Kovačević: Kako je bivša glavna administratorka dobila dozvolu za veliki objekat?

"Opština je dozvolila svojoj tadašnjoj glavnoj administratorki Mariji Petović da na katastarskoj parceli 944/26 KO Krašići koja nije bila predviđena za gradnju već je imala status parka-maslinjaka, izgradi petoetažnu stambenu zgradu", rekao je Mirko Kovačević iz NVO "Tivatska antikorupcijska akcija"
258 pregleda 5 komentar(a)
Krašići, Foto: Siniša Luković
Krašići, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 03.02.2016. 14:07h

Mještani Krašića iskazali su nezadovoljstvo nacrtom DUP-a "Stari Krašići" koji je preksinoć predstavljen na tribini u Tivtu.

Po nacrtu DUP-a koji je uradila podgorička kompanija "Arhiplan", na području površine samo 2,67 hektara predviđeno je stanovanje male gustine, jedna parcela za centralne djelatnosti i infrastruktura.

Na tom području sada ima ukupno 5.400 kvadrata objekata u kojima žive 92 stanovnika, a novim DUP-om predviđeno je da ubuduće bude maksimalno ukupno 10.262 kvadrata bruto-građevinske površine stambenih objekata i 671 kvadrat objekta centralnih djelatnosti, te da na tom dijelu Tivta živi ukupno 192 stanovnika.

"Plan je sa našeg stanovišta, potpuno neprihvatljiv zbog malog koeficijenta izgrađenosti od samo 0,35 iako i Prostorno-urbanistički plan (PUP) Tivta i obližnja Državna studija lokacije Krašići predviđaju veći koeficijent od 0,5. Čiji su interesi da se ovdje još ucrtava i nova velika saobraćajnica koja je u suštini slijepi put, i za kojom nema potrebe jer mi tamo već imamo mrežu manjih ulica koje zadovoljavaju naše potrebe", pitao je predsjednik MZ Krašići Anton Petrović koji je naglasio da mještani žive isključivo od turizma i da im je planirana restriktivna gradnja na njihovim neiskorišćenim parcelama veliki problem.

Sa njim se djelimično složila i Milena Miljević iz "Arhiplana" ističući da su obrađivači bili ograničeni u planiranom koeficijentu izgrađenosti tumačenjem PUP-a koje su dobili iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"Planeri su maksimalno išli u pravcu da zadovolje interese korisnika prostora, ali istovremeno i da ispoštuju planove većeg reda i zakone. Nije se mogao dati veći indeks izgrađenosti jer je postojeća izgrađenost na tom području već velika", istakla je Vesna Nikolić iz Sekretarijata za urbanizam Opštine Tivat.

Mirko Kovačević iz NVO "Tivatska antikorupcijska akcija" pitao je kako se mještanima sada vrlo restriktivno ograničava buduća gradnja na njihovim parcelama, a to nije bio slučaj prije nekoliko godina kada je Opština Tivat bivšoj glavnoj administratorki Mariji Petović (DPS) izdala građevinsku dozvolu da ona izgradi veliki objekat od pet etaža.

"Opština je dozvolila svojoj tadašnjoj glavnoj administratorki Mariji Petović da na katastarskoj parceli 944/26 KO Krašići koja nije bila predviđena za gradnju već je imala status parka-maslinjaka, izgradi petoetažnu stambenu zgradu ukupne površine čak 684 kvadrata, sa indeksom izgrađenosti od čak 1,34, a ostali mještani sada, između ostaloga i zbog tako velike zgrade koja je uveliko "potrošila" planirane kapacitete prostora, ne mogu dobiti ni indeks 0,5 koliko predviđa PUP", istakao je Kovačević.

Vesna Nikolić iz Opštine nije detaljnije komentarisala njegove tvrdnje, uputivši Kovačevića da podnese zahtejv za slobodan pristup informacijama dokumentaciji u vezi Petovićkine građevinske dozvole.

"Treba pogledati projekat i građevinsku dozvolu kako bi se izanaliziralo i sagledale sve činjenice i utvrdilo na osnovu čega je građevinska dozvola izdata", kazala je Nikolić.

Bonus video: