako je saopšteno, nije moguće, jer je pitanje slobode medija jedna od osnovnih premisa u pregovorima sa Evropskom unijom. „To istovremeno znači i potpunu slobodu i nezavisnost AEM-a kao regulatora“.

„Interesantno je kako je čelnicima trojnog saveza pala na pamet ideja da ARD može da ima bilo kakve veze sa izbornim radnjama? Moguće je da postoji naum koji je ostvarljiv samo u njihovim glavama, naravno onda ako bi oni uistinu mogli da ostvare svoj cilj i AEM pod svoju šapu“, kaže se u saopštenju AKEM-a.

Ako bi, kako se navodi, u tome uspjeli oni, ili bilo ko drugi na političkoj sceni Crne Gore, bio bi to zasigurno kraj razvoja demokratije u Crnoj Gori.

Bonus video: