Primljen na posao, pa otpušten: Problem je što nisam u stranci

Nedžad Murić vjeruje da je riječ o političkom progonu, jer „nije član Bošnjačke stranke (BS), niti sin predsjednika Opštine“...
237 pregleda 9 komentar(a)
Opština Rožaje, Foto: Arhiva Vijesti
Opština Rožaje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.02.2016. 17:06h

Nakon što je po pravosnažnoj sudskoj presudi primljen na mjesto psihologa u rožajskom Centru za socijalni rad (CSR), Nedžadu Muriću je uručen otkaz.

Kao osnov za prekid radnog odnosa navodi se nalaz inspektora rada, što su u Upravi za inspekcijske poslove ocijenili kao „vrlo nekorektno“.

Murić vjeruje da je riječ o političkom progonu, jer „nije član Bošnjačke stranke (BS), niti sin predsjednika Opštine“.

On se prijavio na konkurs za radno mjesto psihologa u CSR, raspisan 8. marta 2014. godine, kada je primljena Dženeta Kurtagić, ćerka predsjednika Opštine Ejupa Nurkovića.

Poslije dvadesetak mjeseci sudskih postupaka, Murić je dobio spor i, po pravosnažnoj presudi, 1. decembra 2015. zasnovao radni odnos na neodređeno.

Kurtagićevoj je uručen otkaz.

“Od momenta kada sam potpisao ugovor o radu, direktor CSR Kadrija Agović, inače partijski kolega Ejupa Nurkovića (BS), me ignoriše i izbjegava svaki kontakt sa mnom, ne poziva me na stručne sastanke ponedjeljkom i totalno diskriminiše...”, rekao je Murić.

Po inicijativi Kurtagićeve, inspektor rada Radisav Radević je 23. decembra izvršio inspekcijski nadzor i utvrdio da Murić nije ispunjavao uslove, odnosno da, po Zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti, nema položen stručni ispit i licencu.

“Paradoks je što u vrijeme raspisivanja oglasa, a ni godinu kasnije, nije postojao podzakonski akt koji bi regulisao način polaganja tog ispita, a koji je preduslov za dobijanje licence“, tvrdi Murić.

On kaže da je indikativno i to što je isti inspektor rada vršio nadzor 9. i 17. decembra 2014. godine, po prijemu gradonačelnikove ćerke, kada nije ustanovio nepravilnosti koje su, tvrdi, postojale.

“Za razliku od Radevića, inspektor rada Momčilo Ojdanić je u zapisniku naložio CSR-u da otkloni nepravilnosti i izabere kandidata koji ispunjava oglasom propisane uslove i ima položen stručni ispit za rad u državnim organima. Ta nepravilnost nije otklonjena, a inspekcija nije reagovala. Primljena Kurtagićeva je radila još oko dvije godine nezakonito“, rekao je Murić.

Iz UIP-a nijesu odgovorili na pitanja „Vijesti“, između ostalih i kako je moguće da isti inspektor u istom predmetu, a kod različitih kandidata, donosi različita rješenja.

Iz UIP-a su Muriću poslali dopis u kojem stoji da ukaz inspektora „ne može biti osnov za prestanak radnog odnosa, s obzirom da su Zakonom o radu propisani opravdani razlozi za otkaz ugovora o radu“.

“Naime, inspektor rada nije naložio prestanak radnog odnosa, već otklanjanje nepravilnosti, što znači traženje rješenja u okviru zakonskih mogućnosti, kako bi se ispravno postupilo u konkretnom slučaju“, piše u dopisu.

Iz Ministarstva rada “Vijestima“ su saopštili da su “direktori centara za socijalni rad samostalni u odlučivanju i zakonitosti u organizovanju rada“ i da su, ako se utvrde nepravilnosti, “dužni da postupe po sudskim i inspekcijskim nalozima“.

Za utvrđivanje zakonitosti otkaza Muriću, kako su naveli, nije zaduženo Ministarstvo, već sud.

Prijave Agoviću i Radeviću

Murić je Osnovnom državnom tužilaštvu podnio prijave protiv direktora rožajskog Centra za socijalni rad Kadrije Agovića, zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja i povreda prava iz rada.

Protiv inspektora Radisava Radevića, Murić je podnio prijavu za zloupotrebu službenog položaja.

Iz Vrhovnog tužilaštva je „Vijestima“ odgovoreno da su krivične prijave protiv Agovića proslijeđene Specijalnom državnom tužilaštvu.

Naveli su da je, povodom krivične prijave protiv Radevića, formiran predmet i da se postupak nalazi u fazi izviđaja.

Bonus video: