UMJESTO U TURSKU ŠALJU IH KOD NAS

Da ima gdje, u Crnu Goru bi došlo i 500 kruzera

"Da nam država izađe u susret i da imamo kapaciteta u drugim djelovima zaliva, mogli bismo primiti i preko 500 brodova"
283 pregleda 21 komentar(a)
Norwegian Spirit (novina)
Norwegian Spirit (novina)
Ažurirano: 24.01.2016. 19:42h

Iako je predstojeća glavna nautička sezona, u najprometnijoj crnogorskoj luci u Kotoru, trebalo da bude rekordna, izvjesno je da će i takve optimističke najave biti premašene.

Menadžment državnog preduzeća "Luka Kotor" potvrdio je da ove godine očekuju uplovljavanje 420 brodova na kružnim putovanjima, a već je izvjesno da će u Boku ove godine doći najmanje 435 kruzera.

Norveška kompanija "Norwegian Cruises" u posljednjem je trenutku, sa prvobitno planirana 3, povećala planirani broj dolazaka svojih kruzera u Boku na ukupno 18.

Brod "Norwegian Jade" koji je lani premijerno uplovio u Kotor i uspostavio saradnju ovdašnje luke sa tim renomiranim brodarom, ove će sezone doći dvaput, ali će zato čak 16 puta u Boku uploviti kruzer "Norwegian Spirit" od 75.900 tona.

"Kompanija je iz poznatih razloga narušene bezbjednosti i posljednjih terorističkih napada u Turskoj, planirana uplovljavanja tog broda u luke Istanbul i Kušadasi otkazala i zamijenila ih dolascima "Norwegian Spirita" u Boku. Zbog velike gužve u samoj luci Kotor, brod će u nekoliko navrata morati da se sidri na rezervnom sidrištu ispred Orahovca i tamo čamcima iskrcava putnike", potvrdio je "Vijestima" Mihailo Vukić iz barske agencije "Allegra" koja je "Norwegianov" agent u Crnoj Gori.

Izvršni direktor "Luke Kotor" Vaso Kusovac rekao je da bi kruzera moglo biti i mnogo više kada bi država pomogla.

"Da nam država izađe u susret i da imamo kapaciteta u drugim djelovima zaliva, mogli bismo ove godine primiti i preko 500 brodova, koliko je veliko interesovanje brodara za dolazak u Crnu Goru i Boku, zbog nepovoljnih prilika i posljednjih bezbjednosnih incidenata u nekim zemljama Mediterana, poput Turske, Egipta, Tunisa", kazao je on.

Kusovac je kazao da je to kapital koji nijedna država ne bi ispustila iz ruku, nego bi činila sve da dodatno poboljša uslove za razvoj te multimilionski vrijedne pomorsko-turističke djelatnosti od koje zarađuje izuzetno dugačak lanac - od samog brodara, preko agenata, državne administracije, snabdjevača, restoratera, ugostitelja, trgovaca, vodiča, prevoznika, taksista, do samih luka i pilotskih službi.

On je dodao da bi zbog takve situacije, pod hitno kod Orahovca morao biti instaliran gat za pristajanje tendera sa putnicima sa usidrenih kruzera, parking za autobuse i privremeni granični prelaz jer brodari ne žele da im se putnici voze čamcima miljama daleko sa usidrenog broda do grada kojeg ti ljudi namjeravaju posjetiti.

Pored ogromnog porasta koje ove godine u broju dolazaka brodova u Crnu Goru bilježi "Norwegian Cruises", rast se bilježi i kod većine glavnih partnera Luke Kotor prvenstveno italijanskih brodara "MSC Cruises" i "Costa Crociere", ali i najvećih kruzing korporacija poput američkih "Carnivala" i "Royal Caribbeana".

Glavna sezona u luci u Kotoru koju su i preko zime "povezali" stalni dolasci mini-kruzera "Athena" i "Artemis" američke kompanije "Grand Circle Cruises", počinje već 3. marta kada uplovljava prvi veći ovogodišnji kruzer, 140-metarski "Berlin" njemačke kompanije FTI.

Prvi ovosezonski mega-kruzer, italijanski "Costa Mediterranea" dugačak 292 metra, dolazi već 28. marta, a luka Kotor imaće i privilegiju da 9. aprila bude domaćin potpuno novog broda od 47.800 tona "Viking Sea".

Na spisku onih koji će i ovog ljeta dolaziti u Kotor su poznata imena brodova koji već godinama redovno dolaze u Boku poput kruzera "Chrystal Symphony", "Seven Seas Navigator", "Silver Whisper", "Le Lyrial", "Oceana", "Celebrity Constellation", "Rhapsody of the Seas", najvećeg jedrenjaka na svijetu "Royal Clipper" ili jednog od najljepših brodova na svijetu ikad napravljenih, sjajnog oldtajmer jedrenjaka "Sea Cloud".

MSC Cruises redovno će dovoditi svoj megakruzer "MSC Orchestra" i nešto manji "MSC Sinfonia", britanski "Thomson Cruises" biće vrlo čest gost u Boki sa kruzerima "Thomson Dream" i "Thomson Celebrity", dok će čuveni holandski "Holland America Line" ove sezone predstavljati kruzeri "Prinsendam" i "Eurodam".

Jedan od noviteta u Boki je 292 metra dugi kruzer "Vision of the Seas" od 90 hiljada tona, kompanije "Royal Caribbean", čuveni britanski "Cunard Line" biće zastupljen jednom od svoje tri kraljice - brodom "Queen Victoria", dok je najveći brod koji će ove godine redovno dolaziti u Boku 330 metara dugi golijat od čak 142.714 tona, kruzer "Royal Princess", kompanije "Princess Cruises".

Novitet je i da će ove godine prvi put u Boku doći jedan od brodova poznate njemačke kompanije "Aida Cruises", 292 metra dugi kruzer "AIDAbella" od 69.200 tona, uploviće 5. maja. Glavna nautička sezona u Boki, biće okončana tek 13. decembra kada će u Kotor uploviti posljednji veći ovogodišnji kruzer, "Minerva" od 12.900 tona.

Bar bi mogao na mapu kruzera, ali su operateri nemarni

Dugonajavljivana strategija stavljanja Bara na mapu kruzing-kompanija mogla bi se ostvariti ove godine jer je britanski "Thomson" zainteresovan da svoje brodove pošalje u barsku luku. Sve je ipak vrlo neizvjesno zbog nemara operatera te luke.

"Već pet godina se na sve načine borimo da u Bar dovedemo kruzere jer bi to za ekonomiju našeg grada izuzetno puno značilo. Stalno tu ideju promovišemo na najvećim kruzing sajmovima u svijetu i evo, "Thomson" je to prihvatio i najavio čak sedam dolazaka svog broda "Thomson Celebration" u Bar. Ipak, mi još ne možemo potvrditi našem partneru da će sve biti spremno da prihvati taj brod, prvenstveno zato što iz kompanije Port of Adria (bivši Kontejnerski terminal, prim. aut.) i pored brojnih dopisa i naših nastojanja, nikako ne dobijamo odgovor o cijenama i drugim uslovima pod kojima bi se kruzer vezao na gatovima podno Volujice. To je prosto neshvatljivo”, kazao je Mihailo Vukić iz agencije "Allegra".

Preporučujemo za Vas