Treći dan štrajka glađu: Dva bivša radnika KTGT-a završila u bolnici

Kako navode na svojoj Facebook stranici, konstatovano je teško zdravstveno stanje radnika
56 pregleda 7 komentar(a)
hitna, Štrajk glađu radnika KTGT, Foto: Građanski pokret otpora Crne Gore - GPO (Facebook)
hitna, Štrajk glađu radnika KTGT, Foto: Građanski pokret otpora Crne Gore - GPO (Facebook)
Ažurirano: 20.01.2016. 17:30h

Jedan od bivših radnika KTGT, koji štrajkuju glađu ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja, hitno je odveden u bolnicu, javljaju iz Građanskog pokreta otpora Crne Gore - GPO.

Kako navode na svojoj Facebook stranici, konstatovano je teško zdravstveno stanje radnika.

"Drugom radniku koji do sada nije imao dijagnostifikovan dijabetes je ustanovljen visok nivo šećera u krvi, i takođe je hospitalizovan. Ostali radnici su takođe u lošem stanju, ali za sada nema potrebe za njihovom hospitalizacijom", navodi se u postu.

Grupa bivših radnika nekadašnjeg barskog preduzeća KTGT, sada Port of Adria, u ponedjeljak je počela štrajk glađu ispred zgrade Ministarstva rada, gdje planira da ostane do ispunjenja zahtjeva. Oko 500 radnika, kako tvrde njihovi predstavnici, nije dobilo razlike u zaradi od oko milion eura, nakon što je sud utvrdio da su im zarade bile nezakonito umanjene od 1. januara 2011. do februara 2014, čime su radnici i državni budžet oštećeni ukupno 2,2 miliona eura. Iz kompanije Port of Adria ranije je saopšteno da to preduzeće nema osnova, ni obavezu da bivše zaposlene obeštećuje na bilo koji način.

Nijesu nadležni da daju garancije Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije nadležno da daje garancije da će utvrditi obim kršenja zakona u slučaju bivših radnika Kontejnerskog terminala i generalnih tereta (KTGT) i uticati da im kompanija isplati potraživanja, saopštili su njegovi predstavnici. Predstavnici Ministartsva su, u odgovoru na zahtjev bivših radnika KTGT da dobiju garanciju tog Vladinog resora da će preuzeti odgovornost u utvrđivanju tačnog obima kršenja zakona i iskoristiti zakonska sredstva i uticaj da im kompanija isplati potraživanja, naveli da nijesu nadležni da to urade. Iz Ministarstva su saopštili da će, kroz formiranje radne grupe koja će sačiniti informaciju na osnovu dokumentacije bivših radnika KTGT, koji od ponedjeljka štrajkuju glađu, razmotriti mogućnosti za rješavanje njihovog problema.

Bivši radnici KTGT ranije su saopštili da su spremni da prekinu štrajk glađu ukoliko im Ministarstvo garantuje da će utvrditi obim kršenja zakona i uticati da im kompanija isplati potraživanja

“Ministarstvo je pokazalo dobru volju i spremnost za rješavanje problema zaposlenih i bivših radnika KTGT, kako u prethodnom periodu, tako i kroz formiranje radne grupe”, navodi se u odgovoru tog Vladinog resora. Informacija koju će sačiniti radna grupa, u kojoj će biti predstavnici ministarstava rada i socijalnog staranja, saobraćaja i pomorstva, Uprave za inspekcijske poslove i KTGT, trebalo bi da bude razmotrena na sastanku 27. januara. Bivši radnici KTGT ranije su saopštili da su spremni da prekinu štrajk glađu ukoliko im Ministarstvo garantuje da će utvrditi obim kršenja zakona i uticati da im kompanija isplati potraživanja. Predstavnik bivših radnika, Jovan Lukić, kazao je agenciji Mina-business da su radnici pozdravili inicijativu Ministarstva da se formira radna grupa, ali da to nije dovoljno. „To nije dovoljno da prekinemo proteste i štrajk glađu, jer je u tom slučaju izvjesno samo formiranje radne grupe. U Crnoj Gori je opšte poznato da ukoliko ne želite da riješite problem, formirate radnu grupu“, navodi se u dopisu koji su bivši radnici KTGT ranije dostavili Ministarstvu. Lukić je saopštio je da su predstavnici bivših radnika jutros imali sastanak sa direktorom Uprave za inspekcijske poslove, Božidarom Vuksanovićem, na kojem su pokušali da utvrde u čijoj je nadležnosti njihov problem. „Pitali smo kada se Inspekcija rada izdvojila od Ministarstva rada i socijalnog staranja, kao posebni organ, a Vuksanović je kazao da je to bilo u junu 2012. godine. Nama je ta informacija bila dovoljna, jer je naš dokument iz septembra 2011. godine, što znači da je tada Ministarstvo bilo nadležno“, rekao je Lukić.

Radna grupa će pripremiti informaciju

Radna grupa, koju će činiti predstavnici ministarstava rada i socijalnog staranja, saobraćaja i pomorstva, Uprave za inspekcijske poslove i Kontejnerskog terminala i generalnih tereta napraviće Informaciju na osnovu dokumentacije zaposlenih i bivših zaposlenih, koja će biti razmotrena na sastanku 27. januara. Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, povodom održanog današnjeg sastanka ministarke Zorice Kovačević sa predstavnicima zaposlenih i bivših zaposlenih u AD „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar sada AD „Port of Adria“ dogovoreno je da će se formirati radna grupa za izradu Informacije. U sastavu radne grupe biće predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, kao resornog ministrstva, Uprave za inspekcijaske poslove i AD „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar, sada AD „Port of Adria“. Zadatak radne grupe je, kako se navodi, da sačini Informaciju na osnovu priložene dokumentacije zaposlenih i bivših zaposlenih AD „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar, sada AD „Port of Adria“. „Takođe je dogovoreno da će se Informacija razmortiti na sastanku koji će se održati 27. januara u Ministarstvu rada i socijalnog staranja sa predstavnicima zaposlenih i bivših zaposlenih AD „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar, sada AD „Port of Adria“ i preduzeće se dalje aktivnosti u zavisnosti od nadležnosti institucija vezane za rješavanje njihovih problema“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: