Radonjić sakrio imovinske kartone

Pristup stranici konfliktinteresa.me je onemogućen, uz poruku da ona nije trenutno dostupna...
97 pregleda 4 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.01.2016. 16:38h

Prvi put nakon 10 godina od usvajanja prvog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, javnost nema uvid u podatke o imovini i prihodima javnih funkcionera.

Oblast sprečavanja sukoba interesa je od 1. januara u nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije, na čijem sajtu su juče podaci bili nedostupni.

Integracijom nekadašnje Komisije za sprečavanje sukoba interesa u Agenciju, na čijem čelu je Sreten Radonjić , ugašen je sajt na kome su protekle decenije bile dostupne informacije o imovini i prihodima funkcionera, a da podaci prethodno nijesu preneseni na sajt novog tijela za borbu protiv korupcije.

Pristup stranici konfliktinteresa.me juče je bio onemogućen, a onome ko je pokušao juče se prikazivala poruka da ona nije trenutno dostupna (“Service temporarily unavailable”).

U Agenciji tvrde da ne krše Zakon o sprečavanju korupcije, iako je njime jasno definisano da podaci o imovini i prihodima funkcionera moraju biti dostupni na njenom sajtu.

”Zakonski rok za podnošenje izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera za 2015. godinu je u toku i ističe za više od dva mjeseca. Što se tiče izvještaja za prethodne godine, oni su dostupni na internet stranici Agencije u koju je integrisana baza podataka o prihodima i imovini javnih funkcionera, a koja je dostupna na linku konfliktinteresa.me”, odgovoreno je “Vijestima” iz Agencije.

Preciziraju da funkcioneri imovinske kartone mogu dostaviti do 31. marta, u pisanoj ili elektronskoj formi.

”Izvještaji će, nakon obrade, biti dostupni na Internet stranici Agencije redom kojim budu pristizali”.

Članica Savjeta Agencije Vanja Ćalović upozorava, međutim, da Zakon o sprečavanju korupcije ne poznaje ovu vrstu rokova.

”Izvještaji će, nakon obrade, biti dostupni na Internet stranici Agencije redom kojim budu pristizali”

Ona je istakla da bi zbog kršenja Zakona koji treba da sprovodi “svaki moralan i častan čovjek podnio ostavku, ali da se to ne može očekivati od Sretena Radonjića”.

“Mislim da je skandalozno da poslije 10 godina od usvajanja propisa u oblasti sukoba interesa javnost nema pristup podacima o prihodima i imovini funkcionera. Još više zabrinjava kad se dešava u trenutku kada javnost obiluje optužbama za političku korupciju, a mediji, NVO i građani nemaju priliku da provjere da li su pojedini političari iz vlasti i njeni 'sateliti' stekli neobjašnjivo bogatstvo zahvaljujući korupciji. Direktor je ovim činom prekršio Zakon”, poručuje Ćalovićeva.

Ćalovićeva: Radonjić doveden da štiti Đukanovića i Markovića

Ćalovićeva tvrdi da ne sumnja da je Radonjić na čelo Agencije doveden da štiti korumpirane funkcionere, “u prvom redu svog prijatelja Duška Markovića i njegovog šefa Mila Đukanovića”.

“A onda i sve ostale funkcionere za koje mu stignu takvi nalazi. Mislim da je ovo konačni pokazatelj da ova Agencija, na čelu sa partijskim činovnikom, neće dati konkretne rezultate, već će se boriti isključivo protiv onih koji ukazuju na korupciju i štiti privatne interese vrha vlasti”, kazala je ona juče “Vijestima.

Bonus video: