Problemu nasilja u porodici pristupati profesionalno

Na skupu se diskutovalo o policijskoj praksi i primjeni policijskih ovlašćenja u domenu primjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici
97 pregleda 0 komentar(a)
Nasilje u porodici, maloljetničko nasilje
Nasilje u porodici, maloljetničko nasilje
Ažurirano: 28.01.2016. 16:45h

Problemu nasilja u porodici treba profesionalno pristupati, kao pitanju nacionalne bezbjednosti, a kao ne privatnom ili porodičnom, i policiju osloboditi ograničenja i rezervi bilo koje vrste, ocijenjeno je na Konferenciji slučajeva o zaštiti od nasilja u porodici.

Konferenciju su organizovali Savjet za građansku kontrolu rada policije i Centar bezbjednosti (CB) Podgorica.

Kako je saopšteno nakon konferencije, ona predstavlja realizaciju ranijeg zaključka i preporuke Savjeta, kojim je ukazano na potrebu unapređenja primjene policijskih ovlašćenja u vezi sa zaštitom od nasilja u porodici.

Na skupu se diskutovalo o policijskoj praksi i primjeni policijskih ovlašćenja u domenu primjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Konferencija je okupila članove Savjeta, starješine i policijske službenike Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici i predstavnike (NVO) Centar za ženska prava i Sigurna ženska kuća.

“Treba da se kvalitetnije pristupati procjeni rizika, zatraži produženje zaštitnih mjera, osnaži komunikacija sa Centrom za socijalni rad i da se profesionalna pažnja službenika fokusira prema licima sa istorijom nasilja”, ocijenjeno je na konferenciji.

Na konferenciji je predstavljena zvanična statistika CB Podgorica u vezi sa nasiljem u porodici za 2015. godinu o kojoj je vođena diskusija.

Policijski službenici su pozvani da iskazima žrtava pristupaju s punim povjerenjem, da imaju proaktivniji pristup u kontaktiranju nadležnih organa i institucija.

"Preporučeno je da se u konkretnim slučajevima kvalitetnije pristupa procjeni rizika, zatraži produženje zaštitnih mjera, osnaži komunikacija sa Centrom za socijalni rad a posebno da se profesionalna pažnja službenika fokusira prema licima sa istorijom nasilja", kaže se u saopštenju.

Bonus video: