Ćute o cigarilosima, tvrde da nikad nisu dobili zahtjev "Vijesti"

"Vijesti” su poslale Ministarstvu više zahtjeva za slobodan pristup informacijama, od kojih je jedino na posljednji ekspresno odgovoreno, odnosno dozvoljen uvid u dokument kojim se dokazuje da su pare vraćene u budžet
52 pregleda 21 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.02.2016. 06:38h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović ni nakon deset mjeseci neće da saopšti ko je 28. marta prošle godine zloupotrijebio službenu platnu karticu, kupivši 10 kutija cigarilosa “toscanello aroma caffe”, koje koštaju po 4,8 eura.

U resoru Ivanovića su, međutim, opet pokušali da obmanu Agenciju za slobodan pristup informacijama, navodeći da nikada nijesu dobili zahtjev “Vijesti” od 29. oktobra prošle godine. Njime je tražen uvid u Ugovor Ministarstva poljoprivrede i “Jugopetrola” kojim je omogućeno korišćenje kartice, dokumentaciju koja pokazuje ko je bio zadužen za karticu i dokumentaciju na osnovu koje je ta osoba davala karticu drugim službenicima...

“Vijesti” su se ponovo žalile Agenciji zbog ćutanja Ministarstva. Iz Agencije su juče od “Vijesti” tražili dokaz da je zahtjev poslat, jer im u Ministarstvu, po drugi put, govore da zahtjeve nijesu dobili.

“Vijesti” su poslale Ministarstvu više zahtjeva za slobodan pristup informacijama, od kojih je jedino na posljednji ekspresno odgovoreno, odnosno dozvoljen uvid u dokument kojim se dokazuje da su pare vraćene u budžet.

Glavni inspektor za budžet Milovan Vujović utvrdio je da su pare vraćene u budžet dan nakon kupovine cigarilosa službenom karticom Ministarstva poljoprivrede

To piše u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid, u prostorijama resora Ivanovića.

Navodi se da je inspektor kontrolisao trošenje sa kartice Ministarstva u prva tri mjeseca prošle godine i da je utvrdio da je 29. marta “ovlašćeno lice Ministarstva poljoprivrede” vratilo 48 eura potrošenih na cigarilose na blagajnu Ministarstva, te da su pare deponovane u crnogorski budžet.

Ne piše, međutim, ko je ovlašćeno lice, odnosno ko je vratio pare.

Vujović je utvrdio i da je u prva tri mjeseca prošle godine potrošeno 876 eura sa kartice, od čega oko 470 eura na gorivo, a skoro još toliko na “druge potrebe Ministarstva”.

Ministar je na presu nedavno ponovio da budžet nije oštećen za 48 eura, jer je taj iznos vraćen i prije nego što su “Vijesti” objavile prvi tekst o tome.

U izvodima u koje su "Vijesti” ranije imale uvid, ne pominju se imena službenika, ali se vidi da su službenom karticom kupovane čokolade, vlažne maramice, dopune za mobilni...

Bonus video: