Ugostitelji na Žabljaku prizivaju snijeg

Na Javorovači zabrinuto broje goste. Iako su uspjeli da zadrže novembarski snijeg, stara podloga zahvalna je samo za sanke, dok je skijanje atraktivno jedino početnicima
74 pregleda 7 komentar(a)
Skijanje, sankanje, Foto: Printscreen (YouTube)
Skijanje, sankanje, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 10.01.2016. 18:25h

U Nacionalnoj turističkoj organizaciji konačno su priznali da zimske sezone nema bez vještackog snijega, a time i da je i ovogodišnja zima u Crnoj Gori, u turističkom smislu, doživjela fijsko.

Tako Žabljak ovih dana ni po čemu ne podsjeća na glavni zimski turistički centar u zemlji, a ugostitelji najčešće prizivaju snijeg.

U Ski centru Javorovača uspjeli su da ručno utabaju i zadrže ono malo novembarskog, pa brinu o rijetkim posjetiocima, nadajući se sniježnom pokrivaču u januaru. U lokalnoj turističkoj organizaciji konstatuju kako je ovogodišnja zimska sezona do sada na nivou prošlogodišnje, koja je najblaže rečeno bila izuzetno loša.

Na Javorovači zabrinuto broje goste. Iako su uspjeli da zadrže novembarski snijeg, stara podloga zahvalna je samo za sanke, dok je skijanje atraktivno jedino početnicima.

Pravim danima se nadaju i ugostitelji. Na ruku im ide pomjeranje školskog raspusta u Srbiji odakle očekuju posjete narednog mjeseca. Do tada, uredno prate vremenske izvještaje i uvjeravaju goste da će snijega ipak biti.

"Što se tiče rezervacija kod nas su stalni gosti, tako da oni nijesu otkazali nego prolongirali termin svoje posjete Žabljaku", kaže upavnik ski centra Javorovača Vuk Popović.

U nebo gledaju i iz Turističke organizacije. Poslije, kako su isticali, veoma uspješne i radne ljetnje sezone, Žabljak je opet zamrznut u mrazu i letargiji.

"Broj gostiju koji danas imamo je negdje na prošlogodišnjem nivou. Znamo da je prošle godine bila sezona kojom nijesmo zadovoljni, a u privatnom sektoru takođe imamo jedan ne tako dobar broj gostiju, a što se tiče finansija to će vam reći hotelijeri, mada mislim da su mnogo više očekivali nego je to slučaj ovih dana", kaže Boro Nikolić iz TO Žabljak

Više za svoje goste uradili su i pojedini hotelijeri. To znači - niže cijene i postavljanje žičare u krugu hotela. U prazničnim danima, trud im se kažu isplatio, ali će za skijaše morati da smisle trik više, ponovo- ako bude snijega.

"Trudićemo se da nekim vikend paketima privučemo goste koji bi dolazili da uživaju subotom i nedeljom u Žabljaku i u skijanju", kaže hotelijer Nikola Radulović.

I dok se čeka snijeg da oživi Žabljak, ima i onih kojima vrijeme bez padavina ide u korist.

Bonus video: