Ski klub "Savin kuk" spašava sezonu: Besplatna oprema za skijaše na Durmitoru

Direktor Kluba Milovan Vojinović svoje ogorčenje prema IRF, koji je vlasnik skijališta Savin kuk, objašnjava neblagovremenim pripremanjem ski infrastrukture, neočišćenim parkinzima i onemogućavanjem ljudima sa Žabljaka da na skijalištu rentiraju svoju ski opremu
133 pregleda 5 komentar(a)
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 19.01.2016. 13:57h

Ski klub "Savin kuk" sa Žabljaka je pozvao ljubitelje zimskih sportova da od danas mogu besplatno koristiti njihovu ski opremu.

"Zbog propasti posljednje dvije zimske sezone (2015. i 2016. godine) na skijalištu Savin kuk kojima je jedino i isljučivo doprinio Investiciono-razvojni fond (IRF), Upravni odbor ski kluba "Savin kuk" sa Žabljaka je donio odluku da, u cilju spašavanja propale sezone i želje da makar i malo učinimo prijatnim boravak posjetiocima na Žabljaku, na jedini nama mogući način makar i na svoju štetu, od danas ljubiteljima zimskih sportova i poštovalaca Durmitora nudimo ski opremu bez nadoknade", navodi se, pored ostalog, u Facebook objavi tog ski kluba.

Direktor Kluba Milovan Vojinović svoje ogorčenje prema IRF, koji je vlasnik skijališta Savin kuk, objašnjava neblagovremenim pripremanjem ski infrastrukture, neočišćenim parkinzima i onemogućavanjem ljudima sa Žabljaka da na skijalištu rentiraju svoju ski opremu.

"Ali zato dovode svoje prijatelje iz Kolašina koji opremu izdaju po enormno visokim cijenama. Uz to, izvršili su direktan pritisak na predsjednika Opštine Žabljak i nadležne službe da Žabljačanima ne izdaju rješenja. Ja ću svoju namjeru, da besplatno ustupam opremu na korišćenje realizovati preko sportskog kluba čiji sam direktor. Na taj način direktno ću doprinijeti uspješnijem poslovanju na skijalištu, znači IRF, uprkos zabrani vršenja posla kojim se bavim već 20 godina", kazao je Vojinović "Vijestima".

On je dodao da je protekle dvije decenije opremu rentirao na sopstvenom imanju i da je za taj posao prošle i prethodnih godina od Opštine dobijao pozitivno rješenje.

"Ovogodišnji propisi su isti kao i prošle godine. Očigledno da nijesu sporna zakonska rješenja već je u pitanju pritisak koji na Opštinu vrši IRF i Nacionalni parkovi Crne Gore. Od jesenas sam se NPCG tri puta pismeno obraćao ali ni jednom mi nije odgovoreno. Samo usmeno, da taj prostor ne pripada NP "Durmitor". Ne samo ja već i još nekoliko mještana ne tražimo ništa drugo već ono što smo tražili i dobili prošle godine i prema propisima koji su važeći i tada i sada. Iz Opštine mi traže dokument o lokaciji, a prošle godine mi nije trebao", kaže Vojinović i navodi da su i sve druge okolnosti potpuno iste.

Miloš Popović, Direktor Turističkog centra “Durmitor”, preduzeća koje je formirao IRF I koje gazduje skijalištam Savin kuk energično odbacuje sve Vojinovićeve optužbe.

"Apsolutno ne stoje navodi da IRF i TC „Durmitor“ vrše bilo kakav uticaj na Opštinu niti je rentiranje ski opreme u našoj nadležnosti. Postoje redovne procedure kod nadležnih organa na koje mi ne možemo uticati. U redovnoj proceduri, u skladu sa javnim pozivom raspisanim u decembru prošle godine, na javnoj licitaciji sprovedenoj od nadležnog organa ovog društva, kao najbolji ponuđač za zakup skijašnice izabran je DOO „Eksplorer“ iz Kolašina" kaže Popović i negira tvrdnju da se loše čisti snijeg sa prilaznog puta skijalištu i sa parkinga o čemu se staraju „Crnagoraput“ i službe na skijalištu.

Sekretarka Sekretarijata za finansije u Opštini Žabljak Jelena Bojović kaže da je Vojinović u ponedjeljak podnio zahtjev za izdavanje odobrenja za rad na rentiranju ski opreme.

"Dokumentacija koju je priložio uz zahtjev nije kompletna, jer Vojinović nije priložio dokument o lokaciji izdat od nadležnog organa. Danas ćemo mu dostaviti zahtjev za dokompletiranje dokumentacije", kazala je Bojović.

Bonus video: