Crna Gora ima najgori zdravstveni sistem u Evropi

Od bivših jugoslovneskih republika najbolje je plasirana Slovenija na 15. mjestu, zatim slijedi Hrvatska na 16. mjestu, Makedonija je na 18. mjestu, Srbija 30.
354 pregleda 67 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Vesko Belojević
Klinički centar, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.01.2016. 13:25h

Crna Gora našla se na posljednjem mjestu na listi 35 evropskih zdravstvenih sistema u ovogodišnjem izvještaju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI).

Crna Gora je u 2015. ostvarila 23 boda više nego 2014. godine, što, kako se ističe, nije bilo dovoljno da se pomjeri sa posljednjeg mjesta.

U izvještaju se navodi da je Crna Gora “zemlja koja ima samo 650.000 stanovnika, zbog čega bi reforme mogle veoma brzo da se sprovedu.

Holandija je i dalje zemlja koja ima najbolji sistem zdravstvene zaštite u Evropi i jedina zemlja koja je prvi put u dosadašnjih 11 godina mjerenja ovog indeksa osvojila više od 900 poena.

Osam zemalja (Holandija, Švajcarska, Norveška, Finska, Belgija, Luksemburg, Njemačka i Island) osvojile su više od 800 od maksimalnih 1.000 bodova. Iza njih na ljestvici sa nešto manje bodova našle su se Danska, Švedska, Francuska i Austrija, koje iz različitih razloga "nisu u potpunosti dostigle ovakav rezultat".

Od bivših jugoslovneskih republika najbolje je plasirana Slovenija na 15. mjestu, zatim slijedi Hrvatska na 16. mjestu, Makedonija je na 18. mjestu, Srbija 30.

EHCI analizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora, koji uključuju oblasti kao što su prava i obavještenost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi liječenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

Zaključak EHCI za 2015. godinu danas je objavila kompanija Health Consumer Powerhouse (HCP) Ltd. Istraživanje se sprovodi od 2005. godine i predstavlja vodeće poređenje za procjenu funkcionisanja nacionalnih sistema zdravstvene zaštite u 35 zemalja.

Izvještaj EHCI dostupan je na sajtu www.healthpowerhouse.com

Bonus video: