Opština Budva uzvratila udarac MCP: Parking umjesto tri zgrade

Opštinari obrazložili da se u Potkošljunu ne može graditi, jer “parcela ne pruža mogućnost za kvalitetnu organizaciju”...
122 pregleda 72 komentar(a)
Crkva Svete Petke, Budva, Foto: Vuk Lajović
Crkva Svete Petke, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.01.2016. 15:42h

Predstavnici Opštine Budva odbili su sve zahtjeve koje je Mitropolija crnogorsko primorska dostavila na izmjene DUP-a Potkošljun - bukvalno su izbrisali tri zgrade koje je crkva ranijim planskim dokumentom ucrtala na to mjesto i umjesto njih predvidjeli gradnju parkinga.

Upućeni kažu da je to dio odgovora gradskih vlasti na činjenicu da je Mitropolija uoči Nove godine ispraznila opštinsku kasu naplativši dug od pola miliona eura, na ime izuzimanja zemlje od prije četvrt vijeka.

Iako je Mitropolija tada uzela ono što je pripada, iz opštinskog rukovodstva nijesu krili revolt takvim potezom i najavili da će promijeniti dotadašnji odnos prema MCP.

Crkva je još u maju dostavila zahtjev da se na uskoj parceli tik uz Drugu osnovnu školu, ponovo ucrtaju tri manje stambene zgrade, kako je to bilo predviđeno planom iz 2009. godine.

Iz Opštine su obrazložili da se taj predlog odbija jer “predmetna parcela svojim oblikom i položajem ne pruža mogućnost za kvalitetnu organizaciju, pa je planom opredijeljena kao javna površina u funkciji parkiranja”.

Opština je odbila i zahtjev crkve da se na njenoj susjednoj parceli izbriše ucrtana soabraćajnica, objašnjavajući da “ulica saobraćajno opslužuje veliki broj postojećih i novoformiranih urbanističih parcela, pa se ne može ukinuti”.

Uprkos tome, gradske vlasti nijesu u cjelosti stopirali građevinski biznis Mitropolije, pa je na velikom zemljišnom kompleksu pored crkve Svete Petke, ucrtan ogroman stambeno poslovni kompleks.

Tu je predviđena izgradnja osmospratnog stambenog kompleksa, ukupne građevinske površine 17.928 kvadrata.

Mitropolija u metropoli turizma posjeduje najatraktivnije zemljišne komplekse za gradnju hotelskih stambenih objekata.

Osim zemljišnog kompleksa kod crkve Svete Petke, vlasnik je 30 hektara zemlje u Buljarici, a i na Smokvici kod Svetog Stefana ima 30.000 kvadrata.

U Bečićima crkva van manastirskih kompleksa posjeduje parcelu od 23.000 kvadrata. Atraktivne lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju su i one iznad tunela Mogren, gdje crkva ima 22.000 kvadrata, na Brajićima gdje je parcela od 18.000 kvadrata, u Mažićima oko 6.000 kvadrata. U centru Starog grada MCP posjeduje 3.000 kvadrata.

Bonus video: