Učenje treba da razvija kreativnost i motivisanost

Učesnici Foruma razgovarali su i o novom pristupu učenju, razvoju vještina posebno za preduzetništvo, kao i izradi politika za usavršavanje prosvjetnih radnika, zapošljavanju i razvoju i poboljšanju kvaliteta učenja i nastave, razvoju u ranom djetinjstvu
1 komentar(a)
Svjetski obrazovni forum, Foto: Ministarstvo prosvjete
Svjetski obrazovni forum, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 19.01.2016. 18:25h

Učenje treba da omogući učenicima da, pored znanja i vejština, razvijaju kreativnost, motivisanost, smaokritičnost, timski rad i preduzetnički duh, ocijenjeno je na Svjetskom obrazovnom forumu u Londonu.

Forumu, koji je se održava od 18. do 20. januara, prisustvuje i crnogorska delegacijua koju predvodi ministar prosvjete Predrag Bošković.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, drugog dana Foruma govorilo se o osmišljavanju projekata za ulaganje u obrazovanje, novim aktivnostima i rješenjima za rodnu dimenziju preduzeća i preduzetništva, razvoju odgovarajućih politika i strategija za učenje i procjenu u razvoju vještina.

Učesnici Foruma razgovarali su i o novom pristupu učenju, razvoju vještina posebno za preduzetništvo, kao i izradi politika za usavršavanje prosvjetnih radnika, zapošljavanju i razvoju i poboljšanju kvaliteta učenja i nastave, razvoju u ranom djetinjstvu.

Na prvoj sesiji drugog dana Foruma govorio je profesor Univerziteta Stenford Eric Hanushek o značaju razvoja vještina i PISA testiranju čiji rezultati, između ostalog, treba da budu smjernica za reformu obrazovne politike, dok je predsjednica studenata Triniti koledža, Dablin, Lynn Ruane govorila je o zančaju ulaganja u obrazovni sistem na svim niovima i jednakim mogućnostima za sve.

Kako su naveli iz Ministarstva, o značaju korišćenja tehničkih dostignuća u obrazovanju govorio je Neil Gaydon, predsjednik i izvršni direktor SMART Technologies.

„On je istakao da tehnologije u obrazovnom sistemu treba da budu servisi podrške koji će omogućiti da se kod učenika razvija kreativnosti, inovativnosti, stvaralačko mišljenje, kao i vještine i kompetencije“, kaže se u saopštenju.

Alžirska ministarka Nouria Benghebrit govorila je o značaju kvaliteta obrazovanja koje je osnov razvoja društva, kontinuiranom usavršavanju prosvjetnih radnika i potrebi većih inspekcijskih kontorala, ali i ovlašćenja prosvjetnih inspekotra u cilju podizanja kavaliteta obrazovanja.

Druga sesija bila je posvećena povezanosti preduzetništva, tehnologija i nauke u cilju stvaranja kadra koji će zadovoljiti potrebe tržišta rada i povećati mobilnost, a razgovaralo se o izmjenama kurukuluma kako bi se učenicima omogućilo sticanje znanja za interesantniji i prijemčiviji način korišćenjem tehnoloških dostignuća.

Kako su kazali iz Ministarstva, na prvoj mnistarskoj sesiji razgovarano je o novim pristupima učenju.

„Učesnici su ocijenili da treba raditi na pristupu usvajanja znanja i vještina. Učenje treba da omogući učenicima da pored znanja i vejština razvijaju kreativnost, motivisanost, smaokritičnost, timski rad, i preduzetnički duh“, kaže se u saopštenju.

Za takav pristup učenju je, kako se navodi, predstavljen model “Moderno učenje” koji treba da omogući drugačiji način usvajanja znanja od onog koji se primjenjuje u obrazovnim sistemima, a koji se odnosi na predavanja profesora.

„Ovaj model će omogućiti učenicima da kod kuće pogledaju film na zadatu temu i o tome razgovaraju na času sa ostalim učenicima, postavljaju pitanja nastavniku koji će kroz interaktivni rad ocijeniti da li su učenici usvojili znanja“, pojasnili su iz Ministarstva.

Forum je, kako su kazali, prilika da ministri obrazovanje razgovaraju o izazovima i mogućnostima, idejama i politikama reforme na polju obrazovanja u svojim zemljama.

Bonus video: