"UCG je pokazao neprofesionalan odnos prema CGO"

"CGO cijeni da nije primjereno jednoj visokoškolskoj ustanovi da reaguje na medijsku interpretaciju podataka iz navedenog istraživanja jer time sebe dovodi u neprijatnost, pošto je sve ono na što UCG reaguje precizno objašnjeno u samom istraživanju", navodi se u saopštenju CGO koje potpisuje Daliborka Uljarević, izvršna direktorka
72 pregleda 1 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević
Daliborka Uljarević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.01.2016. 14:53h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je zatečen površnom i tendencioznom reakcijom Univerziteta Crne Gore (UCG) na juče predstavljeno istraživanje o korupciji u obrazovanju. , saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

"Istraživanje je dio projekta "Da samo znanje donosi zvanje", koji CGO sprovodi u saradnji sa ELIAMEP-om, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a stručni i terenski dio je uradila agencija Ipsos Strategic Marketing od 9. do 18. decembra 2015, na troetapnom slučajnom reprezentativnom stratifikovanom uzorku od 1004 ispitanika iz 17 gradova u Crnoj Gori. CGO cijeni da nije primjereno jednoj visokoškolskoj ustanovi da reaguje na medijsku interpretaciju podataka iz navedenog istraživanja jer time sebe dovodi u neprijatnost, pošto je sve ono na što UCG reaguje precizno objašnjeno u samom istraživanju. Naime, u istraživanju su jasno razdvojene percepcije od iskustvenih doživljaja, odnos onih koji imaju veći stepen obrazovanja prema korupciji u obrazovanju, kao i druga vezana pitanja koje UCG neutemeljeno problematizuje", navodi se u saopštenju CGO koje potpisuje Daliborka Uljarević, izvršna direktorka.

Iz CGO su kazali i da vjeruju da bi UCG trebao biti podjednako zabrinut sa rezultatima u obje ove kategorije, jer one nesumnjivo predstavljaju značajne putokaze dalje reforme visokog obrazovanja u Crnoj Gori.

"Svojim reagovanjem, UCG je pokazao i neprofesionalan odnos prema CGO-u koji je bio podržavajući za svaku aktivnost UCG koja je imala za cilj suzbijanje korupcije na UCG, isto koliko je CGO uvijek bio i biće kritički orijentisan u odnosu na brojne i još neprocesuirane nepravilnosti u radu UCG i njegovih fakultetskih jedinica", rekli su iz CGO.

Iz ove NVO ističu i da žale što su, kako tvrde, antikoruptivne aktivnosti UCG-a bile incidentne.

"Ipak, i na jučerašnjoj konferenciji za medije, na pitanje novinara, apostrofirane su dvije stvari koje CGO smatra bitnim učinkom novog rukovodstva: 1) raskid radnog odnosa sa profesorima za koje je utvrđeno da su imali duple radne odnose, i 2) izrada Analize stanja i strateških opredjeljenja za reorganizaciju i integraciju UCG. Ukoliko rukovodstvo UCG želi da se problemom korupcije u sopstvenoj kući bavi posvećeno i odlučno u CGO-u će imati saveznika. Ali, taj pristup ne podrazumijeva negiranje postojanja korupcije i relativizaciju kredibiliteta nalaza koji se ne uklapaju u ružičastu sliku stanja u oblasti visokog obrazovanja koju vlasti pokušavaju vještački stvoriti. Vrijedi podsjetiti da se rukovodstvo UCG već jednom "okliznulo" kad je dovodilo u pitanje nalaze istraživanja CGO-a, kao i da je najveći dio problema na UCG koje je u javnosti CGO otvarao ukazujući na potrebu zaštite javnog interesa, i zbog toga trpio primitivne napade i snažne pritiske, sada priznat od samog rukovodstva UCG u sopstvenoj Analizi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: