Najviše oboljelih od mišje groznice bilo u Podgorici

Iz Instituta za javno zdravlje “Vijestima” su kazali da je oboljelo osmoro, a posljednji slučaj registrovan je 11. maja prošle godine...
119 pregleda 0 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.02.2016. 18:19h

Od mišje groznice je tokom prošle godine oboljelo osam osoba, a za razliku od prethodnih, nije bilo smrtnih ishoda. Iz Instituta za javno zdravlje “Vijestima” su kazali da je posljednji slučaj obolijevanja od mišje groznice registrovan 11. maja prošle godine.

“Oboljeli su registrovani iz centralnog i sjevernog dijela Crne Gore (četiri u Podgorici i po jedno u Beranama, Cetinju, Kolašinu i Plavu), dok iz primorskog područja nije bilo registrovanih slučajeva u 2015”, istakli su u Institutu.

Oni tvrde da se mišja groznica javlja svake godine sporadično i epidemijski, najčešće u pet do 10 godina, kada nastupe takozvane “mišje godine”. Pojasnili su da se prirodna žarišta nalaze u brdsko-planinskim predjelima, gdje borave poljski miševi i voluharice, koji ukoliko su inficirani luče virus u izmetu, mokraći i pljuvački.

“Osoba se može zaraziti udisanjem prašine koja sadrži sasušene izlučevine zaraženih glodara, zatim preko vode, hrane, ruku... Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka”, objasnili su iz te institucije.

Oni su saopštili da je najveći rizik za obolijevanje u sjeveroistočnim djelovima zemlje, na višim nadmorskim visinama, te da se bolest najčešće registruje u periodu od maja do oktobra, kada ljudi više borave u prirodi. Oni dodaju da u većini slučajeva obole osobe koje zbog prirode posla dolaze u kontakt sa glodarima (šumski radnici, lovci, poljoprivrednici, vojnici, kamperi...).

Iz te zdravstvene ustanove su istakli da bolest nastaje naglo, pojavom visoke temperature, glavobolje, bolovima u slabinama, mišićima i zglobovima, malaksalošću, gubitkom apetita, bolovima u trbuhu, povraćanjem i prolivom, a da su rani znaci oboljenja crvenilo vrata i lica, očiju, omaglice i “duple slike”.

“Za povoljan ishod bolesti vrlo je važno da se oboljeli jave ljekaru na vrijeme, čim se pojave simptomi, što se dešava u rasponu od dvije do četiri sedmice nakon izlaganja virusu, a najkasnije poslije dva mjeseca”, pojasnili su oni.

U Institutu tvrde da se preventivne mjere odnose na smanjenje brojnosti glodara sprovođenjem mjera deratizacije, kao i smanjenje mogućnosti kontakta sa divljim glodarima.

Ljubitelji prirode da budu oprezni u ljetnjim mjesecima

Epidemiolozi savjetuju stanovnicima područja gdje se javlja mišja groznica da zaštite hranu i piće od kontakta sa glodarima, otklanjaju otpad i temeljno peru ruke vodom i sapunom, nakon uklanjanja miševa. “Prilikom čišćenja kuća, koje nisu dugo korišćene, primijeniti vlažno čišćenje (bez korišćenja metle) i paziti da se ne diže prašina. Koristiti rukavice, naočare i masku preko nosa i usta” , istakli su.

Ljubiteljima prirode preporučuju da izbjegavaju ležanje i spavanje direktno na šumskom tlu, da ne jedu neoprane šumske plodove, kao i da nose masku preko usta i nosa kada se prašina diže sa tla.

Bonus video: