Podgorica: Zgrada lokalnog parlamenta još nije završena

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović najavio je da će zgrada novog parlamenta biti završena do kraja 2015.
495 pregleda 2 komentar(a)
zgrada parlamenta, Podgorica, Foto: Luka Zeković
zgrada parlamenta, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.01.2016. 17:56h

Zgrada lokalnog parlamenta, za čiju je izgradnju ugovor zaključen sada već daleke 2007. godine, još nije završena.

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović najavio je da će biti završena do kraja 2015, međutim, iako je kraj januara, ne zna se kada se može očekivati da zgrada gradskog parlamenta bude otvorena, odnosno iz PG biroa nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti”.

Nije odgovoreno dokle se stiglo sa opremanjem, sa postavljanjem namještaja i zbog čega traje dugo taj posao, kao i koliko je do sada izdvojeno novca za održavanje zgrade.

Ugovor o izgradnji zgrade parlamenta zaključen je 2007. godine, a prvi rok za izgradnju bio je jun 2009. godine.

Parlament je trebalo da bude izgrađen za 6,9 miliona eura, posao povjeren „Cijevni komerc"

Parlament je trebalo da bude izgrađen za 6,9 miliona eura, a taj posao je povjeren firmi „Cijevna komerc".

Nakon aneksa ugovora iz jula 2008, vrijednost radova povećana je za dodatnih 628.000 eura i određen novi rok, decembar 2010. godine.

Nakon toga je najavljivano da će radovi biti završeni početkom 2013. godine, ali ni taj rok nije ispoštovan.

Gradonačelnik Stijepović kazao je lani da do kraja 2015. godine očekuje “useljenje u gradski parlament”, jer je već dogovoren posao oko opremanja tri sale i raspisan tender i za opremanje ostalog dijela zgrade.

“Ne samo što ćemo imati novi sadržaj za administraciju, nego i za odborničke klubove u gradskom parlamentu”, kazao je Stijepović.

Predstavnici opozicije iz Glavnog grada isticali su više puta da je posao oko izgradnje zgrade gradskog parlamenta sumnjiv i da je uloženo mnogo novca, a još nije priveden kraju.

Opozicija: Grade parlament kao Skadar na Bojani

Predsjednik kluba odbornika Demosa Goran Radonjić smatra da je šestogodišnje kašnjenje i stalno povećanje troškova u izgradnji zgrade Skupštine glavnog grada „nedopustiv cinizam".

„Cinizam i bahatost prema građanima odlike su vlasti, kako onih ranijih, tako i sadašnje. Jasno je da se nije za ovih šest godina dogodila nikakva naučna revolucija, pa da bi rad na zgradi parlamenta morao toliko da traje i projekti da se toliko mijenjaju. A naročito neodgovorno je što se troškovi povećavaju", kazao je Radonjić.

Odbomica Demokratskog fronta Branka Bošnjak tvrdi da vlasti ne odgovara da se parlament završi, kao ni da se javno prenose sjednice parlamenta.

„To je zidanje Skadra na Bojani. Da je bilo volje, Mugoša bi to davno završio. Ali nije je bilo tada, nema je ni sada, jer ne bi mogli da se zabrajaju kada je glasanje u pitanju. Naravno u njihovu korist", kazala je Bošnjak.

Odbomica Pozitivne Tamara Bajić smatra da ne ostaje prostora za optimizam za gradnju gradskog parlamenta, jer je do sada puno obećano, a malo realizovano.

„Mišljenja smo da bi detaljnije izvještavanje opozicionih odbornika, a samim tim i građana o finansijskim tokovima zidanja, sada već 'Skadra na Bojani' bilo društveno korisno, s obzirom na konstantno povećavanje vrijednosti opredijeljenih sredstava od 2009. kada je radovi trebalo da budu završeni", kazala je Bajićeva.

Bonus video: