Radović: Potrebno više novca za Javni servis

On je ocijenio da ostaju i dalje izazovi koji će biti na odgovornosti kako Savjeta tako i direktora RTCG Rada Vojvodić i da je prvi i ključni informativni program Javnog servisa
71 pregleda 4 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Savo Prelević
Milan Radović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.01.2016. 11:49h

Objektivno i ujednačeno izvještavanje Radio-televizije Crne Gore (RTCG) je suštinsko pitanje i potrebno je obezbijediti više novca kako bi Javni servis mogao ispuniti svoju ulogu, ocijenio je član Savjeta Javnog servisa Milan Radović.

RTCG u ovoj godini planira budžet od 16,341 miliona eura. Javni servis će za digitalizaciju dobiti tri miliona eura, a predviđeno je da RTCG prihoduje 1,5 miliona eura od marketinga.

Radović je kazao da je za godinu i po, koliko ima priliku da iz prve ruke prati rad RTCG napravljen napredak u brojnim oblastima.

On je kazao da su, kada su otvorena mjesta za novinare koji će pripremati emisije na romskom jeziku, da je uvedena emisija koja se bavi pitanjima osoba sa invaliditetom.

Radović je ukazao da je donijeta odluka o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, da će ove godine RTCG prvi put emitovati filmove koji su prilagođeni za slijepa i slabovida lica.

“Konačno RTCG ima pozitivan platni bilans... Jedna od pozitivnih stvari jeste i relativno dobra saradnja i razumijevanje menadžmenta i Savjeta za ova pitanja”, ocijenio je Radović.

On je ocijenio da ostaju i dalje izazovi koji će biti na odgovornosti kako Savjeta tako i direktora RTCG Rada Vojvodić i da je prvi i ključni informativni program Javnog servisa.

On je naveo da kao član Savjeta nije ni približno zadovoljan, jer se čine brojni propusti iako je Savjet donio određene odluke.

Radović je dodao da je apsolutno neprihvatljiv odabir gostiju za emisije u studiju koji isto misle i uvijek su, kako je ocijenio na strani vlasti.

Radović je ukazao da na Savjetu nije prošao njegov predlog da se o toj temi raspravlja na tom tijelu i da se ukaže na propuste.

“Mislim da je objektivno i ujednačeno izvještavanje Javnog servisa suštinsko pitanje, a kao problematično je identifikovala Evropska komisija i brojne druge međunarodne organzacije”, poručio je Radović, navodeći da je hitna promjena po tom pitanju suštinski potrebna.

On je kazao da je Vojvodić pokrenuo pitanje izbora urednika, ali da ostaje da se vidi da li će na taj način nešto biti promijenjeno.

“Uglavnom, svakodnevno dobijam pritužbe na informativni program. Skoro sve partije smatraju da ovaj dio programa nije objektivan i izbalansiran i postavljaju ga kao jedan od uslova za povjerenje pa je tako ovo pitanje bitno za ukupno društvo”, rekao je Radović.

On je naveo da je drugo pitanje nedovoljan budžet i da bi Javni servis morao obezbijediti više novca da bi mogao da ispuni u potpunosti svoju ulogu.

“Ova sredstva ga čine zavisnim, ali, sa druge strane, trpe program, jer se ne mogu razvijati obrazovni, kulturni, dječiji, program o manjinskim narodima i program na manjinskim jezicima”, objasnio je on.

Prema njegovim riječima, potrebno je istaći i to da RTCG stabilizovala finansije da je to najviše zasluga generalnog direktora.

On je dodao da postoji pritisak na budžet i zbog izgubljenih sudskih sporova.

“Jedan od takvih jeste zbog pogrešne odluke prethodnog Savjeta koji je, umjesto da smijeni, otpustio generalnog direktora, što nije bilo u skladu sa zakonom. Zatim tu je i dug zbog neplaćanja obaveza Radio difuznom centru”, objasnio je Radović.

Ono što je takođe dobro jeste, kako je naveo, proces digitalizacije koji će olakšati rad, program učiniti kvalitetnijim i omogućiti i smanjivanje broja radnika.

“Taj proces treba da omogući i olakša uvođenje nekih novih sadržaja u programima i veoma je bitno da država ozbiljnije stane iza ovog procesa”, zaključio je Radović.

Bonus video: