Veći broj priključaka na kraju prošle godine

Prema izvještaju AEM-a, zabilježen je pozitivan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa u odnosu na kraj septembra, za skoro 1,39 hiljada
1 komentar(a)
AEM, Agencija za elektronske medije, Foto: Savo Prelević
AEM, Agencija za elektronske medije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.01.2016. 12:54h

Broj priključaka za distribuciju radio i televizijskog (TV) programa preko različitih platformi povećan je na kraju prošle godine u odnosu na kraj septembra 0,85 odsto na 165,27 hiljada, saopšteno je iz Agencije za elektronske medije (AEM).

Prema izvještaju AEM-a, zabilježen je pozitivan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa u odnosu na kraj septembra, za skoro 1,39 hiljada.

Na kraju decembra, 15,16 odsto domaćinstava u Crnoj Gori koristilo je samo zemaljski, analogni odnosno besplatni prijem radio i televizijskih programa.

„Ostala domaćinstva su se odlučila za korišćenje jedne od alternativnih platformi za distribuciju radio i TV programa, njih 84,84 odsto“, navodi se u izvještaju AEM-a.

Posmatrajući samo učešće nezemaljskih platformi, IPTV sa učešćem od 38,19 odsto je na liderskoj poziciji na tržištu usluga distribucije radio i TV programa do krajnjih korisnika.

„Za njom slijedi DTH distribucija sa 35,97 odsto, KDS sa 15,64 odsto, MMDS sa 10,14 odsto i mobilna platforma sa učešćem od 0,06 odsto“, kazali su iz AEM-a.

Prosječna cijena osnovnog paketa je iznosila 9,75 EUR.

U osnovnom paketu korisnicima je dostupan, u prosjeku, 71 televizijski kanal. Samo jedan operator u ponudi ima i radijske kanale.

Tražnja za uslugama distribucije radio i TV programa razlikuje se u zavisnosti od regija Crne Gore.

„Posmatrano u odnosu na broj domaćinstava tražnja je najveća u primorskoj regiji, 105,45 odsto. To znači da je broj priključaka za nezemaljske platforme veći od broja domaćinstava u toj regiji”, objasnili su iz AEM-a.

Iz AEM-a su kazali da, u cilju ispravnog tumačenja tog podatka, treba imati u vidu da se u primorskoj regiji određeni broj priključaka odnosi na priključke u hotelima i ostalim turističkim objektima.

Slijedi središnja regija sa 91,26 odsto i sjeverna regija u kojoj 54,72 odsto domaćinstava koristi usluge operatora.

Saglasno izdatim odobrenjima AEM-a, pravo da distribuira radio i televizijske programe do krajnjih korisnika, posjeduje sedam operatora i to dva kablovska, dva IPTV operatora i po jedan MMDS, DTH i mobilni operator.

U Crnoj Gori se od 17. juna prošle godine emituje digitalni televizijski signal.

Bonus video: