CETI utvrdio da Željezara ne krši propise: Nebo pocrni i od malog zagađenja

Srednja polučasovna vrijednost praškastih materija iznosila je 2,8 mikrograma, a maksimalna propisana je tri i po puta veća
60 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2016. 15:34h

Nivo zagađenja koji emituje čeličana nikšićke Željezare tri i po puta je manji od dozvoljenog.

To je utvrdio Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), mjerenjem štetnih i opasnih materija u otpadnom gasu 27. decembra.

“Poređenjem srednjih polučasovnih vrijednosti praškastih materija sa graničnim vrijednostima emisija može se konstatovati da je srednja polučasovna vrijednost praškastih materija (2,8 mg/m3 ) ispod propisane granične masene koncetracije od 10 mg/m3“, piše u izvještaju CETI-a.

Pojašnjeno je da su mjerenja obavljena na dimnjaku, na mjernom mjestu koje je definisao proizvođač sistema za prečišćavanje otpadnih gasova, od 9 do 15 časova. Navedeno je da je bilo devet polusatnih mjerenja i da su obuhvaćene sve faze tehnološkog procesa topljenja čeličnog otpada u peći.

„S obzirom na to da pojedine faze tehnološkog procesa traju kraće od 30 minuta, to je pojedinim polusatnim mjerenjima obuhvaćeno više faza procesa. Tokom uzorkovanja i mjerenja, postrojenje za proizvodnju sirovog čelika je radilo u kontinuitetu“.

Iz CETI-a su podsjetili da je Uredbom o graničnim vrijednostima emisija zagađujućih meterija u vazduhu iz stacionarnih izvora propisano da su postrojenja puštena u rad prije stupanja na snagu uredbe dužna da usklade emisije zagađujućih materija sa graničnim vrijednostima najkasnije do 31. decembra 2025.

Do tada, kako se navodi, mogu prekoračiti granične vrijednosti najviše do 250 odsto.

Iz Društva mladih ekologa Nikšića saopštili su da bi voljeli da vizuelno stanje bude uvijek kao na fotografiji snimljenoj na dan kada je CETI radio mjerenja.

Ističu da su fotografisali nebo iznad Željezare 22. i 27. decembra i da snimci pokazuju potpuno različite situacije.

“Ne ulazeći u dobijene vrijednosti, zabrinjava nas konstantnost ovakvog stanja. Vizuelni izgled neba iznad željezare, praćen u dužem vremenskom periodu, upućuje na sumnju da svakodnevno kvalitet vazduha na ovom području nije zadovoljavajući”, kazao je predsjednik DMEN-a Miodrag Karadžić.

Zbog, kako tvrde često, crnog neba iznad Željezare, ekolozi su pozvali ekološku inspekciju da reaguje i od uprave Toščelika tražili odgovor na pitanje da li radi sistem za prečišćavanje otpadnih gasova.

Karadžić kaže da uprava Tošelika nije odgovorila, i pored nekoliko zahtjeva.

“Mišljenja smo da je jako bitno uspostaviti zdravu komunikakciju, a takođe je potrebno da Toščelik uvijek kad je potrebno obavještava javnost o incidentnim situacijama koje mogu imati negativne posljedice po zdravlje građana i životnu sredinu”, rekao je Karadžić.

Galerija

Bonus video: