Veliki broj Kolašinaca izdaje sobe "na divlje"

Od boravišne takse naplaćeno manje od 4.000 eura, a smještaj reklamira 150 Kolašinaca
2245 pregleda 0 komentar(a)
Žičara Kolašin 1600, Foto: Saša Matić
Žičara Kolašin 1600, Foto: Saša Matić

Tokom pretprošle godine od izdavaoca privatnog smještaja u Kolašinu, po osnovu boravišne takse, naplaćeno je svega 3.500 eura, dok je 2018. taj iznos bio za 300 eura veći.

Iz lokalne Turističke organizacije (TO) smatraju da je to nedovoljno i da „na taj način Kolašin ne može graditi imidž turističkog centra“. Direktor TO Aleksandar Vlahović najavljuje da će u narednom periodu biti uloženi napori da što više vlasnika privatnog smještaja ispuni tu obavezu.

„Mislim da 80 centi, koje po gostu treba platiti, ne bi trebalo da budu problem za vlasnike privatnog smještaja. S druge strane to se dominantno ne čini i na taj način svi koji se bavimo turizmom u Kolašinu gubimo. Nijesu previše u dobitku oni koji ne uplate boravišnu taksu, a na drugoj strani se blokira rad TO“, kaže on.

Prema njegovim riječima, u korektnosti i zakonskom ispunjavanju obaveza prema boravišnoj taksi prednjače veliki, prestižni hoteli „Bjanka“ i „ Šeraton“, ali ima i ostalih turistički radnika koji precizno ispunjavaju svoje obaveze.

Vlahović tvrdi da veliki broj Kolašinaca reklamira svoje kapacitete, ali neće da ih prijave.

Prema podacima TO registrovano je 77 izdavaoca privatnog smještaja.

„Na sajtu booking.com čak 150 naših sugrađana reklamira svoje smještajne kapacitete. Neregstrovani smještaj je nelojalna konkurencija registrovanim. Redovno plaćanje boravišne takse je jedna od aktivnosti na kojoj će insistirati novo opštinsko rukovodstvo”, tvrdi Vlahović.

On podsjeća da je sistematizacijom prethodne vlasti bilo ukinuto radno mjesto turističkog inspektora. To će, tvrdi on, uskoro biti ispravljeno.

Bonus video: