Zakon imamo, a Konvencija UN nije obavezujuća

Evropska komisija je u izvještaju o napretku upozorila da je Vlada odlučila da ne slijedi preporuku člana 20 Konvencije Ujedinjenih nacija o korupciji prema kojoj treba kriminalizovati nezakonito stečeno bogatstvo
4 komentar(a)
Zoran Pažin, Foto: Boris Pejović
Zoran Pažin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.01.2016. 12:18h

Crna Gora nije kriminalizovala nezakonito stečeno bogatstvo funkcionera, jer je zakonom već poredviđena mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, tvrde u Ministarstvu pravde.

Evropska komisija je u izvještaju o napretku upozorila da je Vlada odlučila da ne slijedi preporuku člana 20 Konvencije Ujedinjenih nacija o korupciji prema kojoj treba kriminalizovati nezakonito stečeno bogatstvo.

"Već duže vrijeme u krivičnopravnom sistemu postoji posebna krivičnopravna mjera – oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom. Takođe, u cilju unapređenja konfiskacije nezakonito stečene imovine 23. septembra 2015. godine donijet je Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, koji je usklađen sa najnovijim standardima EU u ovoj oblasti”, tvrde u Ministarstvu.

Iz Ministarstva koje vodi Zoran Pažin tvrde da u Izvještaju EK nisu navedene negativne ocjene već samo konstatacija da Crna Gora nije kriminalizovala nezakonito bogaćenje shodno preporuci Konvencije Ujedinjenih nacija.

U tom vladinom resoru ističu da je Crna Gora članica glavnih međunarodnih instrumenata za borbu protiv korupcije, kao i da se u Konvenciji ističe da države razmotre mogućnost uvođenja krivičnog djela polazeći od svojih ustava i osnovnih načela svog pravnog sistema. Zbog toga, smatraju u Ministarstvu, Konvencija ne predviđa obavezu uvođenja ovog krivičnog djela.

Bonus video: