U Ministarstvu svjesni problema u zdravstvu

Ministarstvo zdravlja je, kako su kazali, prepoznalo probleme u smislu neefikasnosti, neracionalnosti, prekomjerne upotrebe ljekova, velikog broja upućivanja pacijenata na liječenje van Crne Gore, ogromnih troškova za bolovanja
4 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, KCCG, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Klinički centar Crne Gore, KCCG, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 27.01.2016. 19:27h

Ministarstvo zdravlja upoznato je sa izvještajem Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, po kojem je crnogorski zdravstveni sistem na posljednjem mjestu na listi 35 evropskih zemalja, saopštili su iz tog resora, navodeći da su svjesni problema u crnogorskom zdravstvu.

“Iako ne znamo po kojoj metodologiji je urađena klasifikacija zemalja i zdravstvenih sistema, svakako ne sumnjamo da je to odrađeno, najvjerovatnije po određenim indikatorima i proceduri, jer smatramo da je to ozbiljna institucija i da je ozbiljno odrađen taj posao”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da im ta institucija “u suštini nije uhvatila muštuluk”.

“Mi kvalitet našeg zdravstvenog sistema znamo. To smo pokazali na način što smo prije desetak mjeseci sami u Ministartsvu napravili dijagnozu našeg zdravstvenog sistema, i prepoznali sve njegove manjkavosti i šta treba mijenjati, na koji način prevazići postojeće probleme i unaprijediti sistem”, naveli su iz tog resora.

Ministarstvo zdravlja je, kako su kazali, prepoznalo probleme u smislu neefikasnosti, neracionalnosti, prekomjerne upotrebe ljekova, velikog broja upućivanja pacijenata na liječenje van Crne Gore, ogromnih troškova za bolovanja.

Zato je, kako su pojasnili, Ministarstvo na zahtjev Vlade i prateći Vladinu politiku iz te oblasti, donijelo i Master plan razvoja zdravstva 2015-2020 i Strukturne reforme, sa Akcionim planom za period 2015-2017.godina, kao i druge strateške dokumente, u cilju daljeg unaprjeđenja kvaliteta, efikasnosti i sigurnosti zdravstvene zaštite i prevazilaženja prepoznatih problema.

“Zajednički imenitelj svim prepoznatim problemima svakako je izostanak permanentne edukacije u zdravstvenom sistemu, i Crna Gora plaća danak nepostojanja sistematičnog pristupa tom problemu već unazad nekoliko decenija”, smatraju u Ministarstvu.

Oni su naglasili da bez kvalitetene edukacije nema kvalitetnog zdravstvenog sistema bilo koje države, pa ni Crne Gore.

“Zato je Ministarstvo uradilo i Plan kontinuirane medicinske edukacije za sve nivoe zdravstvene zaštite, koji je usvojen krajem prošle godine i već je počela njegova realizacija”, kazali su iz tog resora.

Prema njihovim riječima, iako je to dug proces, građani Crne Gore već naziru određene transformacije u državnom zdravstvenom sistemu, što su pokazali i rezultati Istraživanja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, prema kojima je Crna Gora ostvarila 23 boda više u odnosu na prošlu godinu.

“Takođe, potvrda da smo na ovaj način i ranije razmišljali je i činjenica da smo promovisali potrebu da specijalizanti Crne Gore idu da završavaju specijalizacije u zemljama Evropske unije”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Zato su, kako su naveli, počeli pregovore sa zdravstvenim sistemom Malte, kao i sa Ministarstvom zdravlja Italije.

“A imamo namjeru da pregovaramo sa Njemčkom, Austrijom i drugim razvijenim sistemima, kako bi naši ljekari usvajali znanja u najprestižnijim zdravstvenim centrima i primjenjivali ih u Crnoj Gori, i samim tim unaprijedili zdravstvenu zaštitu za dobrobit naših građana”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: