Budva: Opština se još ne odriče Lugova

Detaljnim urbanističkim planom Budva centar, na lokalitetu Lugovi predviđena je izgradnja dvije kule bliznakinje sa 11 spratova
158 pregleda 1 komentar(a)
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 12.01.2016. 20:45h

Opština Budva i Hotelska grupa Budvanska rivijera uložile su žalbu na rješenje budvanskog katastra, kojim je dato zeleno svjetlo da se, nakon govoto četiri i po decenije, mještanima vrati zemlja na kojoj su sada tereni Fudbalskog kluba Mogren.

Zemljišni kompleks od 12.000 kvadrata Lugovi, na samom ulazu u Budvu, jedna je od najvrednijih parcela u gradu a na tom mjestu Detaljnim urbanističkim planom predviđena je izgradnja poslovno-stambenog kompleksa.

Starobudvanske porodice Ivanović, Rajković... već godinama vode borbu za povraćaj 7.000 kvadrata đedovine, koju im je država oduzela, ustupajući je Opštini i Hotelskoj grupi.

Imajući u vidu da je zemlja eksproprisana, pozivajući se na Zakon o deeksproprijaciji, predstavnici tih porodica u dva navrata dobijali su pozitivno rješenje budvanske filijale Uprave za nekretnine, koja im je vratila zemlju jer nije privedena namjeni.

Posljednje rješenje donijeto je prije pola godine, kada su staromještanima trebalo da budu izdati vlasnički listovi, ali je to stopirano žalbma opštinskog Sekretarijata za pravnu zaštitu i Budvanske rivijere.

Zbog neriješenih imovinskih odnosa na Lugovima, Vlada je početkom juna odbila da budvanskim vlastima izda saglasnost da prodaju zemlju na tom lokalitetu.

Lugovi objedinjuju 12.000 kvadrata zemlje koje su poslije Drugog svjetskog rata eksproprisani od porodica Ivanović i Rajković, da bi potom bili ustupljeni FK Mogrenu. Na tom mjestu izgrađeni su fudbalski tereni i par objekata, koji se vode kao privremeni.

Kako zemlja nije bila privedena namjeni, porodice su još 2006. pokrenule spor pred Upravom za nekretnine, odakle su dva puta odlučivali da se zemlja vrati staromještnima. Tužbama je to zaustavljeno.

Opštinsko rukovodstvo u aprilu 2015. godine oglasilo je da namjerava da proda zemljišni kompleks na Lugovima i tada je rečeno da od tog posla namjeravaju da inkasiraju najmanje 12 miliona eura.

A zemljištem na Lugovima bavilo se i Specijalno tužilštvo - bura u javnosti izbila je prije tri godine kada je Opština namjeravala da, prilikom profesionalizacije FK Mogren, klubu ustupi zemlju na Lugovijma, kao i 80.000 kvadrata u gradskoj četvrti Dubovica.

Zemlja je procijenjena na 21 milion eura, što je ujedno bio i osnivački kapital novoosnovanog kluba.

Međutim, nakon medijskog pristiska, protesta opozcije i bivših vlasnika, opštinska vlast je odluku skinula sa dnevnog reda lokalne skupštine.

Prethodno je Fudbalski kub Mogren raskinuo ugovor sa inostranim partnerima, sa kojima je bio formirao novo preduzeće, kojem je zemljišni kompekls na Lugovima bio uknjižen, a namjera je bila da se na toj lokalciji gradi poslovni kompleks i stadion.

Planirane kule sa po 11 spratova

Detaljnim urbanističkim planom Budva centar, na lokalitetu Lugovi predviđena je izgradnja dvije kule bliznakinje sa 11 spratova .

Fudbalski klub Mogren još 2013. godine dobio je urbanističko - tehničke uslove od Ministarstva održivog razvoja i turizma za izradu projektne dokumentacije budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa na mjestu sadašnjeg stadiona.

Na lokalitetu, koji je u međuevremenu prešao u opštinske ruke, predviđena je gradnja oko sto hiljada kvadrata stamebnog i poslovnog prostora.

Bonus video: