Direktoratu za vanredne situacije vozila i oprema u vrijednosti od 300.000 eura

“Projekat je imao tri pravca - nabavku opreme,obuku i edukaciju“, rekao je generalni direktor Direktorata za vanredne situacije
202 pregleda 0 komentar(a)
Mirsad Mulić, Foto: Mup.gov.me
Mirsad Mulić, Foto: Mup.gov.me
Ažurirano: 03.02.2016. 13:14h

Nova vozila i opremu za grupu za neeksplodirana ubojna sredstva (NUS), dobijenu kroz NATO projekat, vrijednosti 300 hiljada eura predstavio je danas Direktorat za vanredne situacije.

Direktor NATO projekta Arnold Šolderman, je kazao da se pojekat satoji iz donacije opreme i obuke za rukovanje opremom.

„Ovim projektom želimo da unaprijedimo kapacitet NUS tima u Crnoj Gori“, rekao je Šolderman.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, je istakao da je oprema za projekat, koji se počeo realizovati 2014. godine, koštala 300 hiljada eura.

“Projekat je imao tri pravca - nabavku opreme,obuku i edukaciju“, rekao je Mulić.

Predstavljena su dva vozila, jedno za prevoz članova tima a drugo za prevoz neeksplodiranih ubojnih sredstava, a prema riječima Mulića, iz tehničkih razloga nije prikazano vozilo sa prikolicom koje će biti sastavni dio opreme.

On je podsjetio da je projektom nabavljena oprema za ronjenje, detektori za podvodnu detekciju mina i granata, a u proceduri je nabavka drona koji će se koristiti za izviđanje lokacije za neeksplodirana ubojna sredstva.

„Službenici tima za NUS, prethodne godine, imali su značajan dio obuka a ove godine planirano je da se obavi obuka u NATO centrima u Češkoj, Njemačkoj i Ženevi“, saopštio je Mulić.

On je istakao da će NUS pripremiti udžbenik o neeksplodiranim ubojnim sredstvima.

Mulić je kazao da će Direktorat krajem oktobra biti domaćin vježbe odgovora na vanredne situacije, konkretno na temu poplava.

„Radimo na kadrovskom jačanju i vjerujem da ćemo do kraja godine imati zaokruženu priču kada je u pitanju ova oblast“, ocijenio je Mulić.

Bonus video: