Bošnjak: Šminkanje mrtvaca ne može pomoći

Državni tužilac da izvadi iz ladice namjerno skrajnute predmete i pozove na odgovornost "grobare" crnogorskog Univerziteta...
113 pregleda 15 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.01.2016. 17:17h

Hiperprodukcija diplomiranog neznanja, neusklađenost tržišta rada sa ponuđenim studijskim programima, nemogućnost zapošljavanja nakon završetka studija, skoro 15 hiljada nezaposlenih sa fakultetskom diplomom i na stotine onih sa diplomom magistara, pa čak i doktora nauka, samo su neki od problema, koji su potpuno urušili Univerzitet Crne Gore.

To je ocijenila poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak, govoreći o anomalijama univerzitetskog obrazovanja u Crnoj Gori, koje su, po njenom mišljenju, rezultat improvizacije u primjeni Bolonjske deklaracije.

"Nakon jedne decenije dobili smo stidljivu najavu reformi na Univerzitetu Crne Gore i to baš zbog onoga o čemu smo mi godinama pričali. Ali nije najveći problem u strukturi studija, da li će biti 3+2 ili 3+1+1 ili će biti 4+1, problem je mnogo kompleksniji, zato ako se zadržimo na promjeni fasade, ali ne i suštine, nećemo učiniti ništa, to će samo biti puko šminkanje "mrtvaca"", smatra Bošnjak.

Ona je dodala da će se obrazovanje i dalje urušavati dok god je jedan profesor na više od 500 studenta, dok je plata redovnog profesora na nivou plate šalterskog službenika u banci, te dok god se troše milionski iznosi na unaprijed izgubljene sudske sporove, bez pokretanja odgovornosti.

"Nepotizam i protekcionizam, upliv politike na Univerzitet, maćehinski odnos države prema svom jedinom univerzitetu, a favorizovanje privatnih, vrlo sumnjivog kvaliteta, gdje je novac glavna propusnica do diplome, neadekvatna oprema za bavljenje naučno istraživačkim radom, minimalna gotovo zanemarljiva ulaganja u nauku, su samo neki od vrlo krupnih problema koji su potpuno urušili Univerzitet Crne Gore", ocijenila je poslanica DF-a.

Bošnjak predlaže da državni tužilac izvadi iz ladice namjerno skrajnute predmete i pozove na odgovornost “grobare” crnogorskog Univerziteta, koji su samo mislili o profitu i od visokog obrazovanja napravili biznis.

"Sjetite se samo čuvene “vrteške” prilikom prodaje poslovnih prostora Agenciji za telekomunikacije, na čelu čijeg je Upravnog odbora bio tadašnji rektor Stanković (Ljubiša), u kojoj se jedan isti poslovni prostor “zavrtio”, taman kao čuveni Lukšićev milion pozajmljen Prvoj banci, i na kraju je Univerzitet oštećen za nekoliko miliona, a akteri te “vrteške”, među kojima i jedan lider navodne opozicione grupacije URA Žarko Rakčević debelo profitirali", ocijenila je ona.

Ona je podsjetila da je bivši rektor Stanković bio i član radne grupe u ime Univerziteta Crne Gore, koja je kreirala model finansiranja premijerovog univerziteta iz državnog budžeta.

"Dok su ti “grobari” ili bolje reći organizovana kriminalna grupa na Univerzitetu i njihovi prijatelji, poslovni partneri i rodbina od njegovog urušavanja “debelo” profitirali što u novcu, što u nekretninama, što u biznisu, Univerzitet je tonuo u svakom smislu, a ne samo finansijski. Upravo su oni ti koji su zaslužni da se dotaklo dno i da Univerzitet došao do nivoa gdje su sve prave vrijednosti davno izgubile smisao i gdje neki kojima bi trebalo zabraniti da mu u širokom krugu prilaze i sada 'kolo vode'”, navela je Bošnjak.

Ona je kazala i da sa reformama treba početi od izmjena Strategije visokog obrazovanja do izmjena Zakona o visokom obrazovanju.

“Univerzitet treba da bude hram znanja, slobodne misli, avangardnih koraka, zdravih kritika koje će gurati društvo naprijed a ne hram tišine, ugašene slobode i zatočenosti kakav je danas, pretvoren u puku fabriku za štancovanje diploma iza kojih ne stoji znanje. Ako ne napravimo značajan rez, potpuno će biti nebitno da li je struktura 3+1+1 ili 3+2”, zaključila je poslanica DF-a.

Neophodna provjera titula i zvanja

Bošnjak smatra i da treba pod hitno obezbijediti nezavisnu evaluaciju svih studijskih programa, kompletnih uslova za njihovu realizaciju, ali i dodijeljenih akademskih zvanja i doktorskih titula.

"U ovim tranzicionim vremenima mnogi su iskoristili šansu da se okite zvanjima i titulama, a da to nijesu zaslužili. Lustracija u tom smislu je nužna. U svakom slučaju, jedno veliko pospremanje i provjetravanje je neophodno državnom Univerzitetu", ocijenila je poslanica DF-a.

Bonus video: