Šegrt opet kritikovao Fond: Hrapović neće moći da radi ono što je radio

Šegrt je ponovio da nam eksperti koji su radili analizu kvaliteta zdravstvenih sistema, prema kojem je crnogorski na posljednjem, 35. mjestu u Evropi, nijesu “uhvatili muštuluk”
72 pregleda 13 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.02.2016. 14:14h

Elektronski recept uveden je u domove zdravlja prije dva dana, pa tako hronični bolesnici neće morati i do šest mjeseci da dolaze ponovo po recept kod izabranog ljekara.

To je danas rekao ministar Budimir Šegrt na sjednici skuštinskog Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, čija je tema bila akutelna situacija u zdravstu.

Šegrt je izjavio da su zdravstvenim ustanovama uputili instrukcije kako da organizuju dopunski rad, pokrenuta je izmjena sistematizacija i statuta i objavljen poziv za izbor novih direktora.

On je rekao da je lani ostvarena ušteda od milion eura u sistemu zdravstva i da je za 25 odsto smanjen broj upućenih pacijenata u Srbiju i za 19.5 odsto u inostranstvo, u odnosu na 2014. godinu.

Ministar je, odgovorajući na pitanja poslanika Liberalne partije Andrije Popovića o sklapanju ugovora sa turskom klinikom “Acibaden” i srpskom klinikom “Miloš”, ponovo kritikovao rad Fonda za zdravstveno osiguranje.

“Za rubriku “vjerovali ili ne” je bila informacija početkom septembra 2015. da je produžen ugovor za klinikom “Acibaden”, istako je Šegrt.

On je kazao da je Acibaden vrhunska klinika, ali ne i jedina, te da vlasnici te ustanove tvrde da su koristili znanje sa zapada.

Šegrt je naglasio da sa klinikom “Miloš” nije bilo tendera, već je Fond neposrednom pogodbom sklapao ugovore za pacijente koji se liječe. “Ljudski je neobično kako neko ko nije iz medicinske branše preuzima rizik za to”, rekao je.

Šegrt tvrdi da po novom Zakonu o zdravstvenom osiguranju, koji je 30. januara stupio na snagu, direktor Fonda (Kenan Hrapović) nema pravo to više da radi.

Odgovorio je da je veliki broj pacijenata bez razloga upućivan u kliniku “Miloš” i da se po nižim cijenama moglo operisati i kod privatnika u Crnoj Gori.

Šegrt je ponovio da nam eksperti koji su radili analizu kvaliteta zdravstvenih sistema, prema kojem je crnogorski na posljednjem, 35. mjestu u Evropi, nijesu “uhvatili muštuluk”.

“Ja sam prije sedam, osam mjeseci rekao da želimo da se upoređujemo sa savremenim zdravstvenim sistemima, kao i da do ocjene zdravstvenog sistema možemo da dođemo detaljnom analizom resursa ili na drugi, mnogo jednostavniji način, da pitamo naše pacijente”, rekao je dodavši da je konstatovano da se nešto malo pomjeramo, za 25 poena.

Šegrt je rekao da je Srbija na 30. mjestu i da nije za očekivati da preskočite nekoga od koga učite i najavio edukaciju ljekara na Mali, u Austriji, Sloveniji, Italiji.

Ministar je rekao da su liste čekanja bile rak rana sistema i da sada na ortopediji za ugradnju proteze u Kliničkom centru (KC) čeka do dva mjeseca.

Kazao je da od 200 pacijenata sa te liste 120 odložilo operaciju, kao i da se u Malti na tu proceduru čeka i do tri godine.

Bonus video: