Šofranac: Nijesam prijetio Cimbaljeviću, profil je lažan

Šofranac je rekao “Vijestima” da ni on ne zna koji je ishod prekršajnog postupka, te da je on jednom bio u sudu, kada je objasnio o čemu se radi
488 pregleda 38 komentar(a)
Nebojša Šofranac, Foto: Savo Prelević
Nebojša Šofranac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.01.2016. 06:51h

Sportski novinar Nebojša Šofranac tvrdi da nikada nije prijetio, niti vrijeđao LGBT populaciju, već da je neko, sa lažnog profila, koji ne pripada njemu, omalovažavao te ljude.

“Na Fejsbuku ima više lažnih profila na moje ime. To što je rečeno tada, ne podudara se sa mojim stavovima, niti ja mislim tako”, rekao je Šofranac “Vijestima”.

NVO LGBT Forum Progres saopštila je juče da se Šofranac nikada nije javno izvinio zbog svojih uvreda i prijetnji, niti je javno odustao od homofobilčnih stavova.

Oni su u saopštenju istakli da ni nakon dvije godine od prijavljenog slučaja ne znaju za ishod prekršajnog postupka koji je vođen protiv Šofranca, zbog navodnih prijetnji bivšem direktoru te NVO Zdravku Cimbaljeviću.

Oni tvrde da je policija tada utvrdila da je Šofranac prijetio Cimbaljeviću.

“Nije pružena do danas informacija o ishodu ovog postupka i da li je N. Š. eventualno kažnjen. Prethodno, u konkretnom slučaju, zamjenici osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici upoznali su se s predmetom i ocijenili da nema elemenata krivičnog djela”, naveli su iz te NVO, smatrajući da ODT, u tom slučaju, nije pravilno reagovalo.

Šofranac je rekao “Vijestima” da ni on ne zna koji je ishod prekršajnog postupka, te da je on jednom bio u sudu, kada je objasnio o čemu se radi, te da ga nikada više niko nije pozivao u sud, niti obavijestio o bilo čemu u vezi sa tim.

U konkretnom slučaju, po mišljenju Foruma, ODT je imao dovoljno osnova za krivično procesuiranje poznatog sportskog novinara, i to za krivična djela ugrožavanje sigurnosti i rasna i druga diskriminacija.

U prijavi, koja je podnesena u julu 2013. navodi se da je Šofranac, u nekoliko navrata, Cimbaljeviću preko Fejsbuka upućivao, između ostalog, prijetnje “pederčino nemoj da ti je..m m.ter, ruglo jedno, iskopaćemo vas. Tebe će moji prijatelji da eliminišu s lica zemlje izrode sve ti je..m. Ovo je samo prijetnja, tek ćeš da vidiš što te čeka i na što smo spremni ja i moji prijatelji iz bloka 5. Mi smo djeca podgorička, svima nam je mila pi..a”.

“Zbog ove i sličnih prijetnji neki LGBT aktivisti su trajno napustili zemlju i zatražili azil. Novinar N. Š. nikada se nije javno izvinio zbog svojih uvreda i prijetnji niti je javno odustao od homofobičnih stavova.

Posebno je zabrinjavajuće što to nije uradio s obzirom na činjenicu da danas profesionalno radi za crnogorski javni servis - RTCG”, zaključuje se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Bonus video: