Nikšić: Protest ispred kopa zbog neispunjenih obaveza

„Ja sam treća generacija iz moje kuće koja je radnik Boksita. Nakon 26 godina niti penzije, niti radnog staža, ne mogu ni knjižicu da potvrdim jer nemam osiguranje. Odavde se mašine režu i odvoze, a kolege i ja ni otpremninu ne možemo da dobijemo“, kazao je Dačević
133 pregleda 10 komentar(a)
Zagrad protest, Foto: Svetlana Mandić
Zagrad protest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 15.01.2016. 09:04h

Mještani sela Zagrad iz Župe nikšićke okupili su se jutros ispred kopa u tom selu u znak protesta što podizvođač u Rudnicima boksita, Jovo Majmunović iz Bosne i Hercegovine, nije razgovarao sa njima kako bi riješili pitanja oko putne infrastrukture, vodosnabdijevanja, zapošljavanja i zaštite životne sredine.

Majmunovića je angažovala firma Veselina Pejovića “Uniprom metal”, koja će uplatom preostala četiri miliona eura postati vlasnik cjelokupne imovine Boksita. Sa mještanima Zagrada bile su i njihove komšije iz Oblatna.

Živko Đilas je podsjetio da su mještani sela nedavno održali zbor i uputili zahtjeve kako Majmunoviću, tako i Pejoviću, predsjedniku Opštine Nikšić, Vladi i nikšićkom Centru bezbjednosti. Traže da mještani sela, njih dvadesetak, koji su i ranije radili u Boksitima, imaju prioritet u zapošljavanju, da se izvrši sanacija puteva i postojećeg vodovoda, kao i rekultivacija zemljišta.

“Predstavnika sela Božidara Đilasa policija je jutros oko šest sati odvela, a ne znamo zbog čega”, kazao je Đilas.

Mještani su u utorak Centru bezbjednosti Nikšić prijavili okupljanje za danas.

Vesko Rašković, pokazujući kamenje po putu i asfalt koji je u lošem stanju, kazao je da mještani ne traže mnogo već samo ono što su Boksiti u obavezi da ispune.

Istakli su da ih ne interesuje ko će kopati rudu, biti vlasnik Boksita ili dobiti pravo na koncesije, već da samo traže minimalne uslove kako bi život u selu bio normalan.

Svjesni su da njihovi zahtjevi ne mogu biti odmah ispunjeni, zato traže da se sastanu sa Majmunovićem, potpišu dogovor koji će biti ovjeren kod notara jer ih je, kako su istakli, višegodišnje iskustvo uvjerilo da nikome ne mogu vjerovati na riječ.

Drago Dačević iz Oblatna, koji je 26 godina radio u Boksitima, kazao je da je nakon toliko godina provedenih u pomenutoj firmi ostao bez penzije, povezanog radnog staža, i sa kućom koja se nalazi ispod kopa i koja je godina ugrožena zbog radova koji se tamo odvijaju.

„Ja sam treća generacija iz moje kuće koja je radnik Boksita. Nakon 26 godina niti penzije, niti radnog staža, ne mogu ni knjižicu da potvrdim jer nemam osiguranje. Odavde se mašine režu i odvoze, a kolege i ja ni otpremninu ne možemo da dobijemo“, kazao je Dačević.

Na kopu su u decembru počeli pripremni radovi, a angažovano je dvadesetak radnika, bivših boksitaša. Pejović je u oktobru sa Privrednim sudom potpisao kupoprodajni ugovor da za imovinu Boksita plati 5,39 miliona eura. Do sada je uplatio oko 1,5 miliona.

Mještani planiraju da večeras održe zbor na kome će odlučiti o daljim potezima.

Bonus video: