Školica zimskog guštanja: Kako se pravi iglo

Planinarski klub "Subra" poručuje da oni pravljenje igloa već čitav niz godina uspješno izvode u okviru zimske planinarske škole, ali da će ovo biti prvi put da ovu drevnu tehniku i vještinu prezentiraju širem krugu
117 pregleda 0 komentar(a)
Iglo, Foto: Slavica Kosić
Iglo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.01.2016. 15:47h

U nastavku Školice zimskog guštanja, koja će biti organizovana u subotu na Orjenu kod doma Za Vratlom, učesnici će naučiti kako se gradi iglo.

Organizator, Planinarski klub "Subra" poručuje da oni pravljenje igloa već čitav niz godina uspješno izvode u okviru zimske planinarske škole, ali da će ovo biti prvi put da ovu drevnu tehniku i vještinu prezentiraju širem krugu.

Naime, iglo je, kao posebna vrsta sniježnog objekta, nekada poznata i masovno korištena samo na dalekom sjeveru, među Eskimima, vremenom je postala popularna kao edukacijsko-zabavni sadržaj u svim krajevima svijeta sa hladnom klimom, a Orjen u ovo doba godine to svakako jeste.

Aktivnost je predviđena za sve uzraste, od djece do „prekaljenih avanturista“ i besplatna je, poručuju organizatori.

U okviru programa "Podigni glavu, upoznaj Orjen", pored škole gradnje igloa, u nedjelju će biti organizovana i edukativna šetnja "Zanimljivosti Bjelskih Kruševica".

Bjelske Kruševice su selo smješteno u zaleđu Bijele koje odlikuje tipična kamena ruralna arhitekture, sa zanimljivim ostacima prošlosti. Postoje pretpostavke da je Papa Sikst V bio iz Bjelskih Kruševica.

Bonus video: