Virusa Zika nema u Crnoj Gori, nadležni ipak savjetuju da se javite ljekaru ako se jave osip i bolovi

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da su simptomi virusa osip po koži, konjuktivitis, bolovi u mišićima i zglobovima i opšta malaksalost
62 pregleda 10 komentar(a)
Zika VIRUS, Foto: Institut za javno zdravlje
Zika VIRUS, Foto: Institut za javno zdravlje
Ažurirano: 30.01.2016. 07:53h

Virus zika nije registrovan u Crnoj Gori, a nadležni savjetuju građanima koji se vraćaju iz država zahvaćenih epidemijom i eventualno imaju simptome oboljenja da se jave izabranom ljekaru.

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da su simptomi virusa osip po koži, konjuktivitis, bolovi u mišićima i zglobovima i opšta malaksalost.

Pojasnili su da se smatra da inkubacioni period traje nekoliko dana, da je infekcija obično blaga i prolazi u roku od dva do sedam dana, ali da se “vjeruje da ostavlja trajni imunitet”.

Navode da liječenje podrazumijeva nadoknadu tečnosti, suzbijanje bola i drugih simptoma, ali i da ne postoji specifičan lijek niti vakcina.

Virus zika, koji se povezuje sa ozbiljnim deformitetima beba u Brazilu, mogao bi, prema najavama Svjetske zdravstvene organizacije, pogoditi čak četiri miliona ljudi.

Podaci Američkog centra za kontrolu bolesti pokazuju da je virus trenutno prisutan u više od 20 zemalja, uglavnom u centralnoj i Južnoj Americi.

Iz Instituta su kazali da je rezervoar infekcije još nepoznat i da o prenosu sa majke na dijete tokom trudnoće postoje vrlo oskudni podaci.

Istakli su da ziku prenosi komarac iz roda Aedes, koji prenosi i dengu, čikungunju i žutu groznicu.

Iz Instituta je saopšteno da osobe koje putuju u zemlje gdje je registrovano obolijevanje od zika groznice treba da koriste mjere zaštite od uboda komaraca tokom cijelog dana.

Naglasili su da trudnice, hronični bolesnici i osobe sa kompromitovanim imunim sistemom treba da se konsultuju sa izabranim doktorom, kako bi dobili savjete i preporuke.

“Trudnice koje su putovale u zemlje u kojima cirkuliše zika virus treba da taj podatak navedu prilikom pregleda kod ginekologa kako bi se napravila adekvatna procjena i sprovelo odgovarajuće praćenje trudnoće“.

Oboljeli od malarije zarazili su se u inostranstvu

Građani Crne Gore koji su proteklih godina oboljeli od malarije zaraženi su u inostranstvu, tvrde u Institutu.

„Vijesti“ su ranije objavile da je malariju od 2004. do 2013. godine imalo devet osoba i da je prije tri godine registrovan jedan slučaj u Herceg Novom.

Iz Instituta su kazali da je do zaraze došlo tokom boravka u područjima gdje je rasprostranjeno to parazitarno oboljenje, koje prenose komarci iz roda Anopheles.

Tvrde da je program iskorjenjivanja malarije na prostoru bivše Jugoslavije počeo 1959. godine i da je posljednji slučaj obolijevanja zabilježen 1964.

Bonus video: