Mještani Zagrada postigli dogovor sa Unipromom

Kako je kazao Božidar Đilas, član Odbora, dogovorili su se sa direktorom firme Rudkop, podizvođačem radova, Ostojom Majmunovićem da njegovi radnici danas ne rade
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2016. 19:20h

Mještani župskih sela Zagrad i Oblatno, nakon razgovora sa predstavnicima firme Uniprom, koja će uplatom preostalih četiri miliona eura postati vlasnik kompletne imovine Boksita, dogovorili su se da blokadu rudokopa na Zagradu odlože za 15 dana do kada će biti precizirani rokovi za ispunjenje njihovih zahtjeva.

„Predstavnici Uniproma su kazali da su za njih prihvatljivi naši zahtjevi, ali da im treba vremena da isti budu ispunjeni. Novi sastanak imaćemo za 15 dana i od njega će zavisiti naši dalji potezi“, kazao je predstavnik Odbora mještana Božidar Đilas.

Zahtjevi mještane se odnose na probleme putne strukture, vodosnabdijevanja i zapošljavanja.

„Tražimo sanaciju puta i da isti bude redovno čišćen, stavljanje zaštitne mreže, da se riješi pitanje vodosnabdijevanje i da se prioritet u zapošljavanju imaju mještani sela Zagrad ukoliko se za tim ukaže potreba, s tim da nijedan radnik koji je prodao radno mjesto i penzioner ne može raditi. Ovdje imamo dosta mladih ljudi nezaposlenih raznih profila”, ponovio je Đilas zatjeve mještana.

Prema njegovim riječima predstavnici Uniproma su obećali redovno održavanje puta, posebno u zimskim uslovima, kao i da neće zapošljavati penzionisane i radnike koji su prodali radna mjesta.

Mještani su se jutros u šest sati okupili ispred površinskog kopa na Zagradu u namjeri da blokiraju rad sve dok njihovi zahtjevi ne budu riješeni.

Sa njima su bili i predstavnici policije, kao i Ostoja Majmunović, direktor firme Rudkop koja je podizvođač radova. Predstavnik Odbora mještana Božidar Đilas kazao je da su se Majmunovićem dogovorili da danas u rudokopu ne bude rada dok se ne završe razgovori sa predstavnicima firme Uniprom.

„Čim je počeo sastanak rekli smo Majmunoviću da može da počne da radi. On je za sada angažovao dvadeseta radnika, među kojima ima i mještana Zagrada. Na sastanku nam je rečeno da će se kop proširiti i da će se otvoriti mogućnost za zaposlenje nove, mlade radne snage, a da će prioritet imati mještani”, kazao je Đilas.

Pošto je na Usijeku najgore stanje na putu mještani su odveli predstavnike Uniproma kako bi se isti uvjerili da njihovi zahtjevi nijesu bezrazložni.

“Čini mi se da su i oni bili iznenađeni onim što su vidjeli. Za ovo 15 dana obratićemo se Opštini sa zahtjevom da nam jasno odgovore koliko sredstava od koncesija je planirano da se izvdoji za ovaj kraj ovdje i šta će se od tog novca raditi ovdje”, kazao je Đilas.

Veselin Pejović, vlasnik Uniproma, je u oktobru sa Privrednim sudom potpisao kupoprodajni ugovor da za imovinu Boksita plati 5,39 miliona eura. Do sada je, zbog neriješenih imovinsko–pravnih odnosa, uplatio oko 1,5 miliona.

Galerija

Bonus video: