CGO: Obrazovni sistem čini homofobiju društveno prihvatljivim stavom

Milivojevića su, kako je juče saopšteno iz LGBT Foruma Progres napale dvije osobe i zadale mu više udaraca u predjelu lica
0 komentar(a)
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Stevan Milivojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.01.2016. 14:54h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) najoštrije je osudio jučerašnje nasilje nad Stevanom Milivojevićem, izvršnim direktorom NVO LGBT Forum Progres i zahtijeva brzu i adekvatnu reakciju nadležnih institucija u procesuiranju i kažnjavanju nasilnika.

"Iako je u radu institucija, prije svega policije i tužilaštva, primjetan izvjestan napredak u procesuiranju i sankcionisanju nekih skorijih slučajeva nasilja nad LGBT osobama u Crnoj Gori, to djelovanje treba da bude snažnije kako bi se poslala nedvosmislena poruka nasilnicima da nasilje neće i ne smije biti tolerisano", kazali su iz CGO.

U saopštenju se dodaje da pored unaprijeđenja institucionalne zaštite ljudskih prava, djelotvorne primjene antidiskriminacionog zakonodavstva i dosljednog sprovođenja Strategije za poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba, CGO ponovo ukazuje na značaj obrazovanja o homoseksualnosti i ljudskim pravima LGBTIQ osoba kroz formalni obrazovni sistem.

"Jedino obrazovani pojedinci/ke, oslobođeni predrasuda, mogu biti garant održivosti borbe protiv homofobije, jer se homofobija “ukorijenjuje” ili “iskorijenjuje” kroz vaspitanje i obrazovanje. Obrazovni sistem, koji bi trebao da predvodi borbu protiv homofobije ignorisanjem tema koje se tiču LGBT osoba i njihovih prava samo dodatno osnažuje postojeći diskriminišući konstekst i čini homofobiju društveno prihvatljivim stavom. Licimjerni su stavovi obrazovnih vlasti da je to što nemamo sadržaje o LGBT pravima u našim udžbenicima bolje nego da imamo diskriminatorne kakve srijećemo u udžbenicima koji se koriste u nekim zemljama regiona. Ćutanje obrazovnog sistema je najeksplicitniji vid saučesništva u zločinima iz mržnje koji se sve češće dešavaju prema LGBT osobama u crnogorskom društvu", navodi se u saopštenju.

Iz CGO dodaju da nedavna istraživanja pokazuju kako su crnogorski programi i udžbenici “očišćeni” od LGBT tema, a zabrana tribine o pravima seksualnih manjina na Filozofskom fakultetu u Nikšiću svjedoči o krizi obrazovanja o ljudskim pravima na svim nivoima.

"Ovakvu situaciju neophodno je mijenjati na prvom mjestu iz ljudskih razloga, a zatim i sa aspekta onoga što je deklarisani cilj države Crne Gore da se razvija u moderno evropsko društvo. Sam proces pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom bazira se na uspjehu u primjeni obaveza iz Poglavlja 23, koje se bavi pravosuđem i ljudskim pravima, pa se logično postavlja pitanje: kada i koliko ćemo od ljudskih prava usvojiti na suštinski i sadržajan način ako ne obrazujemo građane/ke o istima, a prije svega mlade kao buduće nosioce procesa društvenog razvoja. Demokratija, ljudska prava i vladavina prava ne mogu da funkcionišu u društvu čiji sistem obrazovanja ostaje ,,po strani i neutralan” kada se treba suprotstvaviti predrasudama koje rađaju mržnju i diskriminaciju prema LGBT osobama", zaključeno je iz CGO.

Za jednu zdravu zajednicu od vitalnog je značaja da se svaki čovjek osjeća bezbjedno i zaštićeno

Socijaldemokrate Crne Gore najoštrije su osudili napad na direktora NVO LGBT Foruma Progres Stevana Milivojevića. Predstavnica omladine Socijaldemokrata Marija Blagojević kazala je da Socijaldemokrate napominju da smo kao društvo obavezni da štitimo Ustavom zagarantovana ljudska prava, poštujemo različitosti u koja spadaju i seksualne orijentacije.

"Ako želimo pravnu državu onda nikako ne smijemo zatvarati oči pred nasiljem i diskriminacijom već učiniti sve da se ovakvi i slični nemili događaji više ne dešavaju. Država smo koja je bezbroj puta pokazala da baštini vrijednosti tolerancije i poštovanja različitosti i ne smijemo dozvoliti da se ovim događajima stvori drugačiji slika o Crnoj Gori i njenim građanima. Bezbijednost osoba drugačije seksualne orijentacije i njihov lični osjećaj sigurnosti ne smije biti ugrožen ni u jednom trenutku, niti oni treba da žive u atmosferi prijetnji i nasilja", kazala je Blagojević

Socijaldemokrate Crne Gore još jednom ističu da će uvijek, bez razlike, osuditi ovakav vid agresije i kršenja elementarnih ljudskih prava.

"Smatramo da je za jednu zdravu zajednicu od vitalnog značaja da se svaki čovjek osjeća bezbjedno i zaštićeno, te da ne mora živjeti u strahu od toga da će to što je ‘’drugačiji od ostalih’’ biti razlog njegove marginalizovanosti. Nažalost, ovo je samo po sebi još jedno podsjećanje na problem sa kojima se svakodnevno suočavaju pripadnici LGBT zajednice, počev od govora mržnje, pozivanja na nasilje i fizičkih napada", kazala je Blagojević.

Socijaldemokrate Crne Gore ističu da svi, počev od nadležnih institucija, treba da daju primjer i promovišu najviše međunarodne standarde u zaštiti osnovnih ljudskih prava, da bi se preduprijedili ovakvi incidenti.

"To je naša zajednička obaveza ako želimo državu u kojoj se prava i slobode zaista štite, a ne samo proklamuju", zaključeno je u saopštenju.

Omogućiti adekvatnu zaštitu svih građana i građanki bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije je osudilo fizički i verbalni napad na izvršnog direktora NVO “ LGBT Forum progres” Stevana Milivojevića.

"Incidenti motivisani predrasudama i sa nasilnim predznakom često su usmjereni ka LGBTI osobama, a posebnu pažnju izazivaju LGBTI aktivisti koji se zalažu za veću vidljivost LGBTI osoba2, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da ovakvi incidenti samo ukazuju kolika je potreba za aktivizmom i promjenama u našem društvu, koje teži punoj demokratiji i vladavini prava.

"Udaljavanje od svakog oblika stigmatizacije i diskriminacije, otpor je kršenju osnovnih ljudskih prava i može biti unaprijeđenje zajedništva u kojem različitost ne bi predstavljala osnovu za segregaciju i podjele, već osnovu za zajednički napredak i punu vladavinu prava", kazali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva je saopšteno da su verbalne pretnje i fizički napadi apsolutno nedopustivi u jednom ozbiljnom demokratskom društvu i ovom prilikom pozivaju sve nadležne institucije da se omogući adekvatna zaštita svih građana i građanki bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili bilo koje drugo lično svojstvo.

"Ministarstvo apeluje da se, u konkretnom slučaju, kao i u svakom drugom, pronađu počinioci incidenta i adekvatno procesuiraju i sankcionišu, jer se ne smije dozvoliti, niti tolerisati da iko prijeti našim građanima/kama i fizički ih napada", saopštili su iz Ministarstva.

Dodaje se da u demokratskom društvu, ljudska prava i slobode svakog pojedinca i pojedinke moraju biti zaštićeni i o tome nema pregovora.

"Edukacija javnosti o negativnim posljedicama svih oblika nasilja, toleranciji i uvažavanju različitosti, odnosno poštovanju ljudskih prava i sloboda svakog građanina/ke, velike su i značajne stavke na putu ka nultoj toleranciji diskriminacije", kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava podsjeća sve da podrška organizacija i institucija ima veliku ulogu u ovakvim situacijama jer informiše javnost i šalje jasnu poruku protiv nasilja i mržnje.

Tužilaštvo i sud neadekvatnim odnosom podstiču dalje napade na pripadnike NVO i LGBT osobe

Koalicija NVO-saradnjom do cilja poziva Vladu Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije da hitno pronađu počinioce najnovijeg napada na izvršnog direktora nevladine organizacije LGBT Forum Progres, Stevana Milivojevića.

Milivojevića su, kako je juče saopšteno iz LGBT Foruma Progres, napale dvije osobe i zadale mu više udaraca u predjelu lica.

"Podsjećamo Vladu Crne Gore da se u kontinuitetu, na žalost, vrše napadi na izvršnog direktora i aktiviste ove organizacije, pripadnike LGBT populacije i imovinu kojom raspolažu. Izražavamo svoju zabrinutost za stanje u kojem se odvija rad jedne nevladine organizacije koja vrši važnu misiju u unapređenju sloboda i prava jedne marginalizovane populacije. Tražimo od tužilaštva i nadležnih sudova da maksimano koriste svoja zakonom data ovlašćenja u procesuiranju i sankcionisanju stalnih napada na građanske aktiviste-pripadnike nevladinih organizacija. Koalicija NVO-saradnjom do cilja, u čijem je sastavu i LGBT Forum Progres, insistira na stvaranju uslova za nesmetano djelovanje aktivista nevladinih organizacija. Svim građankama i građanima Crne Gore je jasno da državne institucije imaju mehanizme da zaustave društveno-neprihvatljiva ponašanja ali ostaje nejasno zašto se ti mehanizmi ne koriste", navodi se u saopštenju Koalicije NVO-saradnjom do cilja.

Najodgovorniji predstavnici Vlade, tužilaštva i sudske vlasti u Crnoj Gori, kako navode, moraju biti svjesni da svojim nečinjenjem i neadekvatnim odnosom prema nasilju, podstiču dalje napade na pripadnike nevladinih organizacija i jedne od marginalizovanih grupacija u našem društvu, te zbog toga moraju snositi odgovornost.

Kvir Montenegro: Država mora biti odlučnija u borbi protiv homofobije i transfobije

LGBTIQ Asocijacija „Kvir Montenegro“ oštro je osudila fizički napad na Stevana Milivojevića i pozvala nadležne institucije da hitno procesuiraju ovaj slučaj, počinioce privedu pravdi i zatražila izricanje oštrih sankcija, u skladu sa zakonom.

"Ovaj napad samo je još jedan u nizu pokazatelja da je svakodnevna bezbjednost LGBT osoba u Crnoj Gori i dalje ugrožena i država je dužna da konačno stane na put bilo kom obliku nasilja nad nama, te pošalje snažnu poruku odlučnosti u borbi protiv homofobije i transfobije snažnim i zakonom propisanim sankcijama u ovom i ostalim slučajevima. Zločin iz mržnje postoji u krivičnom zakoniku kao otežavajuća okolnost za počinioca i Kvir Montenegro očekuje da će kazne biti izrečene u skladu sa tim", navodi se u saopštenju "Kvir Montenegra".

Iz te NVO navode da, ukoliko se dogodi da adekvatna istraga, kvalifikovanje, uopšte procesuiranje i sankcionisanje ovog i ostalih slučajeva nasilja nad LGBT osobama izostane, biće to siguran znak da su do sada preduzimane mjere i realizovane aktivnosti na zaštiti naših osnovnih ljudskih prava bile na deklarativnom nivou i da nije došlo do suštinskih promjena koje zvaničnici konstantno pominju kao uspjehe.

"Ukoliko adekvatno procesuiranje i sankcionisanje ovog i ostalih napada izostane, mi ćemo se svim svojim kapacitetima posvetiti adekvatnoj reakciji u odnosu na to. Ovo je pitanje bezbjednosti svih LGBT osoba u Crnoj Gori, te trenutno stanje značajno otežava i usporava povećanje vidljivosti LGBT osoba u svakodnevnom životu koje Kvir Montenegro snažno zagovara i kroz tradicionalno organizovanje Montenegro Prajda, te država napadima mora konačno stati na put oštrim i blagovremeno izrečenim kaznama", navodi se u saopštenju.

"Kvir Montenegro" poziva Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da preuzme proaktivnu ulogu u rješavanju pitanja naše svakodnevne bezbjednosti i da se aktivnije uključi u rješavanje ovog problema.

Iz te organizacije podsjećaju da i dalje ne postoji standardizovana praksa procesuiranja i sankcionisanja napada i drugih incidenata uzrokovanih stvarnom ili pretpostavljenom seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom žrtve.

"Ovo dokazuje da su i dalje potrebne obuke i treninzi za predstavnike nadležnih institucija, pogotovo tužilaštva i sudova i aktivnosti Kvir Montenegra su već godinu dana usmjerene u tom smjeru i biće nastavljene".

Napad na Milivojevića su osudili i iz NVO Hiperion.

"NVO Hiperion kao suorganizator gej parade u Nikšiću koja se nije desila jer se za nju nijesu stekli bezbjedonosni uslovi najoštrije osuđuje napad na direktora LGBT Foruma Progres i LGBT aktivistu Stevana Milivojevića. Napad je još jedna potvrda da su priče o čojstvu i junaštvu mitomanska manipulacija kojom se u vremenu velike ekonomske, socijalne i moralne krize pokušavaju oživjeti "junaci" koji nemaju sluha za slobodu koja bi u društvu koje pretenduje da se nazove moralnim morala biti uživana. Pojedinci koji su napali Milivojevića, nažalost su dokaz koliko je Crna Gora nemoćna da se izbori sa huliganima koji vrebaju iza ćoška, a potom jurcaju nazad u svoje jazbine. Zbunjene poimanjem junaštva iskazujemo nadu da će se huligani "očovjekovječiti" jer u mitu čojstvo i junaštvo ide ruku pod ruku, a da će policija uspjeti da identifikuje počinioce, ostaje nam da se rame uz rame borimo za slobodu neslobodne Domovine", kazali us iz NVO Hiperion.

Do kada ćemo dozvoljavati da se neko zlostavlja samo zato što je drugi i drugačiji?

Grupa #Građanski osudila je našad na njihovog člana Stevana Milivojevića.

"Milivojević je prepoznat kao LGBT aktivista i borac za ljudska prava, pa opravdano vjerujemo da je njegova seksualna orjentacija i njegov aktivizam razlog ovog napada. Bez imalo razumijevanja za motive ovog napada, pitamo cjelokupnu crnogorsku javnost do kada ćemo dozvoljavati da se neko zlostavlja samo zato što je drugi i drugačiji? Nije li tradicija Crna Gore u tome da branimo sebe od drugoga, a drugoga od sebe? Grupa #Građanski je i do sada pozivala na odbranu republikanskog uređenja Crne Gore i na odbranu prava svakog njenog građanina i građanke. Sada, jače nego ikada apelujemo i pozivamo nadležne da na primjeru pojedinca pokaže da je sposobna da poštuje svoj ustavni poredak i svoje zakone i zaštiti kako Milivojevića tako i sve ostale građane i građanke Crne Gore od različite upotrebe sile od strane onih koji drugi jezik osim jezika sile ne razumiju. Ukoliko i preko ovog napada pređemo nijemo, svi zajedno kao društvo i država kroz njene institucije, građanima i građankama neće ostati ništa drugo nego da se samorganizuju kako bi štitili svoj lični integritet. U nadi da će država reagovati kako se očekuje, grupa #Građanski želi Milivojeviću brz oporavak", navodi se u saopštenju nestranačke grupe građana.

SDP: Nasilje se ne smije tolerisati

Socijaldemokratska partija (SDP) osudila je napad Milivojevića.

"Napad na Stevana Milivojevića izaziva posebnu zabrinutost uzimajući u obzir oblast kojom njegova NVO bavi, jer Crna Gora 2016. godine ne smije dopustiti da se netolerancija prema osobama različitog opredjeljenja iskazuje kroz fizičko ili verbalno nasilje. Pozivamo državne organe da u okviru svojih nadležnosti, što hitnije identifikuju i procesuiraju odgovorne za ovaj napad kako bi se poslala snažna poruka da se nasilje u Crnoj Gori neće tolerisati", navodi se u saopštenju SDP.

Agresija, nasilje i mržnja su neprihvatljivi

Fizički napad na Milivojevića osudila je i Liberalna partija.

"Ovakva agresija neodgovornih pojedinaca prema građanima koji drugačije misle, djeluju ili žive, nedopustiva je i mora naići na snažan odgovor nadležnih institucija koje će potvrditi da je sloboda i sigurnost jednako vrijedna za svakog čovjeka u Crnoj Gori. Ovaj sramni čin, nažalost, može pokolebati pozitivnu sliku o Crnoj Gori koja se uspješno izborila protiv homofobije i nasilja prema manjinama. Tolerancija i prihvatanje različitosti nešto su u što liberali duboko vjeruju, isto tako, jasno smo opredilili svoju politiku ka borbi protiv svakog oblika nasilja, argesije, netolerancije i mržnje. Liberalna partija ne kalkuliše ljudskim slobodama i pravima, pa je jedina politička partija koja je aktivno učestovala u svakom Montenegro Prajdu i otvoreno pružala podršku ljudskim pravima i slobodnom i sigurnom životu svake LGBT osobi u državi. Očekujemo zato od MUP-a i tužilaštva ažurne i utemeljene rekacije koje će dokazati svrsishodnost krivičnog zakonodavstva", navodi se u saopštenju LP.

Iz te partije navode da se srećno društvo mora zasnivati na sreći i zadovoljstima svakog pojedinca u njemu i slobodi da građanin zadovolji svoje potrebe, poštujući slobodu drugoga.

"Borili smo se za takvu Crnu Goru od početka 1990.-ih godina i nastavljamo takvu borbu i danas, uvjereni da sve veći broj građana i građanki shvata neophodnost izgradnje takvog društva koje jeste komotno i u kojem ima mjesta za sve nas", navode iz LP.

Napad motivisan mržnjom

Napad na Milivojevića se, navode u Juventasu, može okarakrerisati kao napad motivisan mržnjom.

"Dok su oči civilnog sektora uprte u nadležne institucije od kojih se u punom smislu očekuje da pronađu počinioce i kazne ih u skladu sa zakonom, apelujemo i na neophodnost uspostavljanja mjera koje će buduće generacije naučiti toleranciji, te poštovanju drugihi i drugačijih. Naime, ovaj slučaj dodatno potvrđuje napore koji se u ovom trenutku ulažu u domenu obrazovanja, osnaživanja profesionalaca koji rade sa mladim ljudima, te uspostavljanju ljudsko pravaškog diskursa sa posebnim akcentom na seksualnoj orjentaciji i rodnom identitetu u školskom okruženju. Posebnost ovakvih intervencija leži u činjenici da nas dodatna pažnja posvećena pitanju nasilja uslovljenog razlikama neće opet dovesti u situaciju da nas stvarnost demantuje uvijek kad pomislimo da smo uspjeli da je promijenimo. Mladi koji svoje neslaganje sa bilo čijim životnim stilom iskazuju nasiljem su potencijalno prijetnja za pojavu drugih oblika vršnjačkog nasilja koje može imati teške posljedice", navode iz Juventasa.

Iz te organizacije navode da je žalosno što se Milivojević našao u "ulozi žrtve mentaliteta koji oprašta nasilje, ali nema kapaciteta da dozvoli ljudima da žive svoj život srećno i punim plućima".

"Napadi moraju biti prošlost i ne smiju se više događati ni jednoj osobi zbog njenog seksualnog/rodnog identiteta Kada govorimo o nasilju na ulici, u školi, porodici koje je uslovljeno seksualnom orijentacijom i/ili rodnim identitetom, ne govorimo samo o postupanju policije, tužilaštva, sudova, koji još uvijek imaju prostora da unaprijede svoj rad. Govorimo, i moramo sve više govoriti, o odgovornosti političkih lidera, autoriteta u školama i nastavnog kadra, socijalnih i psiholoških službi, ali i roditelja. Vrijeme je da svi u državi podijelimo odgovornost za situaciju u kojoj mladići u grupi napadaju nekoga ko im se iz bilo kog razloga ne dopada, kako bi spriječili svaki naredni ispad nasilja i netrpeljivosti. Juče je napadnut Stevan zato što javno govori o svojoj seksaulnoj orijentaciji, sjutra neki drugi mladi čovjek može biti napadnut iz istog razloga ili ma kog drugog, npr.zato što ima manjinski nacionalni identitet, ponašanje koje se izdvaja ili drugačiji stav", navode iz Juventasa.

Bonus video: