CZIP: Ministarstvo namjerno obesmišljava proces uvrštavanja Solane u Ramsar listu

Oni su podsjetili da je pitanje zaštite Ulcinjske solane uslov otvaranja pregovora za poglavlje 27 - životna sredina i klimatske promjene, te da odugovlačenje sa procesom zaštite sve više udaljava Crnu Goru od pregovora o takođe važnim pitanjima iz ove oblasti
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2016. 13:15h

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) optužio je, povodom 2. februara, Svjetskog dana močvarnih staništa, je Ministarstvo održivog razvoja i turizma da namjerno obesmišljava proces uvrštavanja Solane u Ramsar listu močvarnih staništa od međunarodnog značaja.

“Ovogodišnja tema Svjetskog dana močvarnih staništa su održivi prihodi. Iako se ova kampanja širom svijeta obilježava realizacijom aktivnosti na lokalitetima Ramsar staništa, CZIP je odlučio ovaj datum obilježi upravo na Solani za koju još uvjek nije predat formular iako se već duže vremena čeka u Ramsar Sekretarijatu”, kazala je Jovana Janjušević iz CZIP.

Ona je navela da se Ministarstvo, kao jedini zakonski ovlašćeni pravni subjekt za podnošenje formulara, koji je pripremljen još 2007. godine, nije oglašavao u javnosti o razlozima izbjegavanja upisa Solane na Ramsar listu i podsjetili da za to nije potrebna prethodna zaštita na nacionalnom nivou, već je i poželjno prvo utemeljiti međunarodnu važnost, a potom i zaštitu na nivou pojedine države.

“Ministarstvo takođe nije dalo jasne odgovore iz kojih razloga nije dalo saglasnost na nacrt akta i studije zaštite kako bi se dalje razmatrao u lokalnom parlamentu. Nezvanično saznajemo da je jedan od glavnih razloga za obustavu procesa analiza ekonomske održivosti zaštite lokaliteta, iako ta analiza nije predviđena Zakonom o zaštiti prirode niti je uslov proglašenja zaštićenih područja koja sama po sebi odnosno konceptu zaštite rijetko i bivaju ekonomski isplativa. Postoji svega nekoliko zaštićenih područja koja su samoodrživa poput Nacionalnog parka “Masai Mara” u Keniji ili “Plitvica” u Hrvatskoj”, saopštili su iz CZIP.

Oni su podsjetili da je pitanje zaštite Ulcinjske solane uslov otvaranja pregovora za poglavlje 27 - životna sredina i klimatske promjene, te da odugovlačenje sa procesom zaštite sve više udaljava Crnu Goru od pregovora o takođe važnim pitanjima iz ove oblasti.

“Ono što čitav proces zaštite dodatno obesmišljava jeste posljednji nacrt Plana posebne namjene za obalno područje koji predviođaju turističku valorizaciju Solane sa hotelima (1.500 kreveta), marinama i sličnim sadržajem koji je u potpunoj suprotnosti sa studijom zaštite i proizvodnjom soli”, saopšteno je iz CZIP.

Ta NVO je, u saradnji sa opštinom Ulcinj, obilježila Svjetski dan močvarnih staništa, organizovanjem besplatnog izleta na Ulcinjsku solanu za sve zainteresovane građane. Oko 200 izletnika, među kojima su bili i predstavnici ambasada Grčke, Mađarske, Hrvatske, Italije i Bugarske, kao i veliki broj turista i stranaca koji borave u Crnoj Gori, bilo je u posjeti ovom važnom staništu u subotu.

Galerija

Bonus video: