Telemach mora da dijeli kanale

„Telemach“ će morati da ponudi ekskluzivne sadržaje konkurentima, između ostalog i popularni Sport klub
269 pregleda 28 komentar(a)
TV, daljinski, Foto: Shutterstock.com
TV, daljinski, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.01.2016. 18:03h

Kompanija „Telemach“, koju čine Total TV i BBM, moraće da ponudi ekskluzivne sadržaje konkurentima na crnogorskom tržištu, između ostalog i popularni Sport klub, ukoliko želi da kupi preduzeće „M-kabl“.

Upravo Sport klub je "kamen spoticanja" među najvećim kablovskim operatorima, jer ga posjeduje samo jedna kompanija. Najveći konkurenti, “Telekom” i “M:tel”, u više navrata tražili da otkupe prava za Sportklub, ali je “ Telemach ” to uporno odbijao.

Prema rješenju Agencije za zaštitu konkurencije „Telemachu“ se odobrava „indirektna kontrola“ nad privrednim subjektom „M-kabl“, pod uslovom da u roku od četrdeset dana nakon kupovine ostalim kablovskim operatreima ponudi ekskluzivne „audi-vizuelne sadržaje“ u njihovom posjedu.

Agencija je takođe naložila „Telemachu“ da im u roku od petnaest dana nakon ovog rješenja mora dostaviti kopiju kupoprodajnog ugovora sa „M-kablom“, dok im u roku od devedeset dana mora dostavitu kopiju ugovora sa kablovskim operaterima koji su kupili ekskluzivni sadržaj.

Iz „Telemacha“ od petka nijesu odgovorili da li će pristati na uslove Agencije ili će odustati od kupovine „M-kabla“ i zadržati ekskluzivne programske sadržaje, kao što je paket kanala „Sport klub“.

Odluku Agencije pozdravile su konkurentske kompanije „Telekom“ i „M:tel“.

„Crnogorski telekom se od početka rada Extra TV platforme nekoliko puta obraćao Telemachu zahtjevom za dostavljanje ponude za kanale Sport kluba, ali ponudu za te kanale nikada nijesmo dobili. Za te sadržaje smo zainteresovani, jer je to najčešći zahtjev naših korisnika. Po donijetom rješenju Agencije, Telekom se još jednom obratio sa zahtjevom za dostavljanje ponude, s obzirom na to da se predmetnim rješenjem Telemach obavezuje da u roku od 45 dana od kupovine M-kabla dostavi ponudu za kanale koje kontroliše svim zainteresovanim operaterima pod istim ili povoljnijim uslovima ugovorenim sa M-kablom ili ranijim kupcima ovog medijskog sadržaja“, navodi se u odgovorima Telekoma.

Iz „M:tela“ je saopšteno da su u aprilu prošle godine poslali „Telemachu“ zahtjev za ponudom ekskluzivnih programskih sadržaja - „Sport klub“ i „Ultra“, ali da im još nije dostavljena ponuda.

Iz ove kompanije smatraju da bi se veoma loše odrazilo na tržište ukoliko bi „ Telemach “ ostao pri stavu da ekskluzivne programe zadrži za sebe.

„To bi se loše odrazilo na konkurentnost. Mi smo protiv bilo kakvog ekskluziviteta po pitanju sadržaja. Kablovski operatori moraju, prije svega, da se takmiče kvalitetom usluga i cijenom prema korisniku i nama je drago što u Agenciji koja reguliše ovu oblast postoju spremnost da na isti način reguliše tržište. Ulaskom M:tela na tržište kablovske televizije i Interneta, kao i širenje 'Telemacha', povećava se značajno konkurentnost u ovom segmentu, što će se tek vidjeti u narednom periodu“, navode iz „M:tela“ u odgovoru „Vijestima“.

Iz Telekoma tvrde da „ Telemach “ zbog velikog broja korisnika na okolnim tržistima ostvaruje prednost u kupovini sportskih sadržaja i da „određuje koji operater može imati ove kanale“.

„Time se vrši zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu sportskog medijskog sadržaja, nanoseći štetu drugim operaterima. Tu praksu je Agencija prepoznala i, po nama, donijela ispravno rješenje. Mi ćemo nastaviti da se borimo da naši korisnici dobiju sve sadržaje koje žele. Ukoliko ' Telemach ' ostane pri stavu da ne prodaje ekskluzivne sadržaje, to bi vodilo preduzimanju daljih koraka predviđenih pozitivnim propisima“, navodi se odgovorima Telekoma.

Agencija: Ne bavimo se programima

Iz Agencije je „Vijestima“ saopšteno da u ranijim postupcima ocjene koncentracije nije bilo vlasnika TV sadržaja za kojim postoji tražnja, koji istovremeno ostvaruju dominantan položaj na tržištu:

„ Agencija se u postupku ocjene prijavljene koncentracije nije 'bavila programskim sadržajem' kablovskih operatora, već ocjenom ispunjenosti uslova za odobrenje koncentracije u svemu u skladu sa Zakonom. U ranijim postupcima ocjene koncentracije, osim u slučaju kada je isti preuzimalac bio učesnik u koncentraciji, nije bilo vlasnika programskom TV sadržaja za kojim postoji tražnja, a da je pri tome isti preuzimalac vertikalno integrisano društvo koje stiče dominantan položaj na tržištu distribucije TV medijskog sadržaja, putem sprovođenja koncentracije. U smislu prijavljenog i utvrđenog činjeničnog stanja, nije ni bilo 'sličnog' stanja koje bi pozivalo ili drugačije zahtijevalo donošenje 'slične odluke' Agencije."

Bonus video: