Rektorku i društvo iz Splendida ne povezuje samo kafanska bliskost

Na Facebooku je objavljena fotografija sa zajedničke proslave iz “Splendida”, na kojoj Šarić nazdravlja rektorkinom suprugu, bivšem ambasadoru u Beogradu i ministru kulture, Branislavu-Đagi Mićunoviću i muškarcu koji sjedi do njega
207 pregleda 55 komentar(a)
Šarić, Mićunović, Radmila Vojvodić, Foto: Facebook
Šarić, Mićunović, Radmila Vojvodić, Foto: Facebook
Ažurirano: 16.01.2016. 14:29h

Fotografija novogodišnje proslave u hotelu “Splendid”, samo je još jedan u nizu dokaza postojanja jake veze između predstavnika vlasti i ljudi iz svijeta organizovanog kriminala.

To je za “Vijesti” ocijenila direktorica Nevladine organizacije MANS Vanja Ćalović, istakavši da rektorku državnog Univerziteta Radmilu Vojvodić ne povezuje samo “kafanska bliskost” sa Duškom Šarićem, bratom optuženog narkobosa Darka Šarića, i kontroverznim nikšićkim biznismenom Branom Mićunovićem.

“Treba napomenuti da je (Vojvodićeva) bila član Upravnog odbora Prve banke u trenutku kada je ta finansijska institucija davala sumnjive kredite i Mićunoviću i Šariću, a koji bi trebalo da budu predmet istrage kako tužilaštva, tako i Uprave za sprečavanje pranja novca. Vojvodićeva je tada bila u upravljačkom tijelu Prve banke kao predstavnik kompanije većinskog akcionara i premijerovog brata Aca Đukanovića, a ne treba zaboraviti ni da je njena agencija MAPA radila različite kampanje za DPS”, precizirala je Ćalović.

Ona je to saopštila nakon što je objavljena fotografija sa zajedničke proslave iz “Splendida”, na kojoj Šarić nazdravlja rektorkinom suprugu, bivšem ambasadoru u Beogradu i ministru kulture, Branislavu-Đagi Mićunoviću i muškarcu koji sjedi do njega.

Na fotografiji se vidi da rektorka sjedi preko puta supruga. Za istim stolom, dva odnosno tri mjesta udesno od bivšeg ministra, su nikšićki biznismeni - razigrani Mićunović i Sava-Džigi Grbović.

"Ta jaka veza između predstavnika vlasti i predstavnika organizovanog kriminala je najvjerovatniji razlog zbog kojeg institucije sistema ne reaguju”, rekla je Ćalovićeva.

Vojvodićeva nije juče odgovarala na pozive i poruku, ni na zvaničan dopis “Vjesti”.

“Vijestima” je potvrđeno da je fotografija nastala u najpoznatijem budvanskom hotelu 2. januara, odnosno treće večeri proslave Nove godine, kada je goste zabavljao pjevač Haris Džinović.

Ćalovićeva kaže da se potvrđuje da profesorske i akademske reference nijesu bile preporuke za izbor Vojvodićeve na čelo Univerziteta Crne Gore: ”Nadam se da će ovo biti kap koja će preliti čašu i da će se akademska zajednica protiv toga pobuniti”.

"Akademska zajednica ne postoji"

Direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ocijenila je da akademska zajednica u Crnoj Gori odavno suštinski ne postoji, u smislu vrednosnog jezgra sposobnog da artikuliše i podstiče kritičku misao.

"Pojedinci koji iskaču iz ove pravilnosti su samo incident. Zato u Crnoj Gori ministarka nauke (Sanja Vlahović)može biti osoba za koju postoje osnovi sumnje da je plagirala rad i protiv koje se vodi postupak, a da to ne izazove nijednu reakciju te uplašene i interesno ucijenjene zajednice, zato dekani mogu biti profesori sa vrlo upitnim akademskim referencama, zato Univerzitet Crne Gore može bez ikakve individualne odgovornosti doći do duga koji je po zvaničnim podacima gotovo 25 miliona eura, od čega će se najveći dio otpisivati, kao što će se abolirati i krivica onih koji su Univerzitet doveli u to stanje”, saopštila je Uljarević juče za “Vijesti”.

Bonus video: