Poljoprivrednica iz Kolašina tvrdi: Zakon gazi po ženama sa sela

"Godinama sam u poljoprivredi i nikad nisam ni euro dobila od države. . ."
225 pregleda 23 komentar(a)
Milijanka Puletić, Foto: Dragana Šćepanović
Milijanka Puletić, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 26.01.2016. 19:29h

Kolašinska poljoprivrednica Milijanka Puletić kritikovala je odredbe zakona prema kojem će majke sa troje i više djece primati doživotnu naknadu i saopštila da se se osjeća diskriminsanom.

Ona je rekla da se tako moraju osjećati i sve žene koje su cijelog života vrijedno radile, rađale i podizale djecu na selu.

“Preko četri i po decenije bavim se poljoprivredom. Imam troje djece. Svu životnu energiju, znanje i vještine posvetila sam odgajanju djece i napornom radu na selu. Za sve to vrijme nijesam uzimala kredite, ni jednog eura nijesam ostala dužna državi ili lokalnoj upravi. Malo je reći da sam ogorčna zbog činjenice da nijesam među onima koje imaju pravo na naknadu”, kazala je Puletić.

Ona je rekla da je konstantno uplaćivala zdravstveno osiguranje, ali ne i radni staž, kao i da nije bila na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), niti u radnom odnosu.

Sve to, tvrdi Puletić, ne bi trebalo da bude razlog da se država ogluši o potrebe žena sličnih njoj.

„Da su žene slične meni uvršetene u one koje imaju pravo na naknadu, bio bi to korektan način da nam se ukaže bar kakvo-takvo poštovanje i uvažavanje onog što smo radile i na koji način smo, sa svojim porodicama, zarađivali, ne tražeći pomoć i ne opterećujući državni budžet”, kazala je kolašinska poljoprivrednica.

Puletić je istakla da zna da ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević ne donosi zakone, ali je rekla da je očekivala od nje da kao žena iskaže više razumijevanja i za sve koje žive na selu i napornim radom izdržavaju porodice.

“Ne bi to bio preveliki teret za državni budžet da su i žene slične meni uvrštene u one koje imaju pravo na naknadu. Mislim da su sve one sličnog stava i da su očekivale više pri donošenju sličnih zakona. Ako ništa drugo, bar da ne budemo diskriminisane u odnosu na one koje su bile zapošljene ili na evidenciji ZZZ”, rekla je Puletić.

Skupa sa mužem Miškom, ona se na jednom od najljepših imanja u kolašinkom selu Lipovo preko 40 godina bavi stočarstvom i proizvodnjom nekoliko vrsta sira.

Od prije nekoliko godina, među prvima u toj opštini, počeli su i projekat seoskog turizma, pa je tako, u porodičnoj kući, staroj preko 100 godina, nastala čuvena „Miškova farma“.

Bonus video: