Grupa Kana: Kako su zaštitili "Crnu Goru", taman tako će i "Podgoricu"

Rješenje problema izgradnje nebodera od 12 spratova uz Hotel "Podgorica", kako navode iz grupe "Kana", prepušta se istim onim službama koje u svom dosadašnjem radu nisu prepoznale značaj niti Hotela „Podgorica“, niti njegove šire zone
210 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2016. 07:51h

Iako zadovoljni jer su ministri Branimir Gvozdenović i Pavle Goranović, te gradonačelnik Podgorice, prepoznali ozbiljnost problema izgradnje nebodera od 12 spratova uz Hotel “Podgorica”, u grupi “Kana, ko ako ne arhitekt” sumnjaju da će stručne službe Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i održivog razvoja i Glavnog grada preduzeti konkretne mjere kako bi rad arhitektice Svetlane-Kane Radević bio zaštićen kao kulturno dobro.

“Uprkos nepodijeljenom stavu nadležnih ministara i gradonačelnika Podgorice da se radi o 'kapitalnom djelu crnogorske arhitekture', službe kojima rukovode, do danas nisu učinile ništa da se Hotel 'Podgorica' zaštiti kao kulturno dobro. Poučeni iskustvom Hotela 'Crna Gora', koji je takođe bio predmet deklarativne brige nadležnih institucija, grupa “Kana" izražava bojazan da stručne službe ministarstava i Glavnog grada neće preduzeti 'konkretne mjere' ni u slučaju Hotela 'Podgorica'”, navode u reagovanju.

Rješenje problema izgradnje nebodera od 12 spratova uz Hotel "Podgorica", kako navode, prepušta se istim onim službama koje u svom dosadašnjem radu nisu prepoznale značaj niti Hotela „Podgorica“, niti njegove šire zone.

U grupi "Kana" smatraju da problem nadilazi samu izgradnju poslovnog objekta uz Hotel „Podgorica“, i da se tiče šireg prostora desne obale Morače, na potezu od mosta Milenijum do mosta Union.

“Izmjenama i dopunama detaljnih urbanističkih planova „Rekrativno–kulturna zona na obali rijeke Morače“ – južni dio, te sjeverni dio (koji je u izradi), stvara se problem preizgrađenosti, smanjenja zelenih površina ili njihovog potpunog ukidanja, kao i uvođenja kolskog saobraćaja u mirne zone uz rijeku na uštrb otvorenih javnih površina. Budući da gospoda ministri i gospodin gradonačelnik kao imperativ ističu očuvanje kvaliteta predmetnog prostora prilikom „svih urbanističkih i arhitektonskih intervencija“, pozivamo nadležne institucije da Hotel „Podgorica“ po hitnom postupku proglase zaštićenim kulturnim dobrom sa precizno definisanom granicom kulturnog dobra, u kojoj neće biti moguća bilo kakva gradnja”, navodi se u reagovanju grupe "Kana".

Ta grupa je, u sklopu svojih aktivnosti, formirala relevantnu dokumentacionu osnovu koja omogućava jasno sagledavanje arhitektonsko-urbanističkog, istorijskog i šireg kulturnog značaja Hotela „Podgorica“ i koju je učinila javno dostupnom.

“Konačno, kvalitetan arhitektonsko-urbanistički tretman šireg poteza desne obale Morače moguće je postići jedino postavljanjem novih programskih osnova kroz otvorenu stručnu debatu, u okviru koje bi bili uvaženi interesi kako investitora, tako i svih građana Podgorice”, navode u reagovanju.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, ministar kulture Pavle Goranović i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović juče su se sastali sa ciljem razmatranja daljih aktivnosti u vezi sa započetim pripremnim radovima na izgradnji nebodera od 12 spratova u nesporednoj blizini Hotela "Podgorica.

Oni su se, kako je saopšteno, saglasili da je pitanje izgleda i ambijentalnog uređenja okoline korita rijeke Morače izuzetno značajno, posebno zbog blizine hotela „Podgorica“, kao kapitalnog djela crnogorske arhitekture, koje predstavlja jedan od objekata prepoznatljivosti Glavnog grada i da je neophodno sagledati sve proceduralne i zakonske mogućnosti dodatne zaštite tog prostora, istovremeno vodeći računa o ugovornim obavezama prema investitoru pomenutog objekta.

"Uz punu svijest da treba imati u vidu i interes, kao i već uložena sredstva investitora, učesnici sastanka smatraju da je dogovoreno postupanje poželjno, kako bi se izbjegla mogućnost da valorizacija korita Morače i okolnih zona, u bilo kom segmentu, nanese štetu postojećim vrijednostima, kao i cjelokupnom izgledu Podgorice i kvalitetu njenog izgrađenog prostora, što mora biti imperativ prilikom svih urbanističkih i arhitektonskih intervencija", saopštili su nakon sastanka.

Galerija

Bonus video: