Nakon pritužbi građana uništeno 113 kg mesa

Pored piletine, tokom 2015. utvrđene su i nepravilnosti kod drugih vrsta mesa. Za teleće, juneće i jagnjeće tri bile osnovane
131 pregleda 31 komentar(a)
meso, Foto: Boris Pejović
meso, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.01.2016. 17:36h

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti u podgoričkim maloprodajnim objektima, tokom prošle godine uništeno je 113,9 kilograma mesa.

Upravi za inspekcijske poslove je, u toku 2015, preko 35 građana prijavilo sumnju u bezbjednost hrane u maloprodaji, od čega je šest prijava bilo osnovano.

"U prodavnici "Martinović", u Bloku VI, uništeno je 53,6 kilograma pilećeg nebezbjednog mesa. U "Maxi 101", d.o.o. "Domaća trgovina", uništeno je 24,4 kilograma pilećeg nebezbjednog mesa“, saopšteno je iz PR službe Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Uprave navode da su u oba slučaja podnijeti zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka, a sud je donio presudu kojom su odgovorni kažnjeni u skladu sa propisima.

Direktorica marketinga kompanije "Domaća trgovina", Jelena Šanjević istakla je da je razlog uništenje mesa činjenica da svježa piletina ima rok trajanja pet dana, te da nakon toga meso nije za dalju upotrebu.

"Svaki uvoz piletine podliježe rigoroznim inspekcijskim kontrolama i isključivi razlog za uništenje je rok trajanja i bezbjednost potrošača", kazala je Šanjević.

Pored piletine, tokom 2015. utvrđene su i nepravilnosti kod drugih vrsta mesa. Za teleće, juneće i jagnjeće meso bilo je 11 prijava, a tri su bile osnovane.

"U prodavnici "Franca 15", uništeno je 16,7 kilograma junećeg mesa, na osnovu čega je donijet i ukaz", navode u Upravi.

Osim slučajeva u kojima je meso uništeno zbog neispravnosti, kazne su izrečene i za proizvode koji nisu imali deklaraciju.

"U "Marketu", d.o.o. "Fortuna Consalting", u Ulici bratstva i jedinstva, uništeno je 19,1 kilogram pilećeg mesa i donijeto rješenje o otklanjanju nepravilnosti“, saopšteno je iz Uprave.

Objasnili su da u maloprodaji nije dozvoljeno da mesar uslužuje i naplaćuje, te je po tom osnovu kažnjena i mesara "Ljiljković".

Iz Uprave ističu da su česte pritužbe građana na piletinu i svježe meso.

Prijava za "HD Laković" neosnovana

Problem sa piletinom "Vijestima" je prijavila Jelena Muratović, koja tvrdi da je u "HD Laković" na Zabjelu, uoči novogodišnjih praznika, kupila dva neispravna pileta. Ona je rekla da kada je pokušala da problem prijavi inspekciji, u Call centru se niko nije javljao. Tvrdi da, nakon dolaska u Veterinarsku inspekciju, nije mogla da podnese žalbu direktno, već je upućena na Call centar.

"Ogorčena sam drskim ponašanjem službenika inspekcije", kazala je Muratović.

Iz PR službe Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da su veterinarski inspektori uradili kontrolu po njenoj prijavi, iako Muratović nije imala "bilo šta što bi moglo poslužiti kao dokaz da je prijava osnovana".

Inspektori nisu pronašli nepravilnosti, a u "Lakoviću" su pregledali sedam piladi od dva proizvođača, "Agromila" i "Perutnine".

"Sva piletina bila je u roku upotrebe, a nakon detaljnog pregleda, razrezivanja limfnih čvorova, pregleda mesa i organa nije nađena bilo kakva promjena koja bi dovodila u sumnju bezbjednost pilećeg mesa od oba proizvođača", kazala je PR Milena Ostojić.

Iz Uprave ističu da su se dešavala razna podmetanja od strane nelojalne tržišne konkurencije, te je stoga važno da kupac posjeduje račun, a po mogućnosti i deklaraciju i ambalažu proizvoda kada uoči nepravilnost.

Manje količine u kontejner, a veće se uništavaju u "Deponiji"

Prilikom kontrole veterinarski inspektor ima pravo da uništava meso i mesne prerađevine pakujući ih u bezbjednu ambalažu, a zatim pospe sonom kiselinom ili nekim drugim rastvorom. Ukoliko se radi o manjim količinama, izdaje se naređenje subjektu nadzora da baci meso u kontejner neposredno pred dolazak vozila komunalnog preduzeća ili u vozilo tog preduzeća.

"Kada su u pitanju veće količine mesa... donosi se rješenje kojim se naređuje subjektu da, u što kraćem roku, uništi izmjerene količine i to u preduzeću "Deponija". Nakon toga subjekat nadzora je dužan da dostavi... dokaz o uništenju", pojasnila je Ostojićeva.

Poslije te procedure, navela je da su nadležni iz "Deponije" zaduženi za pripremu terena za uništenje, iskopaju rupu dovoljno duboku za predviđenu količinu mesa.

"Onda se meso, prethodno posuto sonom kiselinom i dobro zapakovano, baca u rupu, posipa krečom i zatrpava zemljom”, kaže Ostojić.

Bonus video: