Neko je platio pušenje cigarilosa

U prva tri mjeseca 2015. godine potrošeno je 876 eura sa kartice, od čega oko 470 eura na gorivo...
75 pregleda 20 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.01.2016. 19:47h

Glavni inspektor za budžet Milovan Vujović utvrdio je da su pare vraćene u budžet dan nakon kupovine cigarilosa službenom karticom Ministarstva poljoprivrede.

To piše u dokumentu u koji su “Vijesti” juče imale uvid, u prostorijama resora Petra Ivanovića.

Navodi se da je inspektor kontrolisao trošenje sa kartice Ministarstva u prva tri mjeseca prošle godine i da je utvrdio da je 29. marta “ovlašćeno lice Ministarstva poljoprivrede” vratilo 48 eura potrošenih na cigarilose na blagajnu Ministarstva, te da su pare deponovane u crnogorski budžet.

Ne piše, međutim, ko je ovlašćeno lice, odnosno ko je vratio pare.

Vujović je utvrdio i da je u prva tri mjeseca prošle godine potrošeno 876 eura sa kartice, od čega oko 470 eura na gorivo, a skoro još toliko na “druge potrebe Ministarstva”.

“Vijestima” je juče u Ministarstvu pojašnjeno da se kartica nije koristila u vrijeme dok je trajala procedura provjere zloupotrebe i da je zaposleni i dalje koriste.

Ivanović ni nakon deset mjeseci neće da saopšti ko je 28. marta prošle godine zloupotrijebio službenu platnu karticu, kupivši novcem iz budžeta 10 kutija cigarilosa “toscanello aroma caffe”, koje koštaju po 4,8 eura.

U izvodima u koje su "Vijesti” ranije imale uvid, ne pominju se imena službenika, ali se vidi da su službenom karticom kupovane čokolade, vlažne maramice, dopune za mobilni...

Ivanović je ljetos nagovijestio da službenik nije sankcionisan jer, kako je kazao, država nije oštećena.

Iza svega se, kako je tvrdio, krije simpatična, emotivna priča...

“Vijesti” su poslale Ministarstvu više zahtjeva za slobodan pristup informacijama, od kojih je na posljednji ekspresno odgovoreno, odnosno dozvoljen uvid u dokument kojim se dokazuje da su pare vraćene u budžet.

Međutim, na zahtjev od 29. oktobra kojim je tražen uvid u ugovor Ministarstva poljoprivrede i “Jugopetrola” kojim je omogućeno korišćenje kartice, dokumentaciju koja pokazuje ko je personalno bio zadužen za karticu i dokumentaciju na osnovu koje je ta osoba davala karticu drugim službenicima ministarstva na upotrebu, nikada nije odgovoreno.

Tražen je i spisak službenih putovanja i putnih naloga Ministarstva poljoprivrede za 28. mart 2015...

“Vijesti” su se ponovo žalile Agenciji za slobodan pristup informacijama, zbog ćutanja Ministarstva.

Na prvi zahtjev “Vijesti” je polovično odgovoreno, nakon pola godine od podnošenja, i to kada ih je na to primorala Agencija za slobodan pristup informacijama.

Bonus video: