Ugovor raskinut, brod ide na tender

„Cofis“ je odustao od kupovine i MO je raskinulo ugovor , uz naplatu propisane ugovorne kazne za nepreuzetu robu
197 pregleda 2 komentar(a)
Desantni brod, Foto: Siniša Luković
Desantni brod, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.01.2016. 19:29h

Preduzeće „Cofis Montenegro“ d.o.o. iz Podgorice odustalo je od ugovora sa Ministarstvom odbrane (MO) za kupovinu rashodovanog desantnog broda - minopolagača DBM-241 Mornarice VCG, potvrđeno je „Vijestima“ u resoru ministarke Milice Pejanović-Đurišić.

„Cofis“ je odustao od kupovine DBM-241 i MO je sa istim raskinulo ugovor , uz naplatu propisane ugovorne kazne za nepreuzetu robu. Brod DBM-241 će, u zakonom predviđenom postupku, biti ponuđen na prodaju”, rečeno je “Vijestima” u MO.

„Cofis“ je DBM-241 za 600 hiljada dolara kupio na tenderu MO prije nekoliko godina po tzv. komisionom ugovoru, koji je podrazumijevao da ta firma ima određeni rok da preuzme brod i plati ga u potpunosti. Budući da se to nije desilo, po odredbama ugovora, „Cofisu“ će biti naplaćeni penali u iznosu od pet odsto ugovorene cijene.

Ta firma namjeravala je da DBM-241, prilično savremen ratni brod izgrađen 1988. u Splitu, proda Ratnoj mornarici Egipta, ali su realizaciju tog posla spriječila poznata političko-bezbjedonosna dešavanja u toj svjevernoafričkoj državi. Desantni brod-minopologač DBM-241 namijenjen za iskrcavanje mornaričke pješadije, tenkova i naoružanja na neuređenu obalu, a povučen je iz operativne upotrebe u Mornarici VCG prije deset godina.

Od 2007, brod se nalazi na tzv. mrtvom vezu u Pristanu na Luštici. Ovaj ratni brod dug je 49,7, širok 10,2 metara, a puni deplasman mu iznosi 945 tona. Naoružan je sa dva dvocjevna topa AK-230 kalibra 30 mm, jednim četvorocjevnim topom M-75 kalibra 20 mm i četvorocjevnim lanserom MTU-4 za PVO rakete malog dometa “strela- 2M”. Brzinom od 12,5 čvorova pokreću ga dva dizel motora ukupne snage 3.100 konja, a brod može ukrcati 6 tenkova i 6 teških topova sa vučnim vozilima i do 170 protivbrodskih brodskih mina.

Za razliku od aranžmana za prodaju tog broda, MO još uvijek ima važeći ugovor sa „Cofisom“ o prodaji preostala dva samohodna obalska protivbrodska raketna sistema tipa „rubež-E“ koji su takođe prije desetak godina povučeni iz operativne upotrebe u Mornarici. Dva SOPL-a koji se nalaze u krugu bivše kasarne Lepetane, prodata su toj firmi, takođe po komisionom ugovoru za oko 180 hiljada dolara.

„Cofis“ ih je, kako nezvanično saznajemo, namjeravao rastaviti u djelove i koristiti kao izvor djelova za održavanje sedam takvih lansera koji su posredstvom te kompanije, Egiptu prodati prije sticanja crnogorske nezavisnosti.

Bonus video: