Grupa "KANA": Ignoriše nas i ministar kulture

„Normal tours” započeo izgradnju zgrade od 12 spratova pored hotela, arhitekte traže da se radovi zaustave
5 komentar(a)
hotel Podgorica, Normal Company, Foto: Luka Zeković
hotel Podgorica, Normal Company, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.01.2016. 16:46h

Iz grupe „KANA/ Ko ako ne arhitekt” istakli su da Ministarstvo kulture i Uprava za zaštitu kulturnih dobara nisu se izjašnjavali o inicijativi za uspostavljanje prethodne zaštite na hotelu „Podgorica“ i njegovom okolnom području.

“Nijesmo dobili povratnu informaciju ni šta je sa rezultatima inicijative za zaštitu 48 objekata crnogorske arhitekture XX vijeka, koju su od NVO „Arhitektonski forum“ primili u maju 2012. godine”, navode iz grupe “KANA”.

Naveli su da su ta dva dopisa poslata još petog januara.

“Budući da odgovor Uprave za zaštitu kulturnih dobara o ovim podnescima nismo dobili, upućen im je mejl 19. januara sa molbom da nas obavijeste pod kojim brojem su zavedeni (jer su poslati poštom) i da se izjasne da li su pripremili odgovore na ove dopise. Do danas nismo dobili odgovor”, saopštili su iz “KANE”

Naveli su da dopis za prijem kod ministra kulture Pavla Goranovića uputili su 15. januara poštom (primljen 18. januara) i mejlom.

“Osim prijema, kao grupa arhitekata, odnosno stručnih lica iz oblasti arhitekture, zatražili smo da predstavnici naše grupe, kao i jedan predstavnik nevladinog sektora, učestvuju u radu stručnih službi koje će se baviti ovim pitanjem, a u cilju obezbjeđivanja transparentnosti rada i zadovoljenja interesa javnosti”, tvrde iz „KANE”.

Istakli su da su se nadali da će ministar, kao akademik i osoba koja je na čelu institucije koja je jedina odgovorna za zaštitu kulturnog nasljeđa naše zemlje, uslišiti apel.

“Do sada nismo dobili nikakav odgovor od gospodina ministra po ovom pitanju”, istakle su arhitekte.

Kompanija „Normal tours” započela je izgradnju zgrade od 12 spratova pored hotela „Podgorica”, a arhitekte traže da se između ostalog radovi zaustave.

Bonus video: