Hrana zaražena bakterijama do ljudi nije stigla

Bakterija ešerihija koli pronađena je 2013. u 37 odsto neispravnih namirnica domaće proizvodnje
2 komentar(a)
Salmonela, Foto: Shutterstock
Salmonela, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.01.2016. 18:33h

Namirnice domaće proizvodnje u kojima su 2013. pronađene bakterije ešerihija koli i salmonela nijesu stavljene u promet i nijesu mogle uticati na zdravlje potrošača, tvrde u Institutu za javno zdravlje.

Iz te zdravstvene ustanove su saopštili da su kontrole rađene i lani i da će izvještaj, koji je u pripremi, da bude dostavljen nadležnim institucijama.

“Intenzivirana je saradnja sa proizvođačima hrane na teritoriji Crne Gore, a pogotovo sa proizvođačima mesnih i mliječnih proizvoda, pekarskih proizvoda i kolača“, kazali su.

Statistički podaci Instituta iz 2013. pokazali su da je bakterija ešerihija koli pronađena u 37,12 odsto neispravnih namirnica iz domaće industrijske proizvodnje, strafilokoka u 8,3, salmonela u 2,18 , a listerija u 6,98 odsto.

U Institutu tvrde da su neispravni uzorci ipak uzeti iz proizvodnog procesa i da je najrizičnija bila hrana koja se priprema u restoranima i hotelima.

„S obzirom na to da se u pripremi gotovih i polugotovih jela upotrebljavaju namirnice provjerenog kvaliteta i mikrobiološke ispravnosti, pod uslovom da su pravilno skladištene, očekivani uzrok neispravnosti može biti sekundarna kontaminacija i to prilikom pripreme i rukovanja hranom“, istakli su.

Iz Instituta su kazali „Vijestima“ i da je 2013. godine najveći broj uzoraka uzet u toku turističke sezone u primorskim opštinama, hotelima, objektima za brzu hranu, uključujući i privremene na šetalištima i plažama.

Kako su pojasnili, sve ukazuje da su primijenjene stroge mjere kontrole, pa je i broj mikrobioloških uzoraka bio u nešto većem obimu od očekivanog.

“Pri svakoj konstatovanoj nepravilnosti obaviještena je zdravstveno-sanitarna inspekcija koja je preduzela odgovarajuće mjere. Pored toga, kontaktiran je i subjekat u poslovanju hranom u cilju preporuke korektivnih mjera, nakon čega je vršena provjera efikasnosti...“.

Bonus video: