DOGOVOR SA RUDOKOPOM

Zamijeniće penzionere: Osam bivših radnika Boksita dobija posao čim počne proizvodnja

“Bićemo uposleni kada počne proizvodnja s tim što će nam biti neophodna obuka jer je Majmunović dovezao neke nove mašine. Ne protivimo se tome i već sjutra jedan naš kolega će početi sa obukom koja će trajati 15 dana, pa će drugi i tako redom"
116 pregleda 0 komentar(a)
rudokop Zagrad, Foto: Ivan Petrušić
rudokop Zagrad, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 28.01.2016. 13:47h

Osam bivših radnika radne jedinice bušenje i miniranje iz nikšićkih Rudnika boksita dogovorilo se sa direktorom firme Rudkop koja je podizvođač radova na kopu Zagrad, Ostojom Majmunovićem, da budu uposleni čim počne proizvodnja. Oni su negodovali zbog činjenice da je Majmunović radno angažovao penzionere, a ne radnike koji su na Birou rada.

“Bićemo uposleni kada počne proizvodnja s tim što će nam biti neophodna obuka jer je Majmunović dovezao neke nove mašine. Ne protivimo se tome i već sjutra jedan naš kolega će početi sa obukom koja će trajati 15 dana, pa će drugi i tako redom. Obećao nam je da će ove što je umjesto nas angažovao otpustiti jer su u pitanju ili penzinisani radnici Bokita ili oni koji u dobili otpremnine”, kazao je Božidar Đilas, jedan od pomenute osmorice.

On je podsjetio da je u radnoj jedinici bušenje i miniranje do 2010. bilo oko 90 radnika, u periodu stečaja blizu 30, da bi se nakon toga većina prijavila za socijalni program.

Prema njegovim riječima očekuju razgovor sa predstavnicima firme Uniprom metal, vlasnikom Boksita, o mogućnostima uposlenja mladih iz sela Zagrad.

“Riječ je nezaposlenoj omladini, a ne bivšim radnicima Boksita. Obećano je da će i za njih biti mjesta kada krene proizvodnja i da će i njima trebati obuka, u zavisnosti od posla koji im bude ponuđen. O tome bi trebalo da razgovoramo”, kazao je Đilas.

Mještani Zagrada su prije desetak dana protestovali ispred rudokopa sa namjerom da blokiraju rad ukoliko se ne izađe u susret njihovim zahtjevima koji se tiču problema putne strukture, vodosnabdijevanja i zapošljavanja. Nakon razgovora sa predstavnicima Uniproma mještani su odustali od najavljene blokade jer im je rečeno da će u roku od 15 dana imati sastanak na kome će precizirati rokove za ispunjenje pomenutih zahtjeva. Tada im je obećano redovno održavanje puta, posebno u zimskim uslovima, kao i posao za omladinu iz pomenutog sela kada se za to stvore uslovi.

Veselin Pejović, vlasnik Uniproma, u oktobru je sa Privrednim sudom potpisao kupoprodajni ugovor da za imovinu Boksita plati 5,39 miliona eura. Do sada je, zbog neriješenih imovinsko–pravnih odnosa, uplatio oko 1,5 miliona.