Drač je naselje sa granicama

U prvom Nacrtu odluke o gradskim naseljima Drač nije tretiran kao samostalno naselje, što je izazvalo reakcije mještana
716 pregleda 2 komentar(a)
Drač, Foto: Arhiva Vijesti
Drač, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.02.2016. 19:58h

Sekretarijat za planiranje i uređenje Glavnog grada prihvatio je sugestije i za Drač odredio da je posebno naselje sa granicama.

Nacrtom odluke o naseljima i njihovim granicama na teritoriji glavnog grada Drač nije bio definisan tako, a na centralnoj raspravi prošle sedmice na to su ukazali odbornik Demokrata Vladimir Čađenović i predstavnik mještana Saša Brnović.

Brnović je tražio da komisija Glavnog grada izađe na teren i da uz pomoć mještana odredi granice toga naselja.

“Nećemo dozvoliti da nas izbrišete. Drač je sa nekim drugim djelovima grada, najstariji dio Podgorice. Po ovome ne znamo kome pripadamo, tražimo da ispravite to”, poručio je Brnović i dodao da na Draču živi 3,5 hiljade ljudi.

U izvještaju sa rasprave se navodi da je sugestija prihvaćena i da granica naselja Drač počinje od željezničkog mosta na rijeci Ribnici kod trafo-stanice pa ide nizvodno rijekom do mosta Žrtava 5. maja, zatim na jug Ulicom bratstva jedinstva do raskrsnice sa Ulicom Oktobarske revolucije.

“Odatle na istok Ulicom Oktobarske revolucije do Mitra Bakića, pa dalje istom do Bulevara Save Kovačevića. Produžava Bulevarom Save Kovačevića do pruge Bar - Beograd, a zatim prugom na sjever do mosta na rijeci Ribnici kao početnoj tački naselja”, navodi se u izvještaju.

Nova Odluka o naseljima i granicama obiluje brojnim greškama, rađena je bez konsultacija sa predstavnicima mjesnih zajednica, zbog čega bi trebalo odložiti usvajanje tog dolumenta i ispraviti brojne propuste, istaknuto je na centralnoj raspravi o tom dokumentu.

Ukoliko nadležni iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu do petog februara ne isprave brojne primjedbe, odbornički klub Demokrata tražiće na sjednici petog februara da se o tom dokumentu ne raspravlja.

Odbornik Građanske inicijative u Skupštini Gradske opštine Tuzi Smail Čunmuljaj smatra da ima dosta grešaka i nedorečenosti u Nacrtu dokumenta i predložio je odlaganje donošenja odluke da bi se toponimi precizno utvrdili.

Funkcioner Demokratskog saveza Albanaca i odbornik Nikola Camaj smatra da naziv naselja Omerbožovići nije tačan i da to ne može biti naselje u glavnom gradu. On je ukazao na sporne granice naselja Kuće Rakića i predložio da se odlukom utvrdi da će se granice između naselja glavnog grada i Tuzi definisati naknadno.

Hidajet Kalač zamjerio je da u Odluci nema naselja Karabuško polje, iako ima 600 domaćinstava.

“Opština Tuzi će svojom odlukom definisati svoja naselja. Glavni grad nema pravni osnov za donošenje te odluke za teritoriju opštine Tuzi”, navodi se u izvještaju.

Tuzani traže da Omerbožovići i Kuće Rakića pripadnu njima

Odbornici u Skupštini gradske opštine Tuzi će na današnjoj sjednici, raspravljati o predlogu odluke o naseljima i granicama naselja na području GO Tuzi. Na sjednici, koja je u dostavljenom materijalu okarakterisana kao “posebna”, će se razmatrati odluka koja se razlikuje od predloga odluke o naseljima i granicama naselja na području Glavnog grada, jer u dvjema odlukama nijesu pobrojana ista naselja za područje GO Tuzi.

U odluci o kojoj će tuška Skupština danas raspravljati navodi se se da su naselja na teritoriji opštine Tuzi - Arza, Barlaj, Benkaj, Budza, Vranj, Vladne, Vuksanljekaj, Selišta, Gornji Milješ, Gurec, Deljaj, Dinoša, Cijevna Selišta, Donji Milješ, Drešaj , Drume, Dušići, Zatrijebač, Kodrabudan, Koći, Kuće Rakića, Krševo, Lovke, Mužečk, Nabom, Nikmaraš, Omerbožovići, Passhkala, Pikalja, Prifte, Poprat, Pothum, Rudine, Skorać, Spinja, Stjepovo, Sukuruć, Traboin, Tuzi, Helmica, Cijevna, Šipčanik i Karabuško polje.

Bonus video: