Na proljeće povećan rizik od zika virusa

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je prije dva dana vanrednu situaciju zbog virusa
79 pregleda 4 komentar(a)
Zika VIRUS, Foto: Institut za javno zdravlje
Zika VIRUS, Foto: Institut za javno zdravlje
Ažurirano: 03.02.2016. 06:52h

Pojava opasnog zika virusa u Evropi je moguća, jer su komarci koji prenose oboljenje prisutni u nekim državama, pogotovo Mediterana.

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Crnu Goru Mina Brajović kazala je da će tokom proljeća i ljeta, s pojavom komaraca, rizik od prenošenja virusa biti povećan.

“Tokom zime rizik prenošenja virusa u evropskom regionu je izuzetno mali, budući da klimatski uslovi ne pogoduju aktivnostima aedes komaraca (koji ga prenose)”, kazala je ona juče “Vijestima”.

Pojasnila je da su u Evropi prijavljeni uvezeni slučajevi infekcije virusom, koji nastavlja da se širi u zemljama američkog kontinenta i na Karibima.

SZO je proglasila prije dva dana vanrednu situaciju, zbog virusa zika koji predstavlja prijetnju po međunarodno javno zdravlje, budući da se bolest, koja se povezuje sa hiljadama slučajeva deformiteta beba u Brazilu, širi munjevitom brzinom.

Iz SZO je saopšteno da bi virus mogao da pogodi čak četiri miliona ljudi.

Brajovićeva je istakla da je državama preporučeno da rade na jačanju nadzora, detekciji i praćenju infekcija i neuroloških komplikacija i pojačaju aktivnosti na planu kontrole komaraca.

Pojasnila je da nema osnova i razloga za uvođenje ograničenja saobraćaja u Evropi, ali da se osobama koje putuju u zemlje u kojima je povećan broj infekcija zika virusom savjetuje da dosljedno primjenjuju mjere lične zaštite.

Ona je ocijenila da SZO smatra da virus ne prenose genetski modifikovani komarci, što su objavili pojedini mediji.

Nadležni Institut za javno zdravlje izdao je preporuke kojima savjetuje građane koji se vraćaju iz država zahvaćenih epidemijom i imaju simptome oboljenja da se jave izabranom ljekaru.

Piše da su simptomi virusa osip po koži, konjuktivitis, bolovi u mišićima i zglobovima i opšta malaksalost.

Pojasnili su da se smatra da inkubacioni period traje nekoliko dana, da je infekcija obično blaga i da prolazi u roku od dva do sedam dana, ali da se vjeruje “da ostavlja trajni imunitet”.

Naglasili su da trudnice i hronični bolesnici treba da se konsultuju sa izabranim doktorom, kako bi dobili savjete i preporuke.

Dugi rukav od uboda čuva

Epidemiolozi Instituta za javno zdravlje preporučuju da se ukloni ustajala voda iz posuda, zatvore tankovi za vodu tako da komarci ne mogu ući u njih, izbjegava gomilanje smeća, očiste odvodi i koriste mrežice za prozore i vrata, kako bi se smanjila mogućnost kontakta ljudi i komaraca. Savjetuju da se oblače majice dugih rukava, pantalone dugih nogavica i nose šeširi, koriste hemijski preparati koje su odobrile zdravstvene vlasti i spava pod mrežama koje štite od komaraca. Osobe koje putuju u zemlje u kojima je registrovano oboljenje treba da koriste pomenute mjere zaštite protiv uboda tokom cijelog dana, naročito sredinom jutra, kasno popodne i u sumrak.

Grip tipa “A” potvrđen kod šest osoba, očekuje se više oboljelih

Tokom prethodne sedmice laboratorijski je potvrđen grip tipa A kod šest osoba. Iz Instituta je saopšteno da je u istom periodu registrovan 31 slučaj oboljenja sličnih gripu i da je najveći broj uzrasta od 25 do 64 godine.

“Iako je obolijevanje od gripa u suštini nemoguće predvidjeti, u narednim sedmicama može se očekivati dalji rast broja oboljelih”, saopštili su, dodavši da preporučuju svima koji su u povećanom riziku od komplikacija da se vakcinišu.

U Institutu tvrde da je u Evropi registrovan porast aktivnosti virusa gripa i da su prijavljeni sporadični slučajevi obolijevanja izazvani virusima tipa A (H1N1), koji dominira, A (H3N2) i tipa B.

Bonus video: