Vojinović: Dim i čađ ne štete djeci na putu do škole

Dugoročno udisanje dovodi do bronhitisa i astme, a kod odraslih do maligniteta, tvrdi doktorka
112 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2016. 13:25h

Pedijatrica u pljevaljskom Domu zdravlja Nada Soković ocijenila je neodgovornom izjavu generalne direktorice Direktorata za zaštitu životne sredine Ivane Vojinović da vazduh koji djeca u tom gradu udišu na putu do škole ne može imati značajan uticaj na njihovo zdravlje.

Doktorka sa višedecenijskim iskustvom tvrdi da se udisanje vazduha zagađenog PM 10 i PM 2,5 česticama “i te kako odražava na zdravlje, jer se štetne materije zadržavaju u njihovim disajnim putevima”.

Istakla je da dugoročno udisanje takvih materija kod djece dovodi do razvoja bronhitisa, astme i drugih oboljenja, a kod odraslih do maligniteta pluća i drugih oblika kancera.

“Zbog velikog zagađenja mnogi roditelji svoju djecu prevoze do škole ili plaćaju taksi, kako bi ih zaštitili od štetnog uticaja zagađenog vazduha”, rekla je Sokovićeva “Vijestima”.

Ona tvrdi da je posljednjih godina u porastu broj oboljelih od respiratornih i kancerogenih oboljenja.

Vojinovićeva je građanskom aktivisti iz Pljevalja Kemalu Pajeviću odgovorila da vazduh koji djeca udišu dok odlaze i vraćaju se iz škole ne može imati značajan uticaj na njihovo zdravlje.

“Htjela bih da vam ukažem na činjenicu da, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (koje su građanima Pljevalja upućene od strane Instituta za javno zdravlje i predsjednika Opštine Pljevlja, kao i lokalnih medija), na djecu u Pljevljima odlazak u školu ne može imati značajan uticaj na zdravlje”, napisala je Vojinovićeva prekjuče, kada je u Pljevljima izmjereno prekoračenje koncentracije PM 10 čestica od čak 18 puta.

Ona savjetuje da u danima sa povećanim zagađenjem treba izbjegavati intenzivne fizičke aktivnosti na otvorenom.

Vojinovićeva je ukazala da je zagađenje koje je uzrokovano grijanjem domaćinstava prisutno i u zatvorenim prostorijama.

Ona je navela da Ministarstvo održivog razvoja i turizma i sve nadležne institucije u oblasti životne sredine rade na realizaciji mjera vezanih za rješavanje problema zagađenja vazduha u Pljevljima, ali da se oni ne mogu “preko noći” riješiti.

“Mjere koje preduzimamo potrebno je određeno vrijeme da bi efekti bili primjetni. Ono što priroda može postići u veoma kratkom roku (jedan vjetrovit ili kišni dan) tehničkim mjerama se može postići u znatno dužem vremenskom periodu. Svakako, institucije sistema daju prioritet trajnim rješenjima”.

Vojinovićeva je Pajeviću odgovorila da se o efektima kratkoročnih mjera Vlade može govoriti tek nakon završetka sezone grijanja.

Prema podacima iz izvještaja o praćenju kvaliteta vazduha koji je uradila Agencija za zaštitu životne sredine, koncentracija PM 10 čestica bila je iznad dozvoljene tokom cijelog decembra, a po važećim propisima ne bi smjelo da pređe 35 dana godišnje.

“Vijesti” su u ponedjeljak objavile da je sadržaj izuzetno opasne kancerogene materije - benzoapirena u decembru u Pljevljima bio više od 20 puta iznad dozvoljene granice.

CETI pretpostavlja da mjerna stanica nije kvalitetno radila

Nakon što su “Vijesti” juče objavile da je u noći između utorka i srijede u Pljevljima izmjerena rekordna zagađenost vazduha, Agencija za zaštitu životne sredine objavila je izvještaje Centra za ekotoksikološka ispitivanja ( CETI ) iz kojih se može zaključiti da mjerna stanica u Skerlićevoj ulici ponovo nije dobro mjerila.

U izvještaju piše da su 26. februara, od 8 ujutro, uočene povećane koncentracije PM10 čestica, koje su se kretale od 390 do 900 mikrograma po metru kubnom.

“Kako je u dugom vremenskom intervalu tokom dana instrument pokazivao da je u modu kalibracije, pretpostavilo se da se radi o problemu zasićenosti analizatora i nemogućnosti kvaliteta rada. Tokom jutra 27. januara, u intervalu od 6 do 7 časova došlo je do značajnog smanjenja jednočasovne srednje vrijednosti. U sedam časova je vrijednost na analizatoru iznosila 261 mikrogram. U vremenu od sedam do 11 časova srednje satne vrijednosti ove zagađujuće materije su se kretale u intervalu od 291 do 410 mikorgrama. U 14 časova je vrijednost na analizatoru iznosila 332 mikorgarma”, piše u izvještajima CETI -ja.

Dozvoljena vrijednost PM 10 čestica iznosi 50 mikrograma po metru kubnom.

I tokom decembra, kada je u Pljevljima izmjerena rekordna zagađenost, nadležni iz Agencije i CETI -ja su tvrdili da je mjerna stanica u kvaru

Galerija

Bonus video: